3 Cara Mudah Turunkan Tekanan Darah Tinggi Dengan Cepat

Tekanan darah tinggi memang antara salah satu penyakit yang susah kita nak tahu sebab tiada tanda-tanda yang jelas. Kadang-kadang ia naik secara mengejut dan terus menyebabkan strok atau kematian. ūüôĀ

ubat darah tinggi tanpa dadah

Jadi, seeloknya buat pemeriksaan berkala di mana-mana klinik atau farmasi.

Jika sudah mengalami penyakit darah tinggi, usah diabaikan penjagaannya. Dapatkan cara merawat tekanan darah tinggi tanpa penggunaan dadah atau ubat.

Paling penting, turunkan tekanan darah tinggi dengan cara mudah, selamat dan cepat untuk elak sebarang komplikasi.

Cara Mudah Turunkan Tekanan Darah Tinggi Dengan Cepat

1. Makan Dengan Cara Eat Clean

W2D12

Apa Eat Clean ni?

Cara makan eat clean ni boleh dikatakan makan cara sihat. Kurangkan pengambilan gula dan garam dalam pemakanan seharian. Walaupun makanan sihat, menunya sedap-sedap tau! ūüôā Jadi, mulakan makan dengan cara eat clean, InshaAllah tekanana darah tinggi terkawal.

Selain tekanan darah tinggi, visceral fat berkurang, peratusan lemak dalam badan berkurang, kolesterol pun turun dan banyak lagi manfaatnya.

W2D10

Tak tahu nak mulakan eat clean ni macam mana? Boleh whatsapp AkakSelim di 019-722 8520. AkakSelim akan guide satu persatu tentang eat clean ni termasuk menu-menu best yang mudah disediakan.

2. Senaman Secara Konsisten

Turun berat dengan cepat

Anda tak perlu pergi ke gym setiap hari, tak perlu nak ambil masa berjam-jam untuk senaman. Biasanya alasan-alasan inilah yang akan menjadi kekangan kita untuk bersenam kan?

Hanya luangkan masa 20-30 minit, lakukan senaman ringan di rumah. Pilih senaman yang sesuai dengan berat badan dan usia kita. Sambil jaga anak kecil pun masih boleh buat senaman di rumah ni.

Ini adalah video Fitness Blender yang menjadi kegemaran saya di rumah.

Paling penting adalah konsisten. Setiap hari 20-30 minit tu adalah terbaik. Tapi kita tak dapat, boleh buat sekurang-kurangnya 3-4 kali seminggu. InshaAllah, tekanan darah tinggi turun dengan cepat dan lemak-lemak dalam badna pun akan berkurang.

3. Ambil Suplemen Yang Selamat Dan Berkesan

Ubat darah tinggi tanpa dadah

Pastikan suplemen yang diambil adalah suplemen yang bukan sahaja cepat berkesan tetapi mesti selamat. Vivix Shaklee adalah suplemen yang mempunyai ujian klinikal dari para saintis Shaklee.

Ini adalah perkongsian dari mereka yang menggunakan Vivix untuk menurunkan tekanan darah tinggi menggunakan Vivix.

Vivix vs Tekanan Darah Tinggi Dari Luar Negara

Ini adalah pengalaman Genia Powell

I have high¬†blood pressure that is controlled by a diuretic and beta¬†blocker combination medication. Usually even with¬†medication my systolic ranges between 129-138 and my¬†diastolic between 75-83 and my pulse would range¬†anywhere from 80-91 (rarely dropping below 80).¬†After five days on Vivix‚ĄĘ my blood pressure was¬†111/69 and pulse 59. The only thing different that I¬†have been doing prior to this low reading is Vivix‚ĄĘ. The¬†past few days, my bp seems to be consistently around¬†122/73 and pulse 70. That‚Äôs pretty pleasing to me. I¬†hope to eventually be able to come off all medications. I¬†do supplement with magnesium and CoQ10 to¬†counteract what my bp medication causes in nutrient¬†deficiencies, but I‚Äôd rather not have the stuff going¬†through my system.

I have not been on any other medications, not changed¬†my diet any and my exercise level is still around 7500¬†steps a day. Overall, I seem to have more energy and¬†am better able to concentrate. I would recommend that¬†you take Vivix‚ĄĘ in the morning so you can get the¬†benefit of more energy throughout the day.

Genia Powell (powell8105@bellsouth.net)

Kredit : HealthyOates

Ini pula pengalaman Leon.

In 2006, I entered the hospital because of elevated blood pressure which was 224/130, and was released after three days after they were able to bring it down to 180/120. I had a tightness in the middle of my chest, and my body was always so very hot. For one year I took 10mg of Lisinopril and 400mg of Levatolol and a water pill. My Blood Pressure continued to be elevated. I was only 40 years old at this time.

In 2007 I had a series of tests performed at Yale New Haven, with ten doctors taking part in it, only to be told that everything was normal. They were not able to find out what was causing the elevated Blood Pressure. They did prescribe three RX’s and after taking them for three days, my gums began to bleed. I stopped taking everything and continued to live with the High Blood Pressure.

I should also mention that I am in fit condition, perfect weight, I exercise for 45 to 60 minutes in the AM and PM daily, and eat a healthy diet. I still have the elevated Blood Pressure, and the date is September 22, 2010.

I was introduced to Vivix by Shaklee, and anti aging tonic through the wife of one of my clients. She gave me a bottle to try and see if it would lower my Blood Pressure. I take 1 tsp.daily and here are the results in less than two weeks.

9/23/10…220/120
9/24/10…200/120
9/25/10…180/110
9/26/10…175/102
9/27/10…168/95
9/28/10…165/90
9/29/10…160/90
9/30/10…160/85
10/05/10..158/95
10/06/10..158/85

Today is 10/06/10 , and I just returned from seeing my doctor who I have check me monthly….he was very delighted to see how low my Blood Pressure was since my last visit. I told him what I was taking….Vivix by Shaklee, and I gave him my testimonial along with the Vivix brochure and he kept it, and said he may be using it.

I am so happy to see that something is working to lower my High Blood Pressure…the only thing I am doing differently is taking this one tsp. of Shaklee Vivix, which is an anti aging tonic daily. My wife noticed my body is back to normal temperature as well and I sleep through the night like a little baby and have lots of energy.

I thank God and Shaklee for this wonderful blessing of improved health.

Leon

Kredit : NoSickVisits

Vivix vs Tekanan Darah Tinggi Dari Malaysia

Ini pengalaman Bonda Najihah Sudi

Ubat darah tinggi tanpa dadah

Ini pengalaman Isteri Encik Rosli

Ubat darah tinggi tanpa dadah

Ini pengalaman Bonda Nida Syam

Ubat darah tinggi tanpa dadah

Bantu diri kita, bantu orang-orang yang kita sayang untuk dapatkan tekanan darah normal. Moga dengan ikhtiar kita mengambil Vivix ni dapat turunkan tekanan darah tinggi kita dengan cepat dan selamat. InshaAllah.

Whatsapp ke 019-722 8520 untuk tempahan Vivix.

‚̧Laila (ID 854299)‚̧
‚ėé H/P : 019-722 8520 (SMS/WhatsApp)
‚úČ lailaisma2207@gmail.com
‚úŅFB :¬†Lailasani Ismail
‚úŅFanPage : Tips Ibu Hamil, Berpantang dan Menyusu

Share Button

8 Cara Merawat Tekanan Darah Tinggi Tanpa Dadah

Merawat darah tinggi

Kebiasaannya mereka yang mengidap penyakit tekanan darah tinggi akan dibekalkan dengan ubat-ubatan untuk mengawal penyakit ini menjadi lebih kronik. Mereka juga perlu tahu kesan jangka panjang pengambilan ubat-ubatan ini kerana ia boleh membebankan buah pinggang dan akhirnya boleh mengakibatkan masalah kerosakan buah pinggang pula.

ubat darah tinggi tanpa dadah

Jadi, cara yang lebih selamat ialah cuba merawat tekanan darah ini secara semulajadi.

1. Jaga Pemakanan Seharian

Sayuran-Hijau

Kurangkan pengambilan garam yang tinggi, ‘fast food’, ‘processed food’ seperti nugget, sosej, makanan berminyak dan berlemak. Seeloknya makanlah secara sihat atau lebih dikenal sebagai Eat Clean. Cara pemakanan Eat Clean ini amat sesuai untuk mereka yang menghadapi masalah penyakit kronik kerana kurang penggunaan garam dan gula serta tidak dibenarkan mengambil makanan yang telah diproses atau fast food.

2. Kurangkan Berat Badan Jika Berlebihan

kenapa berat mudah naik?

Berat badan yang berlebihan sememangnya mudah dihinggap pelbagai penyakit termasuk tekanan darah tinggi. Kurangkan berat badan dengan cara yang betul untuk memastikan tekanan darah kembali normal. Pengurangan berat badan sebanyak 3-5 kg pun sudah cukup memberi kesan yang baik kepada pengidap penyakit  ini.

3. Kurangkan Pengambilan Garam

 

Kurangkan pengambilan garam dalam masakan seharian. Seeloknya elakkan makan di luar kerana kandungan garam dan bahan perasa yang tinggi. Jika tidak dapat elak untuk makan di luar, pesan untuk kurangkan garam dan jangan letak bahan perasa.

4. Berhenti Merokok

Buat perancangan untuk berhenti merokok. Boleh berjumpa dengan doktor-doktor di klinik untuk sama-sama merancang kaedah yang sesuai untuk berhenti merokok. Atau boleh guna cara semulajadi ini berhenti merokok dengan mudah.

5. Kawal Stres

Cara terbaik hilangkan stres

Stres itu memang biasa berlaku dalam kehidupan kita seharian. Yang membezakan kita adalah cara kita mengawalnya. Kawal stres dengan cara bijak dapat membantu mengurangkan masalah darah tinggi.

6. Banyakkan Berdoa

Mohon doa kepada Allah kerana doa adalah senjata yang paling tajam. Doa moga Allah izinkan sembuh dari penyakit yang kita hadapi. Kerana usaha kita hanyalah asbab, penyembuhnya adalah Allah.

7. Senaman Secara Konsisten

Turunkan berat badan dengan cepat

Senaman perlu dilakukan secara konsisten sekurang-kurangnya 3-4 kali seminggu. Senaman ni tak perlu tunggu perlu keluar dari rumah. Banyak yang kita boleh lakukan sendiri di rumah jika ada kekangan masa atau tak dapat tinggalkan anak2 terutamanya surirumahlah.. ūüôā

8. Ambil Suplemen

Ubat darah tinggi tanpa dadah

Ambil suplemen semulajadi yang tidak memudaratkan kesihatan jangka panjang.

Vivix Shaklee mampu membantu menurunkan tekanan darah tinggi dengan selamat dan berkesan. Tidak membebankan buah pinggang untuk jangka masa panjang.

Jom kita tengok pengalaman mereka yang menurunkan tekanan darah tinggi mereka dengan menggunakan Vivix.

Pengalaman Turunkan Darah Tinggi 1 :

Ubat darah tinggi tanpa dadah

Pengalaman Turunkan Darah Tinggi 2 :

Ubat darah tinggi tanpa dadah

Pengalaman Turunkan Darah Tinggi 3 :

Ubat darah tinggi tanpa dadah

Bantu diri kita untuk dapatkan tekanan darah normal. Moga dengan ikhtiar kita mengambil Vivix ni dapat turunkan tekanan darah tinggi kita dengan cepat dan selamat. InshaAllah.

Whatsapp ke 019-722 8520 untuk tempahan Vivix.

‚̧Laila (ID 854299)‚̧
‚ėé H/P : 019-722 8520 (SMS/WhatsApp)
‚úČ lailaisma2207@gmail.com
‚úŅFB :¬†Lailasani Ismail
‚úŅFanPage : Tips Ibu Hamil, Berpantang dan Menyusu

 

Share Button

Punca Tekanan Darah Tinggi Dan Komplikasinya

 

Kajian Kesihatan dan Morbiditi Kebangsaan III menunjukan peratus masalah darah tinggi atau dikenali juga sebagai hipertensi adalah 32.7%. Ianya semakin meningkat saban tahun.

Merawat darah tinggi

Penyakit darah tinggi ini amat bahaya kerana kebiasaanya tiada simptom atau tanda-tanda yang jelas. Kadang-kadang pesakit mungkin menunjukkan tanda-tanda yang tidak spesifik seperti sakit kepala atau pening kepala. Tetapi ia tidak semestinya menunjukkan anda mengalami masalah tekanan darah tinggi.

Caranya ialah dengan memeriksa tekanan darah tinggi secara kerap di klinik atau farmasi yang berdekatan. Kebiasaannya pemeriksaan ini hanyalah PERCUMA walaupun anda ke klinik swasta atau farmasi. Jadi, tidak perlu risau tentang kos pemeriksaan.

Tekanan darah diukur dalam dua bacaan.

Contohnya 140/75.

  • Tekanan sistolik-nombor yang diatas (dalam contoh ini 140)
  • Tekanan diastolik- nombor yang bawah (dalam contoh ini 75)

Kenali Tekanan Darah Normal & Abnormal

Cara merawat darah tinggi

Punca-Punca Tekanan Darah Tinggi

1. Penyakit kencing manis yang tidak terkawal

2. Amalan pemakanan yang tidak sihat

3. Obesiti

4. Pengambilan alkohol

5. Merokok

Komplikasi Tekanan Darah Tinggi

punca tekanana darah tinggi

1. Boleh mengakibatkan serangan strok.

2. Jantung gagal berfungsi dan boleh menyebabkan jantung terhenti dan kematian mengejut.

3. Buah pinggang gagal berfungsi dengan baik.

4. Gangguan penglihatan kerana berlaku pendarahan dan kerosakan pada kawasan yang sensitif cahaya dalam mata.

5. Salur darah mengeras terutamanya di bahagian otak, jantung dan buah pinggang.

6. Salur darah sempit yang disebabkan oleh penebalan dinding saluran darah di bahagian organ-organ utama.

Kredit : KKM

Kebiasaannya, mereka yang telah lama mengidap penyakit darah tinggi ini adalah sukar untuk sembuh tetapi ia boleh dikawal dengan cara menukar gaya hidup dan pengambilan ubat-ubatan atau suplemen.

Share Button
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...