Susu ibu berwarna kuning!! Susu badan saya basi ke??

baby zara day 1

Saya pernah ditanya oleh seorang ibu muda tentang susu ibu yang keluar dari payudara beliau berwarna kuning selepas melahirkan anak.

“Susu badan saya basi ke? Saya tak bagi kat baby dan yang saya pam pun saya dah buang dah sebab ingatkan susu saya basi!” katanya.

“Ya Allah, sayangnyaaaaaaaaaaaaa………. Itu bukan susu basi, itulah susu yang terbaik untuk anak kamu”.

Pernah tertanya-tanya seperti ibu muda ini? Atau pernah melakukan perkara yang sama? Jom kita tengok apa sebenarnya yang berlaku…

Kebaikan kolostrum
Kolostrum : warnanya kekuning-kuningan. Cecair emas yang terhasil di awal kelahiran bayi.

Susu Badan Lepas Bersalin Berwarna Kuning Tu NORMAL ke?

Ya, itu adalah normal dan itulah cecair emas yang terbaik untuk bayi anda. Ia juga dikenali sebagai KOLOSTRUM.

Kolostrum ialah

Cecair emas yang dihasilkan dalam minggu pertama atau lebih kurang 10 hari pertama selepas kelahiran. Ia kaya dengan protein dan antibodi

Apa Yang Ibu-ibu Patut Tahu Tentang Kolostum?

1. Kuantiti kolostrum biasanya sedikit.

2. Keluar dalam tempoh yang singkat, hari pertama hingga hari ke 10 (atau kurang).

3. Ia sangat kaya dengan protein dan antibodi yang diperlukan oleh bayi.

Ingat yaa, kolostrum inilah makanan paling penting dalam membentuk antibodi bayi kita dan pertumbuhan badan sehingga mereka dewasa/tua.

Kebaikan kolostrum
Kebaikan kolostrum dalam kehidupan bayi kita.

Tapi kak…….. susunya sikit sangat!!

Yaa, memang benar, kolostrum itu sangat sedikit sebab keperluan bayi yang baru lahir itu sememangnya sedikit mengikut saiz perutnya.

Saiz perut bayi yang baru lahir
Saiz perut bayi yang baru lahir

Usah gusar mahupun ragu, InshaAllah susu/kolostrum yang terhasil di awal2 kelahiran mencukupi untuk bayi kamu. 🙂

Share Button

14 Teknik dan Petua Tambahkan Susu Badan

Tentu ramai ibu yang menghadapi masalah susu merudum atau susu yang makin kurang walaupu dalam pantang kan? Dan kebanyakan yang saya jumpa ialah masalah susu kurang selalu dihadapi oleh ibu-ibu yang kerjanya tidak tentu masa seperti jururawat, pekerja kilang yang kerja syif, jurutera yang selalu sibuk dan bermacam-macam profesyen lagi.

Petua banyakkan susu badan
Pasti ibu-ibu risau kan bila susu merudum??

Sebagai satu motivasi ibu-ibu menyusu, jom kita tengok apa kata Puan Farah yang gigih ingin menyusukan anaknya walaupun waktu kerjanya tidak menentu.

Puan Farah berusaha gigih untuk menyusukan anaknya sehingga usia 2 tahun.

 Apakah 14 Teknik Dan Petua Untuk Banyakkan Susu Badan Tu?

Ebm yang dikumpul dengan bantuan set menyusu shaklee
Susu perahan sepanjang tempoh berpantang dengan menggunakan set menyusu shaklee

1. Penyusuan Pada Waktu Malam/Awal Pagi

Paras hormon prolaktin iaitu hormon penghasil susu adalah paling tinggi pada waktu malam. Dengan kerap menyusu pada waktu malam, ibu-ibu dapat ‘menggesa’ tubuh untuk memanipulasi hormon prolaktin, seterusnya menghasilkan susu yang banyak.

2. Penyusuan Tambahan

Lebih kerap payu dara dikosongkan, lebih banyak susu dihasilkan. Tunggu sehingga 20-30 minit selepas penyusuan dan tawarkan bayi menyusu sekali lagi untuk penyusuan tambahan.

