Luka bersalin czer cepat sembuh

Luka Bersalin Caesar Cepat Sembuh Dan Ibu Lebih Bertenaga Semasa Pantang

Penjagaan berpantang ibu bersalin secara pembedahan atau czer ni dikatakan lebih mencabar daripada ibu yang bersalin normal. Mungkin itulah cabaran dan rezeki masing-masing kan? Kita terima sahaja seadanya.

Luka bersalin czer cepat sembuh

Walau apa pun cara bersalin yang Allah tentukan, syukurilah nikmat Allah kerana telah mengurniakan kita rezeki zuriat yang dinanti-nantikan setiap pasangan yang berkahwin. Alhamdulillah.

Saya ingin kongsikan pengalaman seorang ibu, Dr Nadia yang bersalin secara czer dan dalam masa yang sama diuji juga dengan pembedahan appendiks.

Luka bersalin czer cepat sembuh

Saya Dr. Nadia Abdul Kadir, berumur 34 tahun dan memiliki 4 orang cahaya mata. Saya ingin berkongsi kisah saya menghidap radang appendiks semasa hamil.
.

Semasa mengandungkan Baby A’isya (anak ke 4) saya 7 bulan lepas, saya mengalami 2 episod sakit pada bahagian kanan perut.
Kali pertama dalam 32 minggu dan saya disahkan menghadapi Acute Appendicitis (keradangan pada appendik).
.

Disebabkan kandungan masih awal dan pembedahan membuang appendiks adalah berisiko kepada baby, saya membuat keputusan untuk hanya mengambil antibiotiks (setelah berbincang dengan suami saya, Dr Shazly yang merupakan seorang pakar bedah).
.

Pada masa yang sama, saya meneruskan pengambilan SET HAMIL SHAKLEE dan juga NUTRIFERON. Alhamdulillah, sakit beransur hilang selepas 2 hari. Namun, pada kandungan berusia 36 minggu, saya sekali lagi diserang sakit perut yang sama seperti sebelum ini.
.

Kali ini sangat sakit sampai saya terpaksa dimasukkan ke wad. Sekali lagi saya didiagnos sebagai Recurrent Appendicitis (Keradangan Appendiks yang berulang). Di wad saya diberi intravenous antibiotiks. Sekali lagi saya dan suami di dalam dilema untuk meneruskan pembedahan membuat appendiks atau tidak. Ini kerana, lagi 2 minggu saya dijadualkan untuk elektif cser (saya dah cser 3 kali).
.

Kami membuat keputusan untuk tunggu dan lihat. Sekiranya sakit berlarutan, saya akan menjalani pembedahan. Alhamdulillah, setelah 2-3 hari, sakit beransur hilang dan doktor pakar membuat keputusan untuk membuang appendiks semasa cser. Pada 38 minggu, setelah pakar O+G mengeluarkan Baby A’isya, suami saya sendiri mengambil alih untuk mengeluarkan appendiks saya pula! Orang kata, sakit selepas cser + appendicectomy (pembedahan membuang appendiks) adalah lagi sakit berbanding cser sahaja. Ini kerana trauma pada tisu itu lagi banyak.
.

Bimbang akan perkara ini, saya dah standby VIVIX awal-awal. Sebaik sahaja dibenarkan minum oleh jururawat, saya terus amik 1 SUDU BESAR VIVIX. Alhamdulillah dengan izinNya, petang sebelum maghrib saya dah boleh bangun sendiri dan berjalan ke tandas untuk mandi.
.

Malamnya pula saya boleh menjaga Baby A’isya sendirian (suami tidak dibenarkan menemani saya di wad). Setiap hari saya meneruskan pengambilan SET BERPANTANG SHAKLEE bersama VIVIX dan NUTRIFERON. Dan pada hari ke 5, saya diceramah oleh jururawat di klinik (diorang sayang saya sebenarnya..hihi..) kerana memandu ke klinik untuk cek jaundice. (Suami di dalam dewan bedah dan tidak dapat keluar hantar kami ke klinik).
.

Apapun, pengalaman berpantang kali ini sangat berbeza berbanding 3 kali cser sebelum ini. SAKIT PADA BAHAGIAN CSER SANGAT MINIMAL, LUKA SANGAT CEPAT SEMBUH & SAYA SANGAT BERTENAGA

-Dr Nadia Abdul Kadir, 34 tahun-

Kredit : SuperMom

Anda juga sedang berpantang sekarang ni? Alhamdulillah. Tahniah untuk anda. Jaga luka pembedahan tu elok-elok ya. Moga cepat sembuh.

Boleh hubungi saya untuk dapatkan Vivix supaya luka pembedahan tu cepat sembuh dan bertenaga sepanjang berpantang. Tambah-tambah lagi kalau kena berpantang sendiri kan? Memang wajib ada tenaga dan luka bersalin nak cepat-cepat bagi sembuh dan pulih.

Panduan Berpantang Sendiri Selepas Bersalin

Whatsapp saya hanya dengan 1 klik gambar di bawah. InshaAllah saya akan bantu anda sebaik mungkin.

Share Button
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge