Peluang bisnes untuk graduan menganggur

Peluang Pekerjaan Untuk Graduan Baru Yang Sedang Menganggur

Zaman sekarang ni bukan macam zaman akak selim habis belajar 10-15 tahun yang lepas. Zaman sekarang ramai yang menganggur walaupun ambil jurusan perubatan, pergigian dan perguruan yang sepatutnya terus dapat kerja selepas tamat belajar di universiti.

Peluang bisnes untuk graduan menganggur
Graduan perubatan dan pergigian yang cantik manis dan hensem pun terpaksa menganggur menunggu peluang pekerjaan.

Dah habis belajar, nak bayar pinjaman PTPTN lagi kan? Bagaimana nak bayar, kerja pun belum dapat. Kesian adik-adik kita. Kusut memikirkannya.

Ini adalah luahan seorang anak muda yang mengalami nasib yang sama, masih menganggur menantikan pekerjaan. Ikuti luahannya di Facebook beliau. Sumber : Aliff Azrai Zain

Bertabahlah wahai sahabat seusia ku,antara umur 22 ke 26 tahun. zaman kita ini ada Diploma ke, Ijazah ke, Master or Phd belum tentu lg mampu untk masuk sektor kerajaan. simpanlah Sijil kita itu sebagai Kenangan dan tanda Ilmu yg pernah kt pelajari. Gambar konvo yg kita melangkah terima skrol tu simpanlah juga untk tontonan anak cucu kita nanti.

Skrg memang susah nak dpt penempatan kerja dlm sektor kerajaan dan swasta. tmasuklah graduan perubatan, perguruan yg dpt biasiswa kerajaan sekalipun ada yg dah hampir nk masuk 2 tahun mengangur mash x di panggil untk penempatan.

saya tpikir juga mcm manalah agaknya generasi adik adik akan dtg. semakin hari semakin bertambah bilangan anak2 Malaysia ni,bgaimana nasib mereka suatu hari nanti.

kalau di lihat dlm website SPA8, kerajaan sdg membekukan pengambilan pekerja. dan mengoptimunkan bilangan pekerja. maksudnya kalau ada kekosongan brulah akan ambil pekerja baru..nak tunggu kekosongan yg letihnya.krn Tngu pakcik dan makcik nak pencen umur 60 tahun bru ada kekosongan. memang agak sikitlahh yg pencen sb bilangan mereka tak ramai.

so,mulai skrg. anak muda kena letak dlm mindset bhawa kita belajar diploma atau ijazah bukan tiket untk dapat kerja. dan perlu fikir juga mcm mana nk byr blik pinjaman Ptptn dan Mara selepas hbis blajar.

Nak tak nak kita kena fikirkan 10 halatuju yg hendak kt lakukan setelah tamat belajar untk teruskan kehidupan.selepas senaraikan 10 halatuju tersbut kaji dan pilihlah yg terbaik. contohnya seperti berniaga ke, kerja kilangke,buat perkhidmatan ke, kerja dgn orang ke dan sbagainya. asalkan halal dan dpt kita teruskn hdup untk sara kehidupan diri sendiri dahulu tanpa mengharapkan duit mak ayah lagi.

jangan risau sahabat rezeki di bumi Allah ni luas,bukan hanya terhad kpd sektor kerajaan sahaja. yg tak ada ijazah,master pun dah ramai yg bjaya dan kaya raya dlm bidang mreka cuburi. Perjalanan hidup kita masih jauh dan kita tak akan jangka apa akan berlaku pd kehidupan kita 10 tahun akn dtg iaitu ktika umur 32 hg 36 tahun.

dan kpd Yang dapat kerja bagus selepas tamat belajar itu,itu adalah rezeki anda. dan hargailah rezeki itu dgn kerja bersungguh2 krn ramai yg menginginkan apa yg anda nikmati itu.

saya sendiri pun kerja sendri.buat bisnes . kadang2 org kata sy mengangur dan tak ada masa depan. tak per. krn manusia boleh jer ckp apa sahaja. Mereka bukan Tuhan yg aturkan khdupan kita, dan mereka tak tahu apa yg kita rasa dan lalui.

Itu sahaja. terima ksh sudi bca ya. lama dah tak tulis panjang2. ini hanyalah pendapat peribadi saya saja. tak kena mengena yg hidup mahupun yg mati.

Itulah hakikatnya nasib anak-anak muda yang tamat belajar zaman kini. Walau cemerlang mana sekali pun, mereka terpaksa menunggu peluang dan kekosongan jawatan. Memang kesian kan? Akak selim juga mempunyai anak saudara lepasan jurusan perubatan, juga masih menunggu peluang pekerjaan. Itu lepasan jurusan perubatan tau. Bukan calang-calang orangnya. Dan sekarang beliau memulakan bisnes Shaklee sementara masih menganggur dan berjaya mendapat bonus pertamanya bulan Oktober yang lepas.

Bisnes Shaklee adalah pilihan yang sangat sesuai dan tepat untuk graduan baru yang menganggur atas beberapa faktor.

Kenapa Bisnes Shaklee Sangat Sesuai Untuk Para Graduan Baru Yang Menganggur?

1. Modal Kecil Kurang Dari RM100

Bisnes yang menguntungkan
Bisnes Shaklee modal rendah kurang dari RM100

Modal rendah dan mampu dibayar iaitu keahlian Shaklee RM68.90 dan ditambah dengan kos pengeposan member kit RM10.60. Jadi total untuk memulakan perniagaan hanyalah RM75.90 sahaja. Sebaik sahaja adik-adik membayar kos keahlian ini, adik-adik terus memiliki satu ruang perniagaan yang sangat luas dengan menjalankannya secara online.

2. Tidak Perlu Keluar Rumah

Adik-adik kan masih menganggur. Masih tiada kenderaan sendiri untuk keluar ke sana ke mari. Jadi bisnes Shaklee ni memang sesuai sebab adik-adik boleh order Shaklee ni secara online sahaja. Tidak perlu keluar ke pejabat pos untuk mengepos barang. Semuanya boleh dilakukan di atas talian.

3. Tiada Kos Tersembunyi Atau Kos Beli Stok

Selain dari modal keahlian Shaklee RM68.90, nak mulakan bisnes Shaklee ni tidak perlu beli stok bertimbun-timbun. Malah tak perlu keluarkan modal 1 sen pun untuk beli stok. Hanya dapatkan pelanggan, pelanggan buat bayaran dan adik-adik order sahaja melalui Shaklee. Semuanya Shaklee yang uruskan.

4. Mudah Dikendalikan

Akak selim tahu adik-adik sekarang memang ada smartphone yang hebat-hebat kan? Jadi adik-adik boleh gunakan smartphone ini untuk berniaga. Hanya berbekalkan smartphone sahaja pun boleh dilakukan. Kerjanya mudah sahaja, adik-adik cari pelanggan, pelanggan bayar, adik-adik terus order melalui Shaklee2u dan barang yang ditempah tu akan terus sampai kepada pelanggan.

5. Tidak Perlu Simpan Stok

Tidak perlu risau dan gelabah tengok stok bertimbun-timbun di rumah kerana bisnes Shaklee ni tidak mewajibkan adik-adik simpan stok pun. Tidak perlu sediakan modal untuk beli stok atau sediakan ruang untuk simpan stok. Semuanya disimpan oleh Shaklee dan kita hanya order sahaja melalui online. Senang kan?

6. Semuanya ONLINE!

Urusan tempahan Shaklee untuk pelanggan adalah menggunakan online.

Adik-adik sememangnya celik IT kan? Celik media sosial juga kan? Haaaa.. itulah dinamakan peluang mudah untuk adik-adik. Sambil berFacebook, sambil berInstagram pun boleh jana pendapatan. Bisnes Shaklee ni boleh dilakukan secara online sahaja. Tidak perlu nak sewa kedai mahupun pekerja untuk jaga kedai. Segala-galanya ONLINE. Apa syoknya bisnes secara online ni. Klik link di bawah ni untuk tahu bestnya ada kedai online.

Mudahnya Dengan Bisnes Online

Sekarang ni adik-adik tidak ada alasan lagi untuk menganggur. Tiada lagi kehidupan yang membosankan, bangun pagi, makan, belek Facebook, belek Ig dan tunggu waktu tidur semula. Kini peluang bisnes Shaklee ni ada di depan mata. Rugi jika tak gunakan waktu terluang ni untuk jana pendapatan sendiri.

Sekarang dah ramai anak muda yang berjaya meraih pendapatan sehingga 5 angka. Tak percaya? Boleh tengok ni.

Meraih pendapatan 5 angka dengan bisnes Shaklee di usia muda.
Meraih pendapatan 5 angka dengan bisnes Shaklee di usia muda.

Akak selim akan bantu adik-adik mulakan bisnes dari rumah secara online. Hubungi akak selim di 019-722 8520 untuk mulakannya hari ini.

❤Laila (ID 854299)❤
☎ H/P : 019-722 8520 (SMS/WhatsApp)
✉ lailaisma2207@gmail.com
✿FB : Lailasani Ismail

Share Button
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge