Kenapa Kita Perlu Menabung Dan Jana Pendapatan Sampingan?

Zaman kian berubah. Makin hari kita makin rasa pendapatan kita tidak cukup untuk menabung demi masa depan. Bukan sahaja tidak dapat menabung untuk masa depan anak-anak, tetapi masa depan kita sendiri pun belum tentu lagi kita dapat menyimpan secukupnya. Mungkin kita ada duit KWSP, tapi pernahkah kita buat pengiraan berapa banyak duit kita perlukan jika kita diberikan umur yang panjang sehingga 70-80 tahun?

Kita tidak dapat menabung bukan sebab kita boros dan berbelanja berlebih-lebihan. Tetapi keadaan ekonomi masa kini benar-benar membuatkan kita tersepit dan terpaksa berfikir untuk menambah pendapatan sampingan demi kelangsungan hidup di masa akan datang. Takkan selepas kita pencen kita nak mengemis?

Ingin menumpang anak-anak? Anak-anak pun belum tentu lagi dapat ‘survive’ dengan kehidupan yang serba mencabar ni. Cuba kita lihat diri kita hari ini pun cukuplah, adakah kita dapat berikan RM1000 untuk ibu bapa kita setiap bulan? Kalaulah ada sekali pun, jika dibuat kajian berapa persen sangatlah kan?

Sebab apa?

Sebab ni.

…hanya 18% rakyat Malaysia yang mampu bertahan hingga TIGA bulan jika mereka hilang sumber pendapatan utama. Dan hanya 6% yang boleh bertahan hingga ENAM bulan…

Dengan kata lain, 82% rakyat Malaysia tiada simpanan untuk TIGA bulan sekalipun!

Kita di dalam peratusan yang mana?

Jika kita sendiri pun tiada simpanan sehingga 3-6 bulan. Macam mana kita nak berikan kepada ibu bapa kita sehingga RM1000 sebulan? Bagaimana?

Jadi, kenapa kita perlu menabung dan menambah pendapatan?

#1 Ekonomi Semakin Tidak Menyebelahi Kita (Rakyat)

Harga minyak naik!

Harga barang naik!

jana-pendapatan-dari-rumah-dengan-shaklee

Harga susu anak pun naik! Harga lampin pakai buang anak kita pun naik!

Kalau susu formula tu, kadar kenaikannya bukan setakat 20 sen atau 50 sen tau. Kenaikannya sehingga RM5-RM6! Cuba kira sendiri kalau anak kecil kita minum susu 1 tin seminggu dengan harga RM50 1 tin. Untuk susu anak kecil sahaja dah RM200! Belum masuk harga lampin pakai buang.

Bersyukurlah kalau kita boleh menyusukan dengan susu ibu. Tapi tidak bermakna kita tidak perlukan duit untuk support ibu menyusu ni. Kadang-kadang bila penat melampau atau stress, susu merudum. Sebagai suami yang baik hati dan bertanggungjawab, si suami perlulah belikan suplemen untuk ibu sentiasa cergas dan kurang stres demi menyusukan anak kecil kita kan? Kenapa perlu suplemen untuk beri tenaga kepada ibu? Kerana ibu yang cergas dan kurang stres mampu membuatkan susu ibu makin bertambah, setidak-tidaknya pun kekal dengan kuantiti yang sama, yang cukup sebagai bekalan untuk anak sepanjang ibu bekerja.

Semuanya perlukan duit kan?

jana-pendapatan-dari-rumah-harga-barang-naik

Apabila gaji kita hanya cukup-cukup makan, pakai setiap bulan, mana mungkin kita nak menyimpan sehingga 3 bulan gaji. Apatah lagi 6-12 bulan gaji?

…hanya 18% rakyat Malaysia yang mampu bertahan hingga TIGA bulan jika mereka hilang sumber pendapatan utama. Dan hanya 6% yang boleh bertahan hingga ENAM bulan…

#2 Orang Lain Takkan Pernah Pedulikan Nasib Kita

Manusia memang takkan pernah berhenti bercakap. Apa kita buat pun semua orang nak ambil peduli.

Jika kita berniaga untuk tambah pendapatan sampingan pun, mereka mengata. Kononnya kita ni TAK CUKUP-CUKUP nak kumpul harta. Dah jadi ‘engineer’ pun masih nak berniaga. Dah jadi ‘lecturer’ dengan gelaran doktor pun masih nak buat kerja sampingan dengan berniaga.

Tapi cuba kita ditimpa musibah atau ujian yang teruk dari Yang Maha Esa, adakah mereka yang berkata-kata ini datang nak tolong kita. Sanggup berikan kita pertolongan tanpa mengira masa dan tempat?

Ada? Jawapannya hampir TIADA!

Jana pendapatan dengan bisnes shaklee

Majikan nak tolong? Hmmm…

Saya ada satu cerita. Tentang seorang bekas pesakit kanser di sebuah syarikat besar dan agak terkenal. Sekarang beliau sudah meninggal meninggalkan isteri dan seorang anak. Innalillah.

Saya masih ingat lagi bagaimana syarikat telah memberhentikan beliau setelah beberapa lama mendapat separuh gaji. Dan pada masa itu arwah masih lagi dalam ‘treatment’ penyakit kanser yang arwah hidapi. Kami yang melihat ni, rasa tak tertahan air mata mengalir mengenangkan nasib serta ketabahan arwah dan isteri arwah. Bagaimana dengan arwah sendiri? Dan bagaimana agaknya perasaan isteri arwah pada masa itu. Isteri arwah juga sudah berhenti kerja untuk menjaga arwah di hospital sepenuh masa.

Cuba bayangkan?!!

Ya, syarikat yang kita bekerja hari ini takkan pernah simpati sehingga sanggup menampung keperluan kita seumur hidup. Katanya kita tidak membantu menambahkan prestasi syarikat? Ok, boleh berhenti sekarang!

Sedih! Tapi itulah hakikat kehidupan. Bukan saya nak persalahkan mana-mana syarikat. Memang polisi mereka sebegitu. Dan kita sebagai pekerja, terpaksalah patuh dengan apa yang syarikat tentukan.

Apa lagi kita nak buat melainkan kita tolong diri kita sendiri kan? Syarikat yang kita junjung dan kita sayang pun tak mampu tolong kita, apatah lagi orang lain yang tidak pernah pedulikan nasib kita?

#3 Keadaan Masa Depan Yang Kabur Dan Tidak Menentu

Kita tidak dapat meneka apa akan berlaku di masa depan. Zaman kita ni pun dah macam-macam cabaran yang terpaksa kita tempuhi. Bagaimana pula dengan zaman anak-anak kita?

Adakah kita rasa kita boleh bergantung sepenuhnya kepada anak-anak kita? Kita ibu bapa JANGAN EGO. Mentang-mentanglah sekarang kita yang lahirkan, kita yang besarkan kita bagi syarat pula kat anak kita supaya kenang jasa kita. Sememangnya betullah anak-anak wajib kenang jasa ibu ayah tapi kita sendiri boleh ramal keadaan masa depan yang tidak menentu.

Entahkan mereka nak belajar pun sudah tiada tajaan kerajaan atau biasiswa dari mana-mana institusi walaupun keputusan peperiksaan mereka sangat bagus dan cemerlang. Mungkin terpaksa buat loan PTPTN yang menjerut jiwa atau terpaksa berniaga sambilan demi meneruskan pelajaran hingga ke peringkat universiti.

Sekarang pun sudah ramai anak muda yang berniaga. Ramai!

Zaman anak-anak kita nanti tak tahulah macam mana kan? Adakah kita masih sampai hati nak mengharapkan duit anak-anak demi kehidupan kita selepas umur persaraan?

Sudah tentu tidak terjamin masa depan kita, masa depan anak-anak kita. Sebab itulah kita kena menabung dari sekarang. Dan jika kita rasa kita tak mampu menabung kerana duit gaji hanya cukup-cukup makan satu keluarga, apa kata kita mula menjalankan perniagaan dari rumah secara separuh masa?

Zaman Ini Zaman Wajib Berniaga, Bukan Lagi Satu Kehendak Untuk Hidup Mewah Tapi Keperluan!

Tak percaya?

Kebanyakan orang sekeliling saya memang berniaga. Dalam 5 orang kawan baru yang saya jumpa, 3 orang daripadanya berniaga. Sama ada berniaga secara besar-besaran atau berniaga sambilan. Tapi pokok pangkalnya memang sudah ramai yang berniaga demi menampung kehidupan seharian serta menyimpan untuk anak-anak di masa depan.

Jika anda tidak tahu apa dan bagaimana nak memulakan perniagaan sendiri, cubalah berniaga produk Shaklee. Saya telah memulakan perniagaan ini semasa saya masih bekerja lagi. Dan pada masa itu, saya bisnes Shaklee bukan sebab gaji yang tidak cukup tapi saya suka dan minat dengan bisnes. Kalau dulu pelbagai produk saya jual di tempat saya bekerja, tapi kita saya setia kepada yang satu. Berniaga Shaklee sepenuh masa , dan dan berhenti kerja dah pun untuk bisnes Shaklee sahaja sambil menjaga dan mendidik 3 puteri kesayangan saya.

Cadangan saya untuk anda semua,

Berniagalah Walaupun  Sayangkan Kerjaya Anda

kerana

  1. Berniaga buat kita terus mencabar minda
  2. Berniaga buat kita bekerja dengan sepenuh hati
  3. Berniaga buat kita ada back-up plan awal-awal lagi

Alhamdulillah, walaupun agak terlambat berhenti kerja iaitu setelah anak sulung berumur 7 tahun, tapi saya bersyukur diberikan peluang untuk mendidik anak-anak dengan tangan sendiri. Dan dengan kelebihan bisnes Shaklee, saya dapat jana pendapatan dari rumah tanpa perlu keluar bekerja pagi dan balik malam. Alhamdulillah!!!

Saya amat bersyukur kepada Allah atas rezeki ini dan berterima kasih atas peluang yang diberikan oleh Encik Suami. 🙂

Hubungi saya di 019-722 8520 untuk memulakan bisnes anda sendiri dari rumah. Banyak kelebihan yang anda akan perolehi jika bersama-sama kumpulan kami.

Pemilihan kumpulan yang tepat mempengaruhi kejayaan anda dalam bisnes Shaklee. Hubungi saya sekarang dan jangan bertangguh lagi.

❤Laila (ID 854299)❤
☎ H/P : 019-722 8520 (SMS/WhatsApp)
✉ lailaisma2207@gmail.com
✿FB : Lailasani Ismail

Share Button

Adibah Noor Pun Kagum Dengan Bisnes Shaklee

Semasa Shaklee National Conference (NC) 28hb Mei yang lepas, Adibah Noor adalah MC untuk majlis tersebut. Yang uniknya, Adibah Noor sendiri pun kagum dengan bisnes Shaklee ni.

Hasil dari pemerhatian beliau sepanjang NC berlangsung, beliau cakap,

MLM Shaklee ni lain.

Beliau pernah juga join satu MLM ni. Beliau sangat tak gemar MLM tersebut sebab asyik terlompat-lompat mengagungkan duit.

Duit bukanlah matlamat utama. Duit itu adalah bonus! Tapi yang lebih penting ialah menggembirakan orang-orang tersayang melalui Shaklee.

Boleh tengok dan dengar sendiri kata-kata beliau semasa majlis tersebut di sini. Klik PLAY untuk tengok video ya.

Dengan join bisnes Shaklee ni juga saya banyak belajar tentang matlamat utama kita berbisnes. Perbetulkan niat untuk bisnes. Jadikan bisnes kita sebagai salah satu cara untuk membantu menyelesaikan masalah orang lain. Dengan cara ini kita akan lebih istiqamah dan bermotivasi dalam meneruskan bisnes kita walau apa pun halangan yang datang.

Ingin sama-sama mendapat pengalaman best dalam bisnes Shaklee? Mulakan bisnes Shaklee anda hari ini hanya dengan modal serendah RM79.50.

Whatsapp Laila di 019-722 8520 untuk pertanyaan tentang bisnes Shaklee. InshaAllah saya akan guide anda hingga BERJAYA!!

❤Laila (ID 854299)❤
☎ H/P : 019-722 8520 (SMS/WhatsApp)
✉ lailaisma2207@gmail.com
✿FB : Lailasani Ismail
✿FanPage : Tips Ibu Hamil, Berpantang dan Menyusu

Share Button

Kerja Part Time Di Rumah Dengan Modal Kecil

Dalam keadaan yang dunia yang sangat mencabar hari ini, harga minyak naik, harga barangan naik, semuanya naik kan? Ramai yang memilih untuk bekerja part time biarpun mempunyai gaji tetap. Begitu juga dengan surirumah, bukan hanya duduk-duduk dan baring-baring melayan sinetron sahaja. Tetapi memilih untuk melakukan kerja part time dengan modal yang kecil tanpa sebarang risiko.

Ikuti perkongsian daripada Puan Fatimah Azzahra ni.

Bisnes Shaklee memang modal kecil. Tak sampai RM100 pun. Hanya keluarkan RM75.90 untuk mendaftar sebagai ahli. Anda terus boleh menjalankan bisnes Shaklee anda. Mudah kan?

Pastinya ada guide yang akan diberikan. Guide tersebut termasuk teknik marketing, teknik berBOSS kan Allah, teknik ‘menjual diri’ dan pelbagai lagi ilmu yang akan diberikan secara percuma. Ianya juga mudah untuk dilaksanakan. InshaAllah.

Whatsapp AkakSelim di 019-722 8520 untuk memulakan bisnes part time atau full time yang modalnya kurang dari RM100.

AkakSelim @ Laila

019-722 8520

ID : 854299

Share Button

MLM Sebenar atau Skim Cepat Kaya?

Apabila disebut Multi-Level Marketing atau lebih dikenali sebagai MLM, ramai orang skeptikal dengan perkataan M.L.M itu sendiri. Pasti terbayang di kepala hanyalah perkataan menindas, makan duit orang, skim cepat kaya, MLM haram jadah dan pelbagai tohmahan lagi.

MLM sebenar

Sebelum kita terus menuduh yang bukan-bukan, jom kita ‘study’ dulu sedikit sebanyak tentang MLM ni.

Bagaimana MLM ini bermula? Ia diasaskan oleh Henry Heinz pada tahun 1860 yang melantik 400 ejen untuk menjual produknya.

Pada tahun 1945, Syarikat Nutrilite telah mencipta pelan pemasaran kepada ejennya :-

-supaya ejennya dapat mempromosi produk kepada penduduk di luar liputan media iklan iaitu kawasan pedalaman.

-dapat mengekalkan harga ekonomi supaya penduduk pedalaman mampu memilikinya.

Ok, kita tinggalkan sejarah MLM ni. Kita tengok pula bagaimana kita nak menilai sama ada MLM tu adalah MLM sebenar atau MLM haram jadah/Skim Cepat Kaya.

Ada 2 Ciri Penting Untuk Menilai MLM Sebenar atau Skim Cepat Kaya

  1. Produk Benar-benar Wujud atau Hanya Mengaburi Mata?

    Produk perlu wujud dalam satu-satu bisnes. Jika produk itu sebenarnya tidak wujud dan hanya semata-mata mengaburi mata pengedar/pembeli, itu bermaksud Skim Cepat Kaya.

  2. Dapat Komisyen dari Jualan atau Menaja?

    Kita perlu selidik komisyen yang diberikan kepada pengedar sesebuah MLM itu adalah daripada hasil jualan produk atau dengan menaja. Jika komisyen yang diberikan itu adalah hasil kita menaja ‘downline’ (ahli bawahan kita), itu tandanya kita patut berhati-hati dan meninggalkan syarikat MLM tersebut. Itu adalah Skim Cepat Kaya yang bertopengkan MLM sahaja.

Ok, sekarang jelas kan? Bagaimana kita nak kenal MLM tu yang sebenar ke atau pun Skim Cepat Kaya yang seterusnya menjadi ‘kayap’.. 🙁

Jika kita lihat pelan pemasaran produk Shaklee, ianya menepati kedua-dua ciri di atas.

-Bonus/komisyen yang dibayar kepada setiap pengedar adalah daripada hasil jualan persendirian dan juga berkumpulan.

-Upline tidak mendapat apa-apa komisyen daripada setiap penajaan ahli baru/downline. SATU SEN pun tak dapat tau. 🙂

Jelas bukan? 

Sekarang kita kenali pula ciri-ciri MLM yang patuh syariah atau pun tidak.

Checklist yang menunjukkan MLM Shaklee adalah patuh syariah.
Checklist yang menunjukkan MLM Shaklee adalah patuh syariah.

Jika kita lihat dari perbandingan di dalam gambar di atas, ternyata bisnes Shaklee ini adalah patuh syariah. Tiada sebarang agenda yang tersembunyi di sebalik pelan pemasarannya. Semuanya jelas dinyatakan di dalam buku manual yang diberikan kepada setiap orang pengedar setelah mendaftar sebagai ahli.

Tapi……………………..

Kenapa Perlunya Multi-Level?

-Shaklee fokus kepada produk dan tidak perlu fokus kepada setiap pelanggannya kerana pelanggan Shaklee itu sendiri boleh merujuk kepada pengedarnya. Jika Shaklee perlu fokus kepada setiap pelanggan, berapa ramai pekerja yang perlu Shaklee sediakan untuk menjawab setiap pertanyaan daripada pelanggan? Jadi di sini Shaklee telah mengurangkan kos untuk mengambil pekerja sebaliknya memberikan komisyen/bonus kepada setiap pengedar yang telah bersusah payah untuk melayan pelanggannya dan juga mendidik ‘downline’nya.

-Lebih ramai yang berpeluang menjadi pengedar dan lebih ramai yang dapat peluang menjana pendapatan.

Kenapa Perlunya Pengedar?

Jika tanpa pengedar, Shaklee perlu mengeluarkan kos yang banyak untuk memperkenalkan produk kepada pengguna. Daripada pengilang, seterusnya kepada pengeksport, pemborong, peruncit dan barulah sampai kepada pengguna.

Jika Shaklee dipasarkan melalui pengedar, Shaklee dapat mengurangkan kos di bahagian pengeksport, pemborong dan peruncit. 3 bahagian tu! Kosnya pasti banyak bukan? Jadi dengan adanya pengedar, setiap barangan Shaklee dari kilang akan dibeli oleh pengedar dan dijual terus kepada pengguna.

Shaklee dapat mengurangkan kos pemasaran dan pengedar juga dapat komisyen/bonus dari hasil jualan mereka kepada pengguna. Bagus bukan? Win-Win gitu.

Kenapa Perlunya Downline?

-Pasaran adalah terlalu luas dan seorang pengedar tidak mampu untuk memasarkan produk Shaklee ke seluruh Malaysia seorang diri. Jadi, di sinilah fungsinya downline supaya pasaran lebih meluas ke serata Malaysia atau pun serata dunia.

-Kita tiada akses kepada lingkungan semua orang sehinggakan kita perlukan bantuan orang lain.

Contoh yang lebih jelas :
Saya adalah pengedar Shaklee di Johor dan saya ingin memasarkannya ke seluruh Malaysia. Saya memerlukan pengedar di bawah tajaan saya supaya saya boleh memperkenalkan produk Shaklee dengan lebih meluas kepada pelanggan di negeri-negeri/kampung-kampung lain tanpa perlu saya menemuinya sendiri. Pasaran produk Shaklee menjadi lebih luas dengan bantuan daripada downline.

Sekarang sudah jelas kan bagaimana nak kenal MLM Sebenar dan MLM Tipu/Skim Cepat Kaya? Ternyata pelan pemasaran Shaklee adalah mematuhi MLM Sebenar dan juga MLM yang patuh syariah.

Oleh kerana itulah saya benar-benar jatuh cinta dengan Shaklee bukan sahaja kerana produknya yang berkualiti dan membantu meningkatkan kualiti kesihatan saya dan keluarga, tetapi juga membantu saya menjana pendapatan dari rumah tanpa perlu meninggalkan anak-anak dan keluarga.

Anda juga berminat untuk menjana pendapatan dari rumah? Ia boleh dilakukan secara part time atau full time.

Hubungi saya untuk memulakan bisnes Shaklee anda hari ini. Ketahui juga kelebihan menjadi ahli Shaklee. Sila klik link di bawah ni ya. 🙂

Kelebihan menjadi ahli Shaklee

❤Laila (ID 854299)❤
☎ H/P : 019-722 8520 (SMS/WhatsApp)
✉ lailaisma2207@gmail.com
✿FB : Lailasani Ismail
✿FanPage : Tips Ibu Hamil, Berpantang dan Menyusu

 

Share Button

Promosi Julai Yang Sangat Best!

Bulan Julai ni sangat bertuah untuk semua golongan. Sebab apa? Promosi Shaklee kali ni untuk kanak-kanak, orang dewasa, ibu hamil sehinggalah warga emas sama ada nak mengekalkan kesihatan atau yang sedang menderita sakit kronik. Semua orang dapat menikmati harga promosi terbaik bulan ni. Dan boleh juga dijadikan hadiah untuk hari raya ni kan. 🙂

1. Vitalea Kanak-kanak

Vitalea kanak-kanak
Vitalea kanak-kanak

Untuk anak-anak, kami ada Vitalea kanak-kanak. Beli 3 PERCUMA 1.

2. B Complex

B Complex terbaik dan semulajadi
B Complex terbaik dan semulajadi

Untuk orang dewasa sehinggalah warga emas, promosi B Complex. Dan berita baik untuk ibu hamil, kita ada harga terbaik untuk asid folik yang terkandung di dalam B Complex ni. Ia juga baik untuk suami yang inginkan cahaya mata. Beli 3 PERCUMA 1.

3. Vivix

Vivix atasi strok
Vivix yang terbukti berkesan untuk mengatasi masalah sakit kronik dan mengekalkan keremajaan.

Untuk orang dewasa juga sehinggalah warga emas dan juga untuk mereka yang menderita sakit kronik seperti diabetes, strok, tekanan darah tinggi, kita ada harga yang sangat berbaloi-baloi untuk pembelian vivix. Beli 6 PERCUMA 1.

Boleh klik link di bawah ni untuk melihat mereka yang dah berjaya atasi masalah diabetes mereka dengan menggunakan vivix ni.

Vivix bantu atasi diabetes secara semulajadi

Anda juga layak untuk mendapat harga ahli dan harga promosi dengan mendaftar ahli sebanyak RM69.00. Dengan keahlian ni, anda juga layak mendapat BONUS berikut :-

Keahlian Shaklee

1. Sebotol Vitalea (multivitamin) secara PERCUMA yang bernilai RM88.75. Harga vitamin ni pun lebih mahal daripada harga membership tu kan.?

2. Anda layak menyertai program keusahawanan YES yang dianjurkan oleh Shaklee. Banyak sungguh kelebihan program ni.

3. Anda boleh mulakan bisnes anda sejurus selepas mendapat ID Shaklee. Anda boleh lakukannya secara online mahu pun offline. Semuanya terletak di tangan anda.

4. Anda layak menyertai kumpulan sokongan kami yang terdiri daripada mentor2 yang telah berjaya mendapat income 5-6 angka dari bisnes ni.

Anda akan dibimbing sehingga BERJAYA dengan syarat anda sanggup untuk melakukan segala teknik marketing yang kami ajar dan telah dibuktikan berkesan ini.

Cepat-cepat ambil peluang keemasan ini dengan menghubungi saya seperti berikut.

❤Laila (ID 854299)❤
☎ H/P : 019-7228520 (SMS/WhatsApp)
✉ lailaisma2207@gmail.com
✿FB : Lailasani Ismail
✿FanPage : Tips Ibu Hamil, Berpantang dan Menyusu

 

Share Button
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...