Seronok Mencuba Resepi Baru-Makanan Barat Dan Roti

Baru-baru ini Akak selim pernah ditanya oleh seorang rakan,

“Apa hobi akak?”

Akak selim termenung sekejap. Sudah lama rasanya akak selim tiada hobi. 🙁 Mungkin terlalu sibuk agaknya sehinggakan lupa dengan hobi zaman dulu-dulu. Sekarang ni hobi akak selim berShaklee sahaja kot. Setiap masa yang terluang dan masa yang ada tu dimanfaatkan sepenuhnya untuk Shaklee. 🙂

Zaman universiti, zaman bujang akak selim gila berbowling. Kat kilang dulu ratu bowling jugaklah dan rajin juga join pertandingan bowling yang dianjurkan oleh kawasan setempat.  Kalau pasal bowling memang berseri-seri rasa jiwa akak selim.

Sejak dah kahwin dan beranak pinak ni memang lama dah tak berbowling. Terasa minat nak cuba masak-memasak pulak. Seronok tengok orang makan bila kita memasak dengan penuh kasih sayang ni. Cuma akak selim ni kurang pandai masak makanan melayu. Sebab masakan melayu ni kan proses memasaknya agak lambat. Banyak bahan-bahannya kan.

Akak selim lebih suka mencuba masakan barat dan mencuba resepi-resepi roti. Lebih cepat proses memasaknya. Roti pulak sebab akak selim suka makan roti. 🙂 Seronok meroti. Tambah-tambah bila ada breadmaker kan? Takdelah penat nak menguli roti ni. Kalau nak uli dengan tangan memang boleh jadi ‘sado’ haaa tangan korang.

Akak selim ingat nak ulang semula hobi meroti dan mencuba resepi-resepi baru. Pizza dalam bekas muffin ni pun dah lama tak buat. Nanti bolehlah nak buat lagi, anak-anak pun dah besar, dah pandai makan pizza.

Sebelum dibakar, letak cheese banyak2 atasnya. Sedap!!!
Inovasi pizza yang digulung dan dipotong, dimasukkan di dalam bekas muffin. 🙂

Ni pula percubaan pertama meroti beberapa tahun dulu. Oppss… beberapa tahun tu. Lepas tu akak selim banyak projek diet. Itu yang breadmaker cuti tu. Nanti tak jadi diet akak selim kalau asyik dengan hobi meroti ni. Sekarang ni bolehlah buat semula sebab anak-anak dah rajin makan. Dulu anak-anak kecil lagi, akak selim ler yang kena makan kan?

Calzone
Calzone yang dipotong

Resepi Calzone tu akak selim dah tak ingat ambil dari mana. Lupa nak save. Kalau korang nak cuba, boleh tengok sini.

Resepi Calzone Mat Gebu

Nanti korang cubalah ya. Sekarang ni akak selim nak cuba resepi roti yang ada di dapur Farha-IbuCergas. InshaAllah akak selim akan share di Album Roti akak selim di Facebook ya. Nantikan update dari akak selim yaa… Jemput ke sini yaa…

Album Roti Akak Selim di FB

=========================

Akak selim
Rajinkan diri meroti 2017!

=========================

 

 

Share Button

Azam 2017 Akak Selim

Andainya hari ini ialah 11/12/2017, apa yang akak selim telah capai hari ini? Tahun depan boleh flash back dengan entry ni. 🙂

Ini ialah apa yang akak selim dah capai tahun depan. Kita lihat setahun yang akan datang ya.

1. Akak Selim Dah Benar-Benar Slim!

Cepat kurus versi akak selim
Nak berat lebih 5 kg dari zaman baru kahwin ni. 🙂

Disember 2017 nanti akak selim dah benar-benar slim dah. Bukan sekadar nama sahaja akak selim. 🙂 (dengan syarat jika tidak mengandung… hehehe)

Berat : 55-57 kg

Body fat : 25%

Body fat untuk wanita
Body fat untuk lelaki

 2. Bisnes Shaklee Yang Semakin Berkembang

-Pendapatan 5 angka, RM20 000 sebulan.

-Empayar bisnes yang semakin besar sehingga 5000 orang.

-Leader Shaklee seramai 20 orang yang aktif di bawah empayar Freedom.

3. Khatam Quran Sekurang-kurangnya 4 Kali Setahun

Dengan kiraan akak selim khatam Quran 1 Kali Setiap 2-3 Bulan. Setahun 4 kali khatam InshaAllah.

4. Hadir Kelas Tafsir Quran Seminggu Sekali

Total pembelajaran adalah 48 kali dalam setahun. InshaAllah.

5. 2 Buku Sebulan

 

Wajibkan diri baca 2 buah buku sebulan. Total 24 buah buku setahun. Sikitnya kan? Takpe. Yang penting buat dulu dan istiqamah. Itu yang utama.

Akak selim kongsikan 5 sahaja dulu azam besar akak selim untuk 2017. Yang lain-lain tu akak selim simpan dalam buku nota akak selim. Nanti kita boleh belek-belek setiap hari dan tengok progressnya.

Mohon doa dari kalian semua untuk akak selim juga ya. Di antara kita pasti ada yang doanya Allah makbulkan tanpa hijab. InshaAllah.

======================

Akak Selim

Terima kasih atas doa kalian

======================

Share Button

Kenangan Zaman Sekolah Yang Tak Mungkin Dilupakan

Pelajar sekolah duduk atas tar

Baru-baru ni kecoh kan budak-budak sekolah kena duduk atas tar ni. Siap nak saman?
Macam-macam sekarang ni kan? Kesian cikgu-cikgu.

Kalau dulu, kena denda dengan cikgu pun tak berani nak bagitau mak ayah.
Sebab mak ayah akan TAMBAH lagi dendanya. Hehehe..
Kalau di sekolah tu, cikgu-cikgulah mak ayah kita, maka ikutlah peraturan dan terima jelah denda tu kalau memang kita dah buat salah kan?

Alah.. setakat duduk atas tar tu, apalah sangat.

Terimbas kembali denda yang akak selim pernah kena. Hehehe.
Nampak je macam innocent akak selim ni.

Tapi

Sokmo tidur masa prep. Kihkih.
Terutamanya prep petang.
Kenapalah agaknya mengantuk sungguh waktu sekolah dulu.
Terlebih makan agaknye.

Dan nak dijadikan cerita, suatu petang yang indah ada cikgu datang buat spot check.
Kantoi lerr akak selim tidur haa…

Dan kami beramai-ramai kena jemur panas. Hiihihi.
Akak selim dah tak ingat siapa lagi kawan-kawan seangkatan yang kena jemur.
Tapi cikgu yang menjemur akak selim tu akak selim masih ingat.
Hai Cikgu R.
Tiada marah dan dendam, sebab memang dah buat salah kan?
Terima ajelah.

Itulah kenangan zaman sekolah yang tak mungkin dilupakan. Bila teringat balik rasa nak tergelak dan malu juga seposen.

Geng2 ex-TJ, kalau korang ingat lagi kes ni, diam2 jelah ye.
Malu akak selim. kiki

===============================

Akak selim
Suka tidur waktu sekolah, JANGAN TIRU!

===============================

Share Button

Buku Best Yang Anda Mesti Baca : Saya Ada Cerita, Lutfi Lokman

“Apa saja yang ingin dihasilkan dengan baik mesti melalui proses cubaan berulang kali dan mengambil masa. Tak semestinya hari ini kita belajar, esok dah boleh jadi pandai. Teruskan belajar dan belajar.”
-Saya Ada Cerita, Lutfi Lokman

Saya ada cerita
Buku sentap dalam santai. Saya suka!

Ini adalah buku terakhir yang saya baca bersungguh-sungguh. Banyak juga buku lain yang saya baca selepasnya, tapi saya hanya ambil isi pentingnya sahaja. Azam 2016 sepatutnya habiskan 1 buku 1 bulan sekurang-kurangnya tapi nampaknya kena kuatkan usaha lagi ni. Baca biar betul2 habis dari kulit ke kulit.

Ok, tentang buku ni. Saya suka! Sebab motivasi dan pendekatan agamanya cukup santai. Santai tapi sesekali pedas juga. Pandai #mutalis ni menyusun ayat. Supaya kita terasa sentapnya sampai ke jantung hati dan terus rasa insaf.

Kalau korang jenis suka baca yang santai2 tapi bermanfaat, korang patut beli buku ni dengan pakcik gerobok buku. Sazali Samsudin. Harga memang mampu milik.

Untuk tahun 2017, saya nak teruskan lagi azam 1 buku 1 bulan ni. Nak kena betul-betul bersemangat. Sebab yang membezakan kita adalah ilmu yang kita ada dan amal yang kita buat sepanjang kita di dunia ni. Moga kehidupan kita memberi manfaat untuk orang lain dan juga keluarga kita. InshaAllah.

Share Button

4 Sebab Kenapa Anda Mesti Pilih Shaklee Sebagai Makanan Tambahan

Kenapa Akak Selim syorkan anda semua memilih Shaklee sebagai makanan tambahan harian? Sebab Shaklee ada LANDMARK STUDY tentang pengguna Shaklee tegar, pengguna yang telah menggunakan Shaklee lebih 10-20 tahun ke atas. Bukan mudah kita nak cari orang yang setia dengan satu brand suplemen je sepanjang hidupnya kan. Jadi, Landmark Study ni memang membuktikan keputusan yang sangat boleh dipercayai.

LANDMARK STUDY ni apa?
Landmark Study ni ialah perbandingan mereka yang ambil Shaklee, yang tak ambil apa-apa vitamin dan mereka yang ambil vitamin jenama lain.

Hasilnya adalah kesihatan pengguna vitamin Shaklee jauh lebih baik daripada 2 golongan lagi tu.

1. Keputusan daripada landmark study membuktikan yang tahap pengguna Shaklee jauh lebih baik daripada mereka yang mengamalkan suplemen brand lain dan yang langsung tidak mengambil suplemen.


Sebagai contoh :-
PARAS GULA DALAM DARAH (boleh tengok gambar yaa)

Elak kencing manis dengan shaklee

Hasil kajian LANDMARK STUDY ni membuktikan pengguna vitamin Shaklee 4x LEBIH RENDAH risiko diserang kencing manis.

Perbezaan yang sangat ketara kan??

2. LANDMARK STUDY ni tak wajib dibuat untuk syarikat yang jual vitamin. Tapi untuk membuktikan yang Shaklee adalah benar2 selamat dan berkesan, Shaklee satu-satunya yang berani buat landmark study ni.
Dan keputusannya akan dipublish walaupun tidak menyebelahi Shaklee. Tapi ternyata, semua keputusan kajian menunjukkan tahap kesihatan pengguna Shaklee adalah yang terbaik.

3. Landmark study ni diketuai oleh Dr Gladys Block, iaitu TOP EPIDEMIOLOGIST di USA.

14046160_10210120905082525_6627377421267622451_n

Jika ada rasa musykil atau inginkan jawapan dari doktor ni, boleh terus email kepada beliau. Ini emailnya Dr Gladys.

gblock@berkeley.edu

4. Landmark study ini disahkan oleh oleh saintis luar. Bukanlah Shaklee buat dan Shaklee syok sendiri je. 

Jadi, akak selim memang konfiden dengan pilihan vitamin Shaklee adalah terbaik untuk akak selim sekeluarga. Dan pasti ia juga adalah yang terbaik untuk anda semua.

Buat pilihan yang bijak untuk kita dan keluarga kita di masa hadapan. InshaAllah.

Boleh hubungi saya untuk dapatkan makanan tambahan terbaik anda dan keluarga. SMS/Whatsapp ke 019-722 8520

❤Laila (ID 854299)❤
☎ H/P : 019-722 8520 (SMS/WhatsApp)
✉ lailaisma2207@gmail.com
✿FB : Lailasani Ismail

 

Share Button

Cara Hilangkan Parut Chicken Pox Dewasa Dengan Cepat

Dah pernah kena Chicken Pox? Kalau pernah kena tu, InshaAllah tak berulang lagi. Tapi kalau belum pernah kena dan dewasa ni baru kena, agak teruk jugalah penangannya. Kebanyakan yang saya jumpa memang sangat teruk serangannya. Ada yang penuh keseluruhan muka dan badan. Kesian kan?

Hari ni saya nak kongsikan pengalaman 2 orang dewasa yang diserang Chicken Pox ni. Apa yang membantu mereka hilangkan parut hodoh Chicken Pox dengan cepat.

Pengalaman 1 :

Pengalaman suami Puan Z. Suami beliau diserang Chicken Pox dan meninggalkan parut yang sangat hodoh, penuh satu muka pulak tu. Sekarang kulitnya makin sihat dan cantik. Parut masih ada tapi makin nipis dan samar-samar sahaja warnanya. InshaAllah bakal hilang nanti.

Apa yang suami beliau amalkan?

Vitamin E : Memudarkan parut dan cela di kulit.

Vitamin C : Membina kolagen, menghilangkan parut dan memulihkan kulit yang telah rosak.

ESP : Menggalakkan pertumbuhan sel kulit baru dan menghilangkan parut.

Hilangkan parut chicken pox dengan cepat
Terukkan parutnya? Akhirnya hilang dan kembali kacak! 🙂

Pengalaman 2 :

Puan Nur Hidayah Zakaria berkongsi tentang pengalaman beliau kena Chicken Pox yang sangat teruk sehinggakan hilang keyakinan diri. Beliau kongsikan bagaimana beliau dapat kembalikan keyakinan diri untuk berhadapan dengan suami dan masyarakat. 🙂

Ternyata produk yang sama membantu memulihkan suami Puan Z dan Puan Nur Hidayah iaitu ESP, Vitamin E dan Vitamin C. Cuma Puan Nur Hidayah menambahkan 2 lagi produk yang sangat bagus iaitu GLA dan B Complex. Kedua-duanya bagus untuk kulit dan beberapa manfaat lain lagi.

GLA : Juga mengandungi Vitamin E di dalamnya. Membantu memudarkan parut pada kulit. Selain itu ia juga bagus untuk menghilangkan jeragat.

B Complex : Memulihkan kulit selain dapat membantu menghilangkan stress. Kalau stress kan kulit kita ni makin teruk, jadi secara tak langsung kita kurang stress, kurang kedut dan kulit cantik.

B-Complex Vitamins enhance beauty by promoting healthy hair, skin and nails, by counteracting damage caused by free-radicals – molecules that breakdown healthy cells and contribute to ageing and disease. Deficiencies of any of these B Vitamins can lead to dry, grey skin, dermatitis, wrinkles, acne, rashes, hair loss and weak, splitting nails.

Credit : MyVitamins

B Complex juga penting untuk kulit cantik kan? Haaa… jika ada kawan-kawan atau saudara mara yang terkena chicken pox, bolehlah kongsikan dengan mereka ya.

InshaAllah parut Chicken Pox yang hodoh tu cepat je hilang. Hubungi saya di 019-722 8520 untuk dapatkan Set Chicken Pox dengan konsultasi percuma.

Atau

Boleh juga klik gambar di bawah untuk buat pembelian secara online menggunakan kad debit atau kad kredit. Jika ada sebarang pertanyaan untuk proses pembayaran, boleh hubungi saya segera ya.

Beli set chicken pox untuk hilangkan parut dengan cepat

❤Laila (ID 854299)❤
☎ H/P : 019-722 8520 (SMS/WhatsApp)
✉ lailaisma2207@gmail.com
✿FB : Lailasani Ismail

 

Share Button

Kenapa Kena ‘Exercise’ Juga Walaupun Dah Ambil Suplemen Dan Makan Sihat?

Untuk hidup lebih sihat dan harmoni, selain makan vitamin Shaklee yang akak selim cintai sejak bertahun-tahun yang lepas, akak selim kena exercise, ambik makanan yang berkhasiat dan seimbang, tingkatkan amalan rohani dan bersosial. 🙂
.

Hari ni akak selim nak kongsikan kegiatan sukan yang akak selim buat sekarang. Memang rasa sangat beruntung tau dapat masuk #jk1m musim 7 ni. Terutamanya untuk akak selim yang bukan kaki sukan sangat ni kan.
.

Hari pertama, akak selim join lambat seminggu. So 5 minggu je dengan team jom kurus kulai
Hari pertama, akak selim join lambat seminggu. So 5 minggu je dengan team jom kurus kulai


Kita paksa diri kita bersukan. Dan akhirnya jadi suka dan gian nak bersukan.

14051655_10209149729812056_6151439789937408852_n
Anak-anak support mama berzumba

14100536_10209184590523552_7748329403093750071_n 14089219_10209149732012111_1531326416344003915_n
.
.
Kalau kat rumah tu akak selim ikut Fitness Blender kat Youtube. Memang syiokkk sebab ada berapa kalori yang kita dah burn. Hehehe…


Bersukan mestilah kena seronok kannn…
.
.
Kalau program dengan #jomkurus ni, banyak dah yang akak selim belajar.
Alhamdulillah dipertemukan dengan kak zana Noorzana Ngadirin, coach jom kurus Kulai.
.
Masih ada 3 minggu untuk bersama-sama dengan coach ni. Moga lepas ni akak selim dapat konsisten dengan segala jenis exercise yang akak selim dah belajar dalam program ni.
.
.
Seronok tau!!!
Siap ada homework. hehehe…
.
Dalam proses nak turunkan berat badan, MAHU ATAU TAK, SUKA ATAU TAK… kita memang kena exercise.
.
Sebab apa?
Sebab nak FIRMkan badan kita. Kita taknak berat turun tapi lengan, paha, perut dan semua bahagian badan menggeleber.
Ngeri pulak tengok nanti…
H-O-D-O-H tau!!!
.
Jadi….
Exerciselah kalau nak cantik.
Dan yang terkini, exercise dapat mematikan sel kanser… katanya…
Hmm…
.

14100516_525317697668957_967132689395742930_n-1
Rajin2kan diri yaaa untuk bersenam. Muka lebih nampak muda tau. Sistem dalam badan pun makin muda walaupun umur makin bertambah.

Moga akak selim istiqamah dan kalian pun kuat semangat untuk bersenam sambil menurunkan berat badan ya.

 

Salam Sayang,

Akak Selim
019-722 8520

Share Button
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...