6 Sebab Kenapa Perlu Bisnes Online Dari Sekarang

Ramai yang dah mula berjinak-jinak dengan bisnes online sekarang ni. Terutamanya yang baru nak mula berniaga. Besar atau kecil bisnes kita, yang paling penting kita mulakan hari ini. Kalau baru nak mula tu, akak selim cadangkan untuk buat bisnes secara online dahulu. Sama ada bisnes dropship atau bisnes sendiri yang tak perlu keluarkan modal beribu-ribu untuk mulakan.

Akak selim kongsikan kenapa bisnes online lebih sesuai untuk mereka yang baru nak mula berniaga.

6 Sebab Kenapa Perlu Pilih Bisnes Online Hari Ini

1. Modal Kecil

Akak selim mulakan bisnes Shaklee secara online dengan modal kurang dari RM100. Modalnya hanya register keahlian Shaklee dan anda terus layak berbisnes. Dengan RM68.90, anda sudah ada kedai online anda. Hanya perlu sediakan platform online untuk pasarkan sahaja.

2. Pasaran Yang Sangat Luas

Bila kita bisnes secara online ni, pasaran kita adalah seluruh dunia. Tidak terhad ke satu-satu tempat sahaja. Kalau kita buka kedai fizikal di Kulai contohnya, kita hanya akan dapat pelanggan dari kawasan-kawasan yang berdekatan sahaja kan? Berlainan pula dengan kedai online ni. Kita boleh sampai ke mana-mana sahaja.

Akak selim sendiri pernah hantar Shaklee ke Jepun, Australia dan Indonesia. Kan pasaran kita meluas tu?

3. Kos Penyelenggaraan Yang Murah

Hampir ZERO. Tapi untuk buat kedai online yang lebih baik, adalah juga modalnya tapi tidaklah semahal kedai fizikal. Banyak yang kita kena fikir jika kita buka kedai ni. Sewa kedai, bil letrik, bil air, gaji pekerja. kan banyak tu. Jika kita baru nak berjinak-jinak dengan bisnes, memang bisnes secara online ni adalah yang paling sesuai untuk anda.

4. Jimat Masa

Dengan bisnes online ni kita tak perlu membazir masa berada di kedai atau memantau pekerja di kedai kita. Kita hanya perlu lakukan secara online sahaja.

Dengan bisnes Shaklee, kita tak perlu ke pejabat pos untuk menghantar pesanan pelanggan. Semuanya Shaklee yang uruskan. Kita hanya perlu order di website Shaklee dan Shaklee hantar kepada pelanggan mengguna Gdex atau City-Link.

Shaklee2u yang disediakan oleh pihak Shaklee untuk pengedar Shaklee membuat tempahan untuk pelanggan. Mudah kan?

5. Lebih Masa Bersama Keluarga

Alhamdulillah, akak selim dah nak masuk tahun ke 3 bisnes secara online ni di rumah. Sebelum ni akak selim bekerja sepenuh masa dan bisnes secara part time sahaja. Sekarang semuanya akak selim lakukan di rumah sambil menjaga anak-anak tercinta. Alhamdulillah. Bila bisnes online ni, anak depan mata pun bisnes tetap berjalan seperti biasa. Nak tips bisnes dari rumah? Boleh klik link di bawah ni ya.

Tips Bisnes Dari Rumah

6. Tak Perlu Simpan Stok

Bab stok ni pula, bergantung kepada bisnes apa yang kita buat. Banyak juga bisnes  online yang lain perlu simpan stok sendiri.

bisnes online mudah dengan shaklee
Hanya order dengan Shaklee dan Shaklee hantarkan kepada pelanggan.

Macam bisnes yang akak selim buat ni, memang tak perlu simpan stok sendiri pun. Semuanya Shaklee yang simpankan. Kita hanya perlu dapatkan customer, customer bayar dan kita order dengan Shaklee. Mudah kan?? Yang paling penting, kita tak risau stok berlambak kat rumah.

Yang baru nak mulakan bisnes atau cuba nak bisnes, akak selim boleh ajarkan satu persatu. Kita bina kerjaya dari rumah bersama-sama. Jika ada keinginan, tiada apa yang boleh menghalang impian dan cita-cita kita. InshaAllah.

Hubungi akak selim hari ini untuk mulakan bisnes anda sendiri. SMS/Whatsapp ke 019-722 8520.

❤Laila (ID 854299)❤
☎ H/P : 019-722 8520 (SMS/WhatsApp)
✉ lailaisma2207@gmail.com
✿FB : Lailasani Ismail

Share Button

Akak Selim Terus Gigih Demi Impian Yang Belum Tertunai

Akak selim terjun dalam bidang bisnes ni bukan dengan ilmu penuh di dada. Semuanya berdikit2. Tapi akak selim tak pernah jemu menggali ilmu hingga sekarang pun.

Dan kadang2 dalam kita bersemangat sehabis tinggi pun ada juga masa2 down, masa2 rasa nak give up, masa nak berhenti..

bisnes shaklee menguntungkan

Tapi…

Apa yang membuatkan akak selim terus kental berjuang hingga ke hari ini?

1. Impian ingin bantu orang sekeliling masih belum benar2 tercapai.
Terutama ingin bantu keluarga sendiri.

2. Impian dan cita2 keluarga kecil akak selim mesti direalisasikan sepantas mungkin.

3. Masih ramai yang akak selim ingin bantu dan tak mungkin akan berakhir.

– bantu rakyat malaysia lebih sihat

– bantu rakyat malaysia keluar dari masalah OBESITI.

– bantu rakyat malaysia menjana pendapatan sampingan/utama dengan bisnes shaklee khasnya anak2 #gengfreedom dan bakal #gengfreedom beratus ribu orang pada tahun 2020😍😙😙

Banyak sangat faktor2 yang membuatkan akak selim tak pernah akan give up. Terutamanya untuk ahli keluarga dan orang2 sekeliling yang memerlukan.
InshaAllah

Hidup kan lebih indah dengan berusaha dan terus berusaha tanpa kenal erti putus asa kan?

Terima kasih juga kawan2 positif yang sentiasa di samping akak selim.
Tanpa mengira masa susah mahu pun senang.

Alhamdulillah

============================

Akak Selim
Terus Berjuang Demi Menggapai Impian

============================

Share Button

Impian Akak Selim 20 Tahun Lagi

Di kala ini, mama laila sedang memujuk anak ke 3 yang sedang down kerana di’reject’ customer yang nak beli vivix 13x lebih power dari vivix 20 tahun yang lepas.

Vivix 13 x lebih power
Vivix 13 x lebih power

Mama laila yang sudah bergelar nenek itu memujuk sambil berkata

“Yang pergi itu sebenarnya tidak layak menjadi customer zara, orang lain jauh lebih layak baby.


Jauh akak selim berangan.

Zara, anak ke 3 akak selim waktu itu sudah berusia 21 tahun. Dinie, 26 tahun dan Damia 28 tahun. Wowww! Dah dewasa anak-anak akak selim. Dan akak selim sendiri sudah berusia 58 tahun!! InshaAllah, impian akak selim 20 tahun lagi dikelilingi anak2 dan cucu2 yang comel.

Pada waktu itu akak selim masih lagi meneruskan hidup di bandar. Maklumlah nak berdekatan dengan anak-anak cuculah kan. Kesian pula kalau akak selim di kampung, kalau-kalau diorang ada kekangan masa ke kan nak balik untuk jenguk kami. Kalau tinggal berdekatan tu, mudahlah sikit akak selim nak jumpa anak-anak cucu kan?.  Dan memudahkan mereka juga untuk bertemu ibu bapa mereka ni. 🙂

Dan anak-anak akak selim masih lagi meneruskan legasi bisnes Shaklee yang diwarisi turun temurun. InshaAllah.

dreams-can-come-true

Berimpian dan berangan itu PERCUMA kan? InshaAllah, 20 tahun lagi kita tengok kembali memori ini. 🙂

Jom sama-sama membina empayar bisnes Shaklee bersama akak selim dengan mendaftar sebagai ahli Shaklee hari ini. Whatsapp akak selim di 019-722 8520 untuk mulakan langkah pertama anda dalam bisnes Shaklee.

❤Laila (ID 854299)❤
☎ H/P : 019-722 8520 (SMS/WhatsApp)
✉ lailaisma2207@gmail.com
✿FB : Lailasani Ismail

Share Button

Teknik Urus Masa Untuk Ibu Bekerja Dari Rumah

Eh, awak bekerja dari rumah sure banyak masa kan?

Eh, mesti sempat baring-baring tengok TV kan?

Jadi WAHM ni mesti banyak masa kan???

Pernah dengar orang berkata-kata sedemikian? Kalau akak selim yang kena, telan sajalah.

Kalau anda belum cuba, jangan hanya berkata-kata. Cubalah dulu barang seminggu dua. Dan anda akan tahulah bagaimana BANYAKnya MASA seorang isteri-ibu yang bekerja dari rumah.

teknik urus masa bagi ibu bekerja dari rumah

Setiap orang ada masa yang sama je kan? 24 jam.

Jadi, memang kena pandai urus masa supaya 24 jam yang kita ada tu tidak habis begitu sahaja.

Untuk ibu yang bekerja dari rumah atau WAHM, memang kena pandai betul uruskan masa. Sebab kalau tiada ilmu urus masa dengan baik,

Tiba-tiba

Eh! dah petang
Eh! dah malam!!

Haaa.. macam tulah jadinya. Kelam kabut dibuatnya!!

Akak selim kongsikan apa yang telah akak selim praktikkan sepanjang 2 tahun menjadi WAHM ni. Pengalaman yang masih muda, moga bermanfaat untuk semua.

teknik urus masa bagi ibu bekerja dari rumah

1. Buat jadual.

Terutamanya ibu-ibu macam akak selim ni. Jadi mak supir, jadi chef, jadi bibik, jadi tukang sapu dan pelbagai tugasan lagi kan.

2. Ikut jadual, patuh pada jadual.

Mesti patuh pada jadual yang telah kita sediakan. WAJIB!

3. Adjust jadual jika tak bersesuaian.

Jangan HAPUSKAN jadual pulak kalau rasa susah nak follow tu. Adjust sana-sini untuk

4. Follow semula jadual baru tu.

Jangan buat je jadual, tapi langsung tak ikut pulak. Memang semua ke laut jadinya.

Akak selim biasa buat jadual untuk hari anak-anak2 sekolah. Untuk hari cuti, lebih longgar sikit jadual akak selim. Sebab kena ikut big bos punya masa jugak kan.

Tapi lepas anak-anak tidur, memang bermulalah rutin untuk perancangan bisnes yang lebih serius, macam sharing untuk anak2 #gengfreedom ke, perancangan bisnes sendiri ke, atau belajar teknik2 baru dari internet dan dari mentor2 shaklee akak selim.

Untuk mereka yang bekerja pula, susun masa dengan betul untuk waktu rehat di pejabat.
Masa akak selim bekerja dulu, waktu rehat tulah akak selim ambil peluang reply msg customer, bungkus parcel kalau tak sempat bungkus dari rumah dan macam-macam lagilah boleh buat.
Yang penting.

Rancang masa anda. InshaAllah boleh je bisnes sepenuh masa di rumah mahu pun part time sahaja.

Inginkan pendapatan sampingan atau pendapatan utama bagi surirumah? Jom sertai kami Geng Freedom. Whatsapp ke 019-722 8520

Kita mula bisnes di penghujung 2016, 2017 kita akan nampak perkembangannya nanti . InshaAllah.

❤Laila (ID 854299)❤
☎ H/P : 019-722 8520 (SMS/WhatsApp)
✉ lailaisma2207@gmail.com
✿FB : Lailasani Ismail

Share Button

Kenapa Kita Perlu Menabung Dan Jana Pendapatan Sampingan?

Zaman kian berubah. Makin hari kita makin rasa pendapatan kita tidak cukup untuk menabung demi masa depan. Bukan sahaja tidak dapat menabung untuk masa depan anak-anak, tetapi masa depan kita sendiri pun belum tentu lagi kita dapat menyimpan secukupnya. Mungkin kita ada duit KWSP, tapi pernahkah kita buat pengiraan berapa banyak duit kita perlukan jika kita diberikan umur yang panjang sehingga 70-80 tahun?

Kita tidak dapat menabung bukan sebab kita boros dan berbelanja berlebih-lebihan. Tetapi keadaan ekonomi masa kini benar-benar membuatkan kita tersepit dan terpaksa berfikir untuk menambah pendapatan sampingan demi kelangsungan hidup di masa akan datang. Takkan selepas kita pencen kita nak mengemis?

Ingin menumpang anak-anak? Anak-anak pun belum tentu lagi dapat ‘survive’ dengan kehidupan yang serba mencabar ni. Cuba kita lihat diri kita hari ini pun cukuplah, adakah kita dapat berikan RM1000 untuk ibu bapa kita setiap bulan? Kalaulah ada sekali pun, jika dibuat kajian berapa persen sangatlah kan?

Sebab apa?

Sebab ni.

…hanya 18% rakyat Malaysia yang mampu bertahan hingga TIGA bulan jika mereka hilang sumber pendapatan utama. Dan hanya 6% yang boleh bertahan hingga ENAM bulan…

Dengan kata lain, 82% rakyat Malaysia tiada simpanan untuk TIGA bulan sekalipun!

Kita di dalam peratusan yang mana?

Jika kita sendiri pun tiada simpanan sehingga 3-6 bulan. Macam mana kita nak berikan kepada ibu bapa kita sehingga RM1000 sebulan? Bagaimana?

Jadi, kenapa kita perlu menabung dan menambah pendapatan?

#1 Ekonomi Semakin Tidak Menyebelahi Kita (Rakyat)

Harga minyak naik!

Harga barang naik!

jana-pendapatan-dari-rumah-dengan-shaklee

Harga susu anak pun naik! Harga lampin pakai buang anak kita pun naik!

Kalau susu formula tu, kadar kenaikannya bukan setakat 20 sen atau 50 sen tau. Kenaikannya sehingga RM5-RM6! Cuba kira sendiri kalau anak kecil kita minum susu 1 tin seminggu dengan harga RM50 1 tin. Untuk susu anak kecil sahaja dah RM200! Belum masuk harga lampin pakai buang.

Bersyukurlah kalau kita boleh menyusukan dengan susu ibu. Tapi tidak bermakna kita tidak perlukan duit untuk support ibu menyusu ni. Kadang-kadang bila penat melampau atau stress, susu merudum. Sebagai suami yang baik hati dan bertanggungjawab, si suami perlulah belikan suplemen untuk ibu sentiasa cergas dan kurang stres demi menyusukan anak kecil kita kan? Kenapa perlu suplemen untuk beri tenaga kepada ibu? Kerana ibu yang cergas dan kurang stres mampu membuatkan susu ibu makin bertambah, setidak-tidaknya pun kekal dengan kuantiti yang sama, yang cukup sebagai bekalan untuk anak sepanjang ibu bekerja.

Semuanya perlukan duit kan?

jana-pendapatan-dari-rumah-harga-barang-naik

Apabila gaji kita hanya cukup-cukup makan, pakai setiap bulan, mana mungkin kita nak menyimpan sehingga 3 bulan gaji. Apatah lagi 6-12 bulan gaji?

…hanya 18% rakyat Malaysia yang mampu bertahan hingga TIGA bulan jika mereka hilang sumber pendapatan utama. Dan hanya 6% yang boleh bertahan hingga ENAM bulan…

#2 Orang Lain Takkan Pernah Pedulikan Nasib Kita

Manusia memang takkan pernah berhenti bercakap. Apa kita buat pun semua orang nak ambil peduli.

Jika kita berniaga untuk tambah pendapatan sampingan pun, mereka mengata. Kononnya kita ni TAK CUKUP-CUKUP nak kumpul harta. Dah jadi ‘engineer’ pun masih nak berniaga. Dah jadi ‘lecturer’ dengan gelaran doktor pun masih nak buat kerja sampingan dengan berniaga.

Tapi cuba kita ditimpa musibah atau ujian yang teruk dari Yang Maha Esa, adakah mereka yang berkata-kata ini datang nak tolong kita. Sanggup berikan kita pertolongan tanpa mengira masa dan tempat?

Ada? Jawapannya hampir TIADA!

Jana pendapatan dengan bisnes shaklee

Majikan nak tolong? Hmmm…

Saya ada satu cerita. Tentang seorang bekas pesakit kanser di sebuah syarikat besar dan agak terkenal. Sekarang beliau sudah meninggal meninggalkan isteri dan seorang anak. Innalillah.

Saya masih ingat lagi bagaimana syarikat telah memberhentikan beliau setelah beberapa lama mendapat separuh gaji. Dan pada masa itu arwah masih lagi dalam ‘treatment’ penyakit kanser yang arwah hidapi. Kami yang melihat ni, rasa tak tertahan air mata mengalir mengenangkan nasib serta ketabahan arwah dan isteri arwah. Bagaimana dengan arwah sendiri? Dan bagaimana agaknya perasaan isteri arwah pada masa itu. Isteri arwah juga sudah berhenti kerja untuk menjaga arwah di hospital sepenuh masa.

Cuba bayangkan?!!

Ya, syarikat yang kita bekerja hari ini takkan pernah simpati sehingga sanggup menampung keperluan kita seumur hidup. Katanya kita tidak membantu menambahkan prestasi syarikat? Ok, boleh berhenti sekarang!

Sedih! Tapi itulah hakikat kehidupan. Bukan saya nak persalahkan mana-mana syarikat. Memang polisi mereka sebegitu. Dan kita sebagai pekerja, terpaksalah patuh dengan apa yang syarikat tentukan.

Apa lagi kita nak buat melainkan kita tolong diri kita sendiri kan? Syarikat yang kita junjung dan kita sayang pun tak mampu tolong kita, apatah lagi orang lain yang tidak pernah pedulikan nasib kita?

#3 Keadaan Masa Depan Yang Kabur Dan Tidak Menentu

Kita tidak dapat meneka apa akan berlaku di masa depan. Zaman kita ni pun dah macam-macam cabaran yang terpaksa kita tempuhi. Bagaimana pula dengan zaman anak-anak kita?

Adakah kita rasa kita boleh bergantung sepenuhnya kepada anak-anak kita? Kita ibu bapa JANGAN EGO. Mentang-mentanglah sekarang kita yang lahirkan, kita yang besarkan kita bagi syarat pula kat anak kita supaya kenang jasa kita. Sememangnya betullah anak-anak wajib kenang jasa ibu ayah tapi kita sendiri boleh ramal keadaan masa depan yang tidak menentu.

Entahkan mereka nak belajar pun sudah tiada tajaan kerajaan atau biasiswa dari mana-mana institusi walaupun keputusan peperiksaan mereka sangat bagus dan cemerlang. Mungkin terpaksa buat loan PTPTN yang menjerut jiwa atau terpaksa berniaga sambilan demi meneruskan pelajaran hingga ke peringkat universiti.

Sekarang pun sudah ramai anak muda yang berniaga. Ramai!

Zaman anak-anak kita nanti tak tahulah macam mana kan? Adakah kita masih sampai hati nak mengharapkan duit anak-anak demi kehidupan kita selepas umur persaraan?

Sudah tentu tidak terjamin masa depan kita, masa depan anak-anak kita. Sebab itulah kita kena menabung dari sekarang. Dan jika kita rasa kita tak mampu menabung kerana duit gaji hanya cukup-cukup makan satu keluarga, apa kata kita mula menjalankan perniagaan dari rumah secara separuh masa?

Zaman Ini Zaman Wajib Berniaga, Bukan Lagi Satu Kehendak Untuk Hidup Mewah Tapi Keperluan!

Tak percaya?

Kebanyakan orang sekeliling saya memang berniaga. Dalam 5 orang kawan baru yang saya jumpa, 3 orang daripadanya berniaga. Sama ada berniaga secara besar-besaran atau berniaga sambilan. Tapi pokok pangkalnya memang sudah ramai yang berniaga demi menampung kehidupan seharian serta menyimpan untuk anak-anak di masa depan.

Jika anda tidak tahu apa dan bagaimana nak memulakan perniagaan sendiri, cubalah berniaga produk Shaklee. Saya telah memulakan perniagaan ini semasa saya masih bekerja lagi. Dan pada masa itu, saya bisnes Shaklee bukan sebab gaji yang tidak cukup tapi saya suka dan minat dengan bisnes. Kalau dulu pelbagai produk saya jual di tempat saya bekerja, tapi kita saya setia kepada yang satu. Berniaga Shaklee sepenuh masa , dan dan berhenti kerja dah pun untuk bisnes Shaklee sahaja sambil menjaga dan mendidik 3 puteri kesayangan saya.

Cadangan saya untuk anda semua,

Berniagalah Walaupun  Sayangkan Kerjaya Anda

kerana

  1. Berniaga buat kita terus mencabar minda
  2. Berniaga buat kita bekerja dengan sepenuh hati
  3. Berniaga buat kita ada back-up plan awal-awal lagi

Alhamdulillah, walaupun agak terlambat berhenti kerja iaitu setelah anak sulung berumur 7 tahun, tapi saya bersyukur diberikan peluang untuk mendidik anak-anak dengan tangan sendiri. Dan dengan kelebihan bisnes Shaklee, saya dapat jana pendapatan dari rumah tanpa perlu keluar bekerja pagi dan balik malam. Alhamdulillah!!!

Saya amat bersyukur kepada Allah atas rezeki ini dan berterima kasih atas peluang yang diberikan oleh Encik Suami. 🙂

Hubungi saya di 019-722 8520 untuk memulakan bisnes anda sendiri dari rumah. Banyak kelebihan yang anda akan perolehi jika bersama-sama kumpulan kami.

Pemilihan kumpulan yang tepat mempengaruhi kejayaan anda dalam bisnes Shaklee. Hubungi saya sekarang dan jangan bertangguh lagi.

❤Laila (ID 854299)❤
☎ H/P : 019-722 8520 (SMS/WhatsApp)
✉ lailaisma2207@gmail.com
✿FB : Lailasani Ismail

Share Button

Tips Bisnes Online Dari Rumah Tanpa Mengabaikan Anak-Anak

2 Januari 2017 tahun depan, genaplah saya menjalankan bisnes Shaklee secara online dari rumah sepenuh masa. Alhamdulillah. Rezeki yang Allah berikan ini sangat saya hargai. Alhamdulillah.

bisnes-online-dari-rumah-580x434

Biarpun hanya hampir 2 tahun, saya ingin kongsikan beberapa tips untuk bisnes secara onlien dari rumah tanpa mengabaikan keperluan anak-anak. Dan semestinya KPI bisnes kita tercapai.

Tips Bisnes Online Dari Rumah Sambil Jaga Anak-anak Dengan Penuh Kasih Sayang

1. Buat Jadual

Tips bisnes online dari rumah

Ini sangat penting!! Hatta waktu untuk mandi, untuk solat, untuk mengaji Al-Quran, untuk membaca buku pun perlu diperincikan dalam jadual. Kalau tak, memang merasalah mandi tengah hari atau mandi petang sebelum suami pulang ke rumah. 😛

Jadinya WAJIB buat jadual dan patuhi jadual tersebut. Awal-awal tu memang ada juga yang perlu di’adjust’ sana sini. Dan bergantung kepada mood anak kecil juga jika ada anak dalam usia 1-3 tahun. Mungkin juga sukar untuk berada di hadapan laptop jika baby meragam kan, jadi gunakan segala kemudahan yang ada untuk terus melayan customer dan anak-anak bisnes.

2. Buat To Do List

Tips kerja dari rumah

 

To Do List ni kategori WAJIB ada juga ni. Biasanya saya akan senaraikan malam sebelumnya. Atau pagi-pagi Subuh supaya kita tahu perkara apa yang perlu kita lakukan pada hari tersebut.

Kriteria perkara di dalam To Do List  ni adalah perkara yang lebih detail berbanding dari rutin yang sudah ada dalam jadual (rujuk no 1). Contohnya senaraikan semua order customer, barang2 sekolah yang anak2 perlukan, jadual untuk update FB atau blog dan sebagainya.

3. Jangan Cerewet

Tips kerja dari rumah

Jika diikutkan hati, saya ingin pastikan rumah sentiasa berkilat dan sentiasa kemas. Tapi kalau fokus kepada kerja2 rumah semata-mata, memang terkuburlah segala jadual bisnes saya. Jadinya, jangan terlalu cerewet dengan keadaan rumah. Kadang-kadang pinggan penuh sinki, kadang-kadang lantai penuh biskut. Memang mata rasa ‘sakit’ apabila tengok semua ni tapi untuk jadi usahawan yang berjaya, anda kena lalui dengan penuh rela. 🙂 Letakkan ‘priority’ dalam setiap kerja rumah/kerja2 bisnes.

4. Gunakan Masa Emas Semasa Anak Kecil Tidur

Kalau anak-anak yang dah besar dan sudah bersekolah, memang tak jadi masalah sebab anak-anak biasanya ada aktiviti sendiri. Saya mempunyai anak kecil yang berusia setahun lebih, jadinya MASA agak kritikal terutamanya waktu menyusu dan waktu tidur. kadang-kadang, waktu kita di depan laptop itulah dia merengek, masa kita tengah basuh pinggan tu lah dia nak dukung. Kan? Laluinya dengan hati yang penuh rela dan ikhlas. Layani anak-anak sebaik mungkin.

Jika anak tidur, gunakan masa emas semasa baby tidur tu untuk buat perkara yang paling kritikal dan memerlukan fokus yang tinggi. Contohnya menulis blog dan membaca buku-buku ilmiah. Jika mahu baca majalah atau bahan bacaan ringan, boleh juga ajak anak-anak sama-sama membaca.

5. Ajak Anak2 Sama-sama Terlibat Dalam Bisnes

images-1

Biasanya anak-anak saya adalah peneman setia untuk menghantar barang Shaklee atau mengepos barang di pejabat pos.
Kita juga boleh libatkan mereka semasa dalam proses menghantar barang kepada pelanggan. Sebagai contoh, kita boleh libatkan mereka semasa packing barang pelanggan. Saya ada 2 orang anak dara yang berusia 8 dan 6 tahun. Biasanya sorang tukang bungkus dengan bubble wrap, sorang lagi tukang masukkan dalam plastik Poslaju.
Itu kalau yang perlu dipos dengan poslajulah.

Kebanyakan masa saya akan gunakan perkhidmatan Shaklee je. Order secara online melalui Shaklee dan Shaklee yang akan poskan kepada customer. Jadi, tiada masalah langsung jika saya berada di mana-mana pun untuk hantar barang pelanggan yang telah dipesan. Jika tiada kenderaan untuk keluar pun, memang tiada masalah untuk bisnes Shaklee ni.

6. Enjoy Kehidupan

Awal-awal tahun 2015, semasa memulakan bisnes online sepenuh masa, memang agak stress dan mencabar!!! Saya pasti ramai yang melaluinya. Maklumlah, awal-awal tu  memang belum pandai menguruskan masa dengan baik. 🙁

Tiba-tiba je dah petang.
Tiba-tiba je dah petang…. memang rasa tak sempat nak buat apa-apa dah.


Bila dah lama sikit, makin pandailah kita uruskan masa dan adjust sana sini. Paling penting, dahulukan Allah dalam setiap perkara. InshaAllah segalanya akan jadi smooth.. 🙂

Nak masa yang berkat? Mengaji di awal pagi. 🙂


Itulah serba sedikit tips bisnes secara online bersama Shaklee. Segala-galanya boleh dilakukan di hujung jari dan amalkan hidup berjadual. InshaAllah hidup kita lebih teratur, anak-anak gembira dan ceria, suami pun bahagia. 🙂

Untuk jadi WAHM (Work At Home Mom), perlu sesuaikan dengan keadaan diri sendiri dan keluarga. Paling penting ialah SUAMI RESTU dan ada keinginan yang tinggi untuk berjaya dan menggapai impian. Itu yang UTAMA.

Jika anda juga mahu bersama-sama saya membina rangkaian perniagaan Shaklee, InshaAllah saya akan berikan tunjuk ajar sehingga berjaya memperoleh pendapatan sendiri yang diidamkan.

Hubungi saya untuk sama-sama berbisnes dalam kumpulan. Anda boleh tentukan pendapatan anda sendiri. Sila SMS/whatsapp ke 019-722 8520 ya.

Mentor Bisnes Shaklee Anda

Laila @ AkakSelim

❤Laila (ID 854299)❤
☎ H/P : 019-722 8520 (SMS/WhatsApp)
✉ lailaisma2207@gmail.com
✿FB : Lailasani Ismail

 

Share Button

Mentor Bisnes Shaklee Akak Selim

Memperkenalkan…. Mentor shaklee akak selim dari dulu, kini dan selamanya InshaAllah. Daripada beliaulah Akak Selim mula kenal Shaklee, berkenalan dan bermesra hanya di alam maya. 🙂

Bisnes shaklee dari rumah

Alhamdulillah, walaupun hanya berlangsung di alam maya tapi aura positif mereka berdua ni memang hebat.
Mentor Akak Selim  ni bukan calang2 orangnya. Dari ilmu marketing tahap tinggi, ilmu agama, ilmu bisnes, ilmu shaklee dan bermacam-macam ilmu lah diorang berdua ni.


Kadang2 Akak Selim rasa pelik, diorang berdua ni umpamanya tiada benda yang diorang tak tahu. Hebat sungguh!!! 

Kata kuncinya : RAJIN MEMBACA! Diorang ni memang makan buku-tidur buku, sangat rajin membaca!!


Akak Selim rasa sangat kagum rasa bertuah dan bersyukur dipertemukan dengan diorang. Ini adalah antara nikmat besar yang patut Akak Selim syukuri dalam hidup.
Dan sedar tak sedar dah lebih 5 tahun diorang ni wujud dalam hidup Akak Selim.
😅😅😅😅😅 Alhamdulillah. 🙂

Serius sangat BEST!!! 

Berminat untuk memulakan bisnes sendiri? Dan ingain bersama-sama dengan mentor bisnes Shaklee Akak Sleim ni? Jom kita berbisnes berjemaah jom. 

Modal permulaan hanyak RM68.90 SAHAJA. Dengan modal kurang dari RM100 ni, anda dah boleh mulakan bisnes anda sendiri. Tak perlu keluar modal besar-besar untuk memulakan bisnes yang kita idamkan.

Hubungi Akak Selim untuk sama-sama berbisnes dari rumah. 🙂

❤Laila (ID 854299)❤
☎ H/P : 019-722 8520 (SMS/WhatsApp)
✉ lailaisma2207@gmail.com
✿FB : Lailasani Ismail

Share Button

MLM Sebenar atau Skim Cepat Kaya?

Apabila disebut Multi-Level Marketing atau lebih dikenali sebagai MLM, ramai orang skeptikal dengan perkataan M.L.M itu sendiri. Pasti terbayang di kepala hanyalah perkataan menindas, makan duit orang, skim cepat kaya, MLM haram jadah dan pelbagai tohmahan lagi.

MLM sebenar

Sebelum kita terus menuduh yang bukan-bukan, jom kita ‘study’ dulu sedikit sebanyak tentang MLM ni.

Bagaimana MLM ini bermula? Ia diasaskan oleh Henry Heinz pada tahun 1860 yang melantik 400 ejen untuk menjual produknya.

Pada tahun 1945, Syarikat Nutrilite telah mencipta pelan pemasaran kepada ejennya :-

-supaya ejennya dapat mempromosi produk kepada penduduk di luar liputan media iklan iaitu kawasan pedalaman.

-dapat mengekalkan harga ekonomi supaya penduduk pedalaman mampu memilikinya.

Ok, kita tinggalkan sejarah MLM ni. Kita tengok pula bagaimana kita nak menilai sama ada MLM tu adalah MLM sebenar atau MLM haram jadah/Skim Cepat Kaya.

Ada 2 Ciri Penting Untuk Menilai MLM Sebenar atau Skim Cepat Kaya

  1. Produk Benar-benar Wujud atau Hanya Mengaburi Mata?

    Produk perlu wujud dalam satu-satu bisnes. Jika produk itu sebenarnya tidak wujud dan hanya semata-mata mengaburi mata pengedar/pembeli, itu bermaksud Skim Cepat Kaya.

  2. Dapat Komisyen dari Jualan atau Menaja?

    Kita perlu selidik komisyen yang diberikan kepada pengedar sesebuah MLM itu adalah daripada hasil jualan produk atau dengan menaja. Jika komisyen yang diberikan itu adalah hasil kita menaja ‘downline’ (ahli bawahan kita), itu tandanya kita patut berhati-hati dan meninggalkan syarikat MLM tersebut. Itu adalah Skim Cepat Kaya yang bertopengkan MLM sahaja.

Ok, sekarang jelas kan? Bagaimana kita nak kenal MLM tu yang sebenar ke atau pun Skim Cepat Kaya yang seterusnya menjadi ‘kayap’.. 🙁

Jika kita lihat pelan pemasaran produk Shaklee, ianya menepati kedua-dua ciri di atas.

-Bonus/komisyen yang dibayar kepada setiap pengedar adalah daripada hasil jualan persendirian dan juga berkumpulan.

-Upline tidak mendapat apa-apa komisyen daripada setiap penajaan ahli baru/downline. SATU SEN pun tak dapat tau. 🙂

Jelas bukan? 

Sekarang kita kenali pula ciri-ciri MLM yang patuh syariah atau pun tidak.

Checklist yang menunjukkan MLM Shaklee adalah patuh syariah.
Checklist yang menunjukkan MLM Shaklee adalah patuh syariah.

Jika kita lihat dari perbandingan di dalam gambar di atas, ternyata bisnes Shaklee ini adalah patuh syariah. Tiada sebarang agenda yang tersembunyi di sebalik pelan pemasarannya. Semuanya jelas dinyatakan di dalam buku manual yang diberikan kepada setiap orang pengedar setelah mendaftar sebagai ahli.

Tapi……………………..

Kenapa Perlunya Multi-Level?

-Shaklee fokus kepada produk dan tidak perlu fokus kepada setiap pelanggannya kerana pelanggan Shaklee itu sendiri boleh merujuk kepada pengedarnya. Jika Shaklee perlu fokus kepada setiap pelanggan, berapa ramai pekerja yang perlu Shaklee sediakan untuk menjawab setiap pertanyaan daripada pelanggan? Jadi di sini Shaklee telah mengurangkan kos untuk mengambil pekerja sebaliknya memberikan komisyen/bonus kepada setiap pengedar yang telah bersusah payah untuk melayan pelanggannya dan juga mendidik ‘downline’nya.

-Lebih ramai yang berpeluang menjadi pengedar dan lebih ramai yang dapat peluang menjana pendapatan.

Kenapa Perlunya Pengedar?

Jika tanpa pengedar, Shaklee perlu mengeluarkan kos yang banyak untuk memperkenalkan produk kepada pengguna. Daripada pengilang, seterusnya kepada pengeksport, pemborong, peruncit dan barulah sampai kepada pengguna.

Jika Shaklee dipasarkan melalui pengedar, Shaklee dapat mengurangkan kos di bahagian pengeksport, pemborong dan peruncit. 3 bahagian tu! Kosnya pasti banyak bukan? Jadi dengan adanya pengedar, setiap barangan Shaklee dari kilang akan dibeli oleh pengedar dan dijual terus kepada pengguna.

Shaklee dapat mengurangkan kos pemasaran dan pengedar juga dapat komisyen/bonus dari hasil jualan mereka kepada pengguna. Bagus bukan? Win-Win gitu.

Kenapa Perlunya Downline?

-Pasaran adalah terlalu luas dan seorang pengedar tidak mampu untuk memasarkan produk Shaklee ke seluruh Malaysia seorang diri. Jadi, di sinilah fungsinya downline supaya pasaran lebih meluas ke serata Malaysia atau pun serata dunia.

-Kita tiada akses kepada lingkungan semua orang sehinggakan kita perlukan bantuan orang lain.

Contoh yang lebih jelas :
Saya adalah pengedar Shaklee di Johor dan saya ingin memasarkannya ke seluruh Malaysia. Saya memerlukan pengedar di bawah tajaan saya supaya saya boleh memperkenalkan produk Shaklee dengan lebih meluas kepada pelanggan di negeri-negeri/kampung-kampung lain tanpa perlu saya menemuinya sendiri. Pasaran produk Shaklee menjadi lebih luas dengan bantuan daripada downline.

Sekarang sudah jelas kan bagaimana nak kenal MLM Sebenar dan MLM Tipu/Skim Cepat Kaya? Ternyata pelan pemasaran Shaklee adalah mematuhi MLM Sebenar dan juga MLM yang patuh syariah.

Oleh kerana itulah saya benar-benar jatuh cinta dengan Shaklee bukan sahaja kerana produknya yang berkualiti dan membantu meningkatkan kualiti kesihatan saya dan keluarga, tetapi juga membantu saya menjana pendapatan dari rumah tanpa perlu meninggalkan anak-anak dan keluarga.

Anda juga berminat untuk menjana pendapatan dari rumah? Ia boleh dilakukan secara part time atau full time.

Hubungi saya untuk memulakan bisnes Shaklee anda hari ini. Ketahui juga kelebihan menjadi ahli Shaklee. Sila klik link di bawah ni ya. 🙂

Kelebihan menjadi ahli Shaklee

❤Laila (ID 854299)❤
☎ H/P : 019-722 8520 (SMS/WhatsApp)
✉ lailaisma2207@gmail.com
✿FB : Lailasani Ismail
✿FanPage : Tips Ibu Hamil, Berpantang dan Menyusu

 

Share Button

Promosi Julai Yang Sangat Best!

Bulan Julai ni sangat bertuah untuk semua golongan. Sebab apa? Promosi Shaklee kali ni untuk kanak-kanak, orang dewasa, ibu hamil sehinggalah warga emas sama ada nak mengekalkan kesihatan atau yang sedang menderita sakit kronik. Semua orang dapat menikmati harga promosi terbaik bulan ni. Dan boleh juga dijadikan hadiah untuk hari raya ni kan. 🙂

1. Vitalea Kanak-kanak

Vitalea kanak-kanak
Vitalea kanak-kanak

Untuk anak-anak, kami ada Vitalea kanak-kanak. Beli 3 PERCUMA 1.

2. B Complex

B Complex terbaik dan semulajadi
B Complex terbaik dan semulajadi

Untuk orang dewasa sehinggalah warga emas, promosi B Complex. Dan berita baik untuk ibu hamil, kita ada harga terbaik untuk asid folik yang terkandung di dalam B Complex ni. Ia juga baik untuk suami yang inginkan cahaya mata. Beli 3 PERCUMA 1.

3. Vivix

Vivix atasi strok
Vivix yang terbukti berkesan untuk mengatasi masalah sakit kronik dan mengekalkan keremajaan.

Untuk orang dewasa juga sehinggalah warga emas dan juga untuk mereka yang menderita sakit kronik seperti diabetes, strok, tekanan darah tinggi, kita ada harga yang sangat berbaloi-baloi untuk pembelian vivix. Beli 6 PERCUMA 1.

Boleh klik link di bawah ni untuk melihat mereka yang dah berjaya atasi masalah diabetes mereka dengan menggunakan vivix ni.

Vivix bantu atasi diabetes secara semulajadi

Anda juga layak untuk mendapat harga ahli dan harga promosi dengan mendaftar ahli sebanyak RM69.00. Dengan keahlian ni, anda juga layak mendapat BONUS berikut :-

Keahlian Shaklee

1. Sebotol Vitalea (multivitamin) secara PERCUMA yang bernilai RM88.75. Harga vitamin ni pun lebih mahal daripada harga membership tu kan.?

2. Anda layak menyertai program keusahawanan YES yang dianjurkan oleh Shaklee. Banyak sungguh kelebihan program ni.

3. Anda boleh mulakan bisnes anda sejurus selepas mendapat ID Shaklee. Anda boleh lakukannya secara online mahu pun offline. Semuanya terletak di tangan anda.

4. Anda layak menyertai kumpulan sokongan kami yang terdiri daripada mentor2 yang telah berjaya mendapat income 5-6 angka dari bisnes ni.

Anda akan dibimbing sehingga BERJAYA dengan syarat anda sanggup untuk melakukan segala teknik marketing yang kami ajar dan telah dibuktikan berkesan ini.

Cepat-cepat ambil peluang keemasan ini dengan menghubungi saya seperti berikut.

❤Laila (ID 854299)❤
☎ H/P : 019-7228520 (SMS/WhatsApp)
✉ lailaisma2207@gmail.com
✿FB : Lailasani Ismail
✿FanPage : Tips Ibu Hamil, Berpantang dan Menyusu

 

Share Button

Shaklee Effect Yang Terpaksa Saya Terima (Part 1)

Sejak saya terjebak dengan bisnes Shaklee ni, banyak sungguh Shaklee Effect yang terpaksa saya terima. Saya nak kongsikan dengan anda satu persatu ya. Saya mulakan part 1 ni dengan apa yang berlaku dalam diri saya.

Shaklee Effect Yang Terpaksa Saya Terima

1. Ketenangan Diri

Sebelum saya memulakan bisnes Shaklee ni, saya memang terkenal sebagai ‘mak tiri’ di kalangan anak-anak buah ofis. Tambah-tambah lagi baru bekerja kan? Semangat kerja tu tinggi menggunung. Dan juga ditambah lagi dengan habit diri sendiri yang ‘mudah sentap’.

Alhamdulillah, dengan saranan2 dan cadangan2 amalan yang saya lakukan secara konsisten dalam menjalankan bisnes Shaklee ni, banyak yang saya dapat ubah diri saya secara tidak langsung. Jika aad masalah di tempat kerja atau di rumah, saya lebih ‘cool’ berbanding dulu. Kerana apa? Haaa…. ni nak cerita lebih detail apa amalan2 kami dalam bisnes Shaklee ni.

2. Amalan Rohani Yang Konsisten

Ni ada kaitan bagaimana saya mendapat ketenangan diri berbanding sebelum2 ni. Dalam group Shaklee kami, mak (upline) saya sentiasa menekankan pergantungan diri kita kepada Sang Pencipta kita. Yerlah kan, bila kita buat bisnes ni, kita adalah boss, kita adalah kuli. Dan big boss kita adalah tak lain dan tak bukan iaitu HANYA ALLAH. Tiada siapa yang monitor kita buat kerja atau tidak, tiada siapa nak tanya kita dah RCA ke belum, dah LOA ke belum, dah baca Al-Waqiah ke belum. Kan? Jadi, kita hanya ada satu je tempat kita nak mengadu dan berharap iaitu Allah.

Sebelum ni saya memang tahu segala amalan rohani ni perlu dilakukan sepanjang kita hidup di dunia ni. Tapi sebagai manusia biasa, tiada orang yang ingatkan, kadang2 kita terlupa. Dan saya sangat bersyukur kerana ditemukan dengan group Shaklee yang sangat best ni. Sentiasa diingatkan tentang amalan rohani dan pelbagai lagi peringatan2 kita sebagai khalifah di muka bumi ini.

Alhamdulillah, sejak kejadian bertemu dengan group iReach dan Jutawan ni, amalan rohani semakin meningkat dan konsisten. Dan kerana konsisten beramalan rohani inilah, saya rasa jiwa saya lebih tenang, lebih ‘cool’ walaupun ditimpa pelbagai ujian dan musibah. Alhamdulillah.

3. Berkhidmat kepada masyarakat

Saya adalah pekerja kilang biasa yang bekerja hari ini adalah untuk keperluan diri sendiri dan keluarga. Sejak berada dalam Shaklee ni, saya ditekankan bagaimana dengan bisnes Shaklee ni kita boleh membantu masyarakat sama ada :-

-memberikan khidmat nasihat tentang kesihatan, penyusuan susu ibu dan lain-lain
-memberi ketika masyarakat memerlukan. (tiada lagi rasa… Eh, AKU PUN TAK CUKUP, MACAM MANA NAK BAGI KAT ORANG LAIN??)
-bersedekah
-memberi hadiah tanpa syarat
-membantu anak2 cucu Shaklee saya menjana pendapatan sampingan

Alhamdulillah.
Saya percaya semuanya adalah kurniaan dari Allah dan Shaklee hanyalah asbab untuk Allah buka mata dan minda saya.
InshaAllah, saya akan terus mengekalkan mana yang baik dalam diri saya dan cuba untuk memperbaiki mana yang perlu.

Inilah Shaklee Effect saya. Terima kasih Shaklee!!

Bertemu lagi kita dalam Shaklee Effect episod seterusnya. 🙂

 

 

Share Button
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...