Kekalkan Berat Badan Atau Kurangkan Berat Badan, Yang Mana Lebih Mencabar?

Ini adalah perkongsian dari Dietitian Mohd Khairul Azuan yang saya petik dari FB beliau. Sejak saya mulakan Eat Clean, saya memang follow update dari beliau kerana dengan kepakaran beliau sebagai Dietitian, pasti beliau arif tentang pemakanan yang perlu diambil dan ditinggalkan sepanjang menurunkan berat badan.

Beliau adalah Dietitian dan terlibat dalam JomKurus1Malaysia bersama Kevin Zahri.
Weightloss Coach & Fitness.

Ini adalah pesanan beliau untuk pastikan yang berat badan yang dah turun tu terus kekal TURUN, bukannya naik lagi teruk dari sebelumnya.

Selamat menelaah. šŸ™‚

Weight maintance lagi mencabar dari weight loss

Turun berat dengan cepat
Weight anda boleh dikatakan maintain jika anda dapat kekalkan penurunan tersebut selama 12 bulan !!

Bila kita turun berat, secaral umumnya metabolisme kita pun akan turut turun. Bila dah banyak berat yang turun, lagi banyak metabolism kita turun. Sampai satu tahap penurunan semakin perlahan dan metabolism dah sampai ke paras minimum.

Apa yang boleh saya buat selain berdoa dan bertawakal ?

1. Mula check balik kalori intake dan makronutrient pemakanan kita. Adakah complete atau main suka suki diet sahaja.

2. Belajar berkenaan pemakanan secara lebih advance seperti pre workout meal, post workout meal, penggunaan supplement seperti whey sebagai snek (bukan fatburner atau pil kurus ye) dan meal timing dengan lebih detail.

3. Ubah cara anda makan dan makanan yg anda makan. Elakkan makan benda sama setiap hari pada setiap meal. Bukan apa.. badan kita ni bijak dan cepat bosan. Pelbagaikan.

4. Mulakan weight training untuk naikkan muscle mass. Muscle meningkatkan metabolisma badan. Bayar sikit msuk gym main besi.

5. Selang selikan cardio biasa dengan HIIT atau circuit training berintensiti lebih tinggi. Kalau dah biasa dengan bodyweight, boleh tambah dumbell dalam senaman anda.

6. TIDUR mesti CUKUP !! 6-8 jam mesti ada. Tidur tutup lampu. Kalau takut gelap minta kucing teman.

7. Kurangkan stress dengan banyak mendekatkan diri pada Allah, pergi karaoke atau bersosial bersama kawan2 yg lebih obese dari anda.

8. Sentiasa aktif join running event atau apa2 event yg melibatkan ramai orang. Nanti u pun akan semangat untuk aktif dan persiapkan diri untuk event tu.

9. Kalau lost focus, cepat2 cari jalan kembali. Jangan sampai dah naik kembali semua berat yang hilang tu baru nk insaf meratapi baju yang dah ketat.

Lastly no 10. Join DietFit Xtreme. Kehkehkeh

Ingat, weightloss journey adalah MARATON.. Bukan SPRINT.

Biar slow tapi jangan kembali.

**Kredit : Mohd Khairul Azuan-Dietitian**

Share Button
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge