Panduan berpantang sendiri

Untungnya Berpantang Dengan Set Bersalin Terbaik Di Pasaran. Ibu Cergas, Susu Ibu Lancar!

Waktu berpantang adalah antara waktu paling kritikal bagi ibu lepas bersalin terutamanya untuk minggu pertama dan kedua. Lebih-lebih lagi untuk ibu yang terpaksa berpantang sendiri tanpa pembantu atau ahli keluarga yang lain di rumah. Tips Berpantang Sendiri Badan Bertenaga, Susu Ibu Lancar Dengan Set Bersalin Shaklee Saya kongsikan ikhtiar dan pengalaman berharga ibu-ibu muda ini untuk pastikan badan cergas dan

Share Button
Continue reading »
Amalan semasa berpantang

Set Bersalin Yang Selamat Diambil Walaupun Anak Jaundis

Kebanyakan ibu hamil sangat berhati-hati dalam memilih Set Berpantang atau jamu/vitamin yang ingin diambil sepanjang berpantang selepas melahirkan anak. Terutamanya apabila memikirkan bayi yang bakal dilahirkan itu mengalami jaundis atau pun tidak. Ibu-ibu takut Set Bersalin yang dibeli tu tidak dapat diambil gara-gara bayi jaundis. Lebih-lebih lagi jika anak-anak sebelum ni memang kena jaundis. Kini…. Ibu-ibu tidak perlu risau lagi,

Share Button
Continue reading »

Perkara-perkara Yang Perlu Dilakukan Semasa Berpantang

Saya baru je balik dari melawat seorang teman baik yang baru bersalin. Alhamdulillah, beliau selamat melahirkan bayi perempuan yang sihat dan sangat comel! 🙂 Geram tengok!! Hehehe… Anak saya dah besar dah walaupun sama batch bila sekolah nanti. Hihihi. Balik tadi, terus teringat nak kongsikan tentang ibu berpantang ni. Sebelum ni saya ada kongsikan (boleh klik link di bawah) Perkara

Share Button
Continue reading »

Perkara Yang Dilarang Semasa Berpantang

Kalau ikut petua mak-mak kita dulu, memang banyak juga petua dan pantang larang. Hari ini saya nak kongsikan perkara-perkara yang dilarang semasa pantang. Kadang-kadang  saya suka juga petua tradisional ni, tapi tengok keadaan jugalah. Ada yang senang nak ikut, ada yang susah. Tambahan pula saya berpantang sendiri selepas bersalin kan. Ada juga perkara-perkara yang terpaksa saya skip. Pantang Larang Selepas

Share Button
Continue reading »

Makanan Ber’angin’ Yang Perlu Dielakkan Semasa Berpantang

Semasa kita berpantang, banyak juga makanan2 yang perlu dielakkan supaya badan tidak berangin. Kehadiran angin atau gas ini boleh menyebabkan kita berasa tidak selesa dan sakit. Biasanya ia berpunca daripada 2 sumber iaitu Udara yang disedut. Akibat bakteria yang terdapat dalam usus besar. Bakteria ini terjadi akibat gangguan daripada makanan yang tidak dihadamkan dengan baik. Jika diikutkan pengalaman saya berpantang

Share Button
Continue reading »

Resepi makanan ketika berpantang

Kerabu Ulam pegaga 6-10 cekak daun pegaga (bersama akarnya)-di hiris kasar 5 cm halia muda-dihiris halus 5 cm kunyit-dihiris halus 6 ulas bawang merah-dihiris nipis 1 sudu besar lada hitam Gula secukup rasa Garam secukup rasa Cara penyediaan :- 1. Masukkan semua bahan ke dalam mangkuk besar bersama air asam jawa, gula dan garam. 2. Gaul hingga sebati dan hidangkan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Share Button
Continue reading »