3. Pengepaman Selepas Penyusuan

Tambahkan susu badan dengan mengepam degan kerap
Menggunakan pam yang bagus dan berkualiti dapat meningkatkan penghasilan susu

Prinsip pengepaman adalah membantu anda menghasilkan susu lebih banyak susu. Bayi yang melekap dengan betul sangat efektif dalam mengosongkan payu dara lalu merangsang lebih banyak penghasilan susu.

Ibu-ibu digalakkan untuk mengepam 5-10 minit bagi setiap payu dara setiap kali lepas menyusukan bayi pada waktu siang.

Jangan risau jika tiada apa-apa yang keluar ketika anda mengepam kerana hisapan pam dapat merangsang payu dara untuk menghasilkan lebih banyak susu.

4. Power Pumping

Lakukan power pumping untuk banyakkan susu badan.
Power pumping adalah antara teknik yang paling berkesan untuk banyakkan susu ibu.

Rujuk kepada penerangan Power Pumping, sila klik link di bawah.

Teknik berkesan : POWER PUMPING

5. Breast Compression

Continue reading 14 Teknik dan Petua Tambahkan Susu Badan

Share Button

Tips Banyakkan Susu Badan Yang Paling Berkesan Berdasarkan Pengalaman Ibu-Ibu Menyusu

 

Ebm yang dikumpul dengan bantuan set menyusu shaklee
Susu perahan sepanjang tempoh berpantang dengan menggunakan set menyusu shaklee

Saya baru je kongsikan pengalaman saya dengan seorang bekas rakan ofis mengenai bagaimana nak banyakkan susu ibu setelah menghadapi masalah susu merudum. Rakan tersebut bernama Puan A. Puan A ni baru 4 bulan bersalin, maksudnya beliau mempunyai peluang cerah untuk memperbanyakkan penghasilan susu beliau kerana hormon prolaktin masih dihasilkan dengan banyak. Apa HORMON PROLAKTIN ni?

Ketika bayi anda sedang menyusu, hisapannya menyebabkan lebih banyak hormon prolaktin dibebaskan. Prolaktin merangsang badan anda supaya menghasilkan lebih banyak susu. Ini merupakan pesanan kepada payudara supaya membuat susu yang cukup bagi sesi penyusuan yang seterusnya.

Selepas beberapa jam, tahap prolaktin turun semula, tetapi akan meningkat kembali apabila bayi anda menyusu lagi. Dengan ini, lebih kerap bayi anda menyusu, lebih banyak prolaktin dalam aliran darah anda untuk menggalakkan pengeluaran susu.

Sumber : Babycenter

Sebelum saya berikan tips menghasilkan susu dengan lebih banyak, saya menyarankan beliau agar sanggup korbankan sedikit masa dan tenaga untuk merealisasikan tips ini. Dengan lebih tepat, sanggup korbankan waktu tidur selama lebih kurang seminggu untuk melaksanakan tips2 ini.

Ebm yang dikumpul dengan bantuan set menyusu shaklee
Susu perahan sepanjang tempoh berpantang dengan menggunakan set menyusu shaklee

Apa Tips Banyakkan Susu Badan Yang Paling Berkesan Tu?

1. Power Pumping (PP)

Lakukan power pumping untuk banyakkan susu badan.
Power pumping adalah antara teknik yang paling berkesan untuk banyakkan susu ibu.

Pam single/Pam menggunakan tangan – pam sebelah kanan 10 minit, kemudian kiri 10 minit, tukar semula ke sebelah kanan 10 minit dan seterusnya, ulang setiap 10 minit dan teruskan selama sejam.

Pam double – Pam kedua-dua belah payu dara selama 10 minit, rehat 10 minit, sambung lagi pam 10 minit, rehat 10 minit dan teruskan selama sejam.

Continue reading Tips Banyakkan Susu Badan Yang Paling Berkesan Berdasarkan Pengalaman Ibu-Ibu Menyusu

Share Button

Nama-nama Kaunselor Penyusuan dan Kumpulan Sokongan Penyusuan Susu Ibu di Johor

Ini adalah khas untuk mereka yang berada di Johor atau luar Johor jika inginkan nasihat melalui telefon atau ‘message’. Jika ada ada sebarang kemusykilan tentang susu ibu, bolehlah hubungi mereka dan buat temujanji. InshaAllah, mereka boleh membantu anda.

Bila teringat 6 tahun yang lepas, di mana saya memang menghadapi masalah penyusuan, terasa sangat2 memerlukan seseorang yang menyokong penyusuan susu ibu ini. Memang kita boleh dapatkan ilmu dari pembacaan. Tapi bila kita gagal setelah kita praktikkan, kita memang perlukan mereka yang lebih arif.

kaunselor laktasi di Johor
Dapatkan pertolongan secepat mungkin sekiranya anda menghadapi masalah penyusuan

Moga perkongsian ini membantu. InshaAllah.

Senarai Nama Kaunselor Penyusuan di Hospital Pakar Puteri, Johor Bahru.

1. Puan Norhayati A. Rahman : 010-828 6552

2. Puan Aminah Ahmad Unni : 012-757 7565

3. Puan Faridah Ahmad Dawek : 013-725 9792

4. Puan Masura Ahmad : 012-759 8552

5. Cik Zahida Yahya : 013-397 1429

6. Puan Chan Siew Fong : 013-777 4551

 

kaunselor laktasi di Johor
Dapatkan nasihat daripada orang yang lebih pakar atau lebih berpengalaman dalam penyusuan sekiranya anda menghadapi masalah penyusuan.

Senarai Nama Ibu Kumpulan Sokongan Penyusuan Susu Ibu

1. Puan Alya Abd Rahman, Pontian : 013-727 5236

Continue reading Nama-nama Kaunselor Penyusuan dan Kumpulan Sokongan Penyusuan Susu Ibu di Johor

Share Button

Cara-cara Memerah Susu Badan Dengan Menggunakan Tangan

Contoh pam yang sangat selesa dan berguna, medela freestyle
Contoh pam yang sangat selesa dan berguna, medela freestyle

Ramai ibu yang suka menggunakan ‘breastpump’ atau pam menyusu untuk memerah susu ibu untuk diberikan kepada bayi. Tetapi ada juga yang lebih selesa dengan mengepam menggunakan tangan. Ibu-ibu juga dinasihatkan untuk membiasakan diri memerah susu dengan menggunakan tangan kerana kadang-kadang kita mengalami situasi kecemasan seperti terlupa membawa pam atau pam rosak dan sebagainya.

Sebenarnya jika pernah cuba dan dibiasakan, memerah susu menggunakan tangan ini sangat mudah. Saya ada seorang kawan yang memang memilih memerah susu menggunakan tangan. Dan hasilnya adalah sangat ‘lumayan’. Kawan-kawan ofis memang sangat kagum dengan beliau. 🙂

Cara-cara Memerah Susu Badan Dengan Menggunakan Tangan

Cara-cara memerah susu badan dengan tangan
Cara-cara memerah susu badan dengan tangan

1. Basuh tangan dengan sabun.

2. Letakkan ibu jari di atas aerola dan jari yang bertentangan di bahagian bawah aerola.

3. Mulakan memerah dengan menekan jejari ke arah dada dan picit untuk mengeluarkan susu. Ulang proses ini beberapa kali untuk mengeluarkan susu dari semua bahagian payudara.

4. Tadah susu ke dalam bekas yang bersih.

SIAP!!

Haaa…. senangkan? Ibu-ibu yang sedang menyusu atau sedang berpantang, boleh cuba ya. InshaAllah mudah je ni. Orang kata, alah bisa tegal biasa. 🙂

Selamat mencuba!!!

 

Share Button

Amalan Ayat-Ayat Al-Quran Agar Susu Ibu Sentiasa Cukup

Di samping amalan-amalan pemakanan dan pengepaman/penyusuan yang kerap, ibu-ibu juga digalakkan membaca ayat-ayat Al-quran serta berdoa kepada Allah agar penghasilan susu ibu adalah mencukupi untuk anak kita.

berdoa mohon diperbanyakkan dan dipermudahkan menyusu

1. Doa

Bacalah doa,

YA ALLAH… Mudahkanlah urusan kehidupanku, banyakkanlah susuku untuk bayiku, dan mudahkanlah perjalananku untuk menyusukan anakku agar menuruti  segala yang Engkau syariatkan. AMEEN.

2. Selawat dan Bismillah

Bacalah Selawat dan Bismillah sebelum menyusu dan mengepam.

berdoa mohon diperbanyakkan dan dipermudahkan menyusu

3. Surah Al-Hijr, ayat 22-23

Amalkan bacaan surah Al-Hijr, ayat 22-23 yang bermaksud :

Continue reading Amalan Ayat-Ayat Al-Quran Agar Susu Ibu Sentiasa Cukup

Share Button

Keburukan Air Kosong, Puting Tiruan dan Susu Formula Kepada Bayi 6 Bulan Ke Bawah

Kebanyakan ‘orang lama’ suka menasihatkan ibu-ibu baru untuk memberikan air masak, puting tiruan atau susu formula kepada bayi yang baru lahir. Termasuk juga saya semasa melahirkan anak pertama dahulu. Tapi kita harus ingat, bagi menjayakan penyusuan secara eksklusif, tiada makanan atau minuman yang boleh diberikan kepada bayi dalam tempoh 6 bulan pertama.

Ini adalah kerana :-

Air kosong memberikan kesan buruk kepada penyusuan susu ibu
Air kosong memberikan kesan buruk kepada penyusuan susu ibu

1. Air kosong atau susu formula adalah sama sekali tidak boleh diberikan kepada bayi dalam tempoh ini kerana sistem pencernaanya masih belum matang.

2. Amalan memberikan air kosong jugak boleh mendedahkan bayi anda kepada pelbagai risiko termasuk

-merencatkan tumbesaran dan akal

-mengancam nyawa

-mengakibatkan sawan tarik.

Saiz perut bayi yang baru lahir sangat kecil.
Saiz perut bayi yang baru lahir sangat kecil.

3. Perut bayi yang baru lahir adalah sangat kecil. Sekiranya perut yang sepatutnya diisi dengan susu ibu yang kaya dengan khasiat dipenuhi air kosong yang tiada zat akan menyebabkan bayi kekurangan nutrien.

Continue reading Keburukan Air Kosong, Puting Tiruan dan Susu Formula Kepada Bayi 6 Bulan Ke Bawah

Share Button

Faedah-Faedah Penyusuan Susu Ibu Kepada Ibu Menyusu

Faedah penyusuan susu ibu kepada ibu menyusu
Menyusukan bayi kita banyak memberikan faedah untuk ibu, bayi dan bapa bayi. 🙂

1. Mempercepatkan pengecutan rahim.

Ibu menyusu menghasilkan hormon bagi mengecutkan rahim dan tindakan bayi menghisap susu mengecutkan rahim dan mengembalikannya kepada keadaan asal, seperti sebelum mengandung. Semasa menyusu, anda akan rasa kontraksi di bahagian rahim, maknanya rahim anda sedang mengecutlah tu.

2. Menurunkan berat badan.

Penyusuan membakar kalori dalam badan ibu dan membantu menurunkan berat badan dengan cepat. Kalau nak cepat kurus,
susukan bayi anda!

3. Mengurangkan risiko penyakit-penyakit seperti kanser buah dada, osteoporosis, artitis dan sebagainya.

Continue reading Faedah-Faedah Penyusuan Susu Ibu Kepada Ibu Menyusu

Share Button

Penyusuan Susu Ibu Dari Kisah Nabi-Nabi

Jom kita ambil teladan penyusuan susu ibu dari kisah Nabi-Nabi kita. Moga bermanfaat dan memberi motivasi bahawa susu ibu adalah yang terbaik untuk anak-anak kita.
1. Nabi Ismail disusukan oleh ibunya Hajar. Dalam peristiwa ditinggalkan Nabi Ibrahim di padang pasir, dinyatakan susu Hajar telah kering dan Nabi Ismail ketika itu masih
kecil menendang-nendang tanah kerana kehausan.
2. Ibu Nabi Musa, Yukabad, semasa menghanyutkan Baginda di Sungai Nil, berdoa dengan harapan dapat bertemu semula dan menyusukan anaknya yakni Nabi Musa.
Akhirnya beliau telah terpilih sebagai ‘ibu susuan’ Nabi Musa yang di bawah jagaanFiraun. Walaupun dijaga Firaun, namun Nabi Musa tetap mendapat khasiat susu ibu,
bukan susu dari sumber lain.
3. Nabi Muhammad SAW disusukan oleh ibunya, kemudian diserahkan kepada ibu susunya, Halimatussaadiah. Baginda tidak diberi minum susu kambing semasa bayi
walaupun minuman kegemaran Baginda ketika dewasa adalah susu kambing.

Share Button
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...