14 Kelebihan Berbengkung Selepas Bersalin

Memakai bengkung adalah salah satu perkara WAJIB yang diamalkan oleh ibu-ibu selepas bersalin tanpa mengira bersalin secara normal atau secara pembedahan. Bersalin secara pembedahan pun boleh pakai bengkung? Ya.. Boleh!! Kerana sekarang ni sudah ada bengkung yang sesuai untuk ibu bersalin secara pembedahan. Gambar : Bengkungmoden Inilah dia bengkung tersebut, yang juga dikenali sebagai bengkung moden. Selain untuk ibu bersalin

Share Button
Continue reading »
Hilangkan angin dalam badan dengan cepat

Cara Paling Mudah Hilangkan Masalah Angin Semasa Berpantang

Masalah badan berangin semasa berpantang memang menyakitkan. Kalau badan atau perut masuk angin di luar waktu pantang pun rasa teramat tak selesa, inikan pula semasa berpantang. Biasanya badan akan rasa bisa-biasa dan sengal-sengal sana sini. Kadang-kadang boleh menyebabkan demam yang teruk. Ditambah lagi dengan luka jahitan yang belum pulih. Memang menyakitkan!! 🙁 Bagaimana Nak Hilangkan Angin Dalam Badan Semasa Berpantang?

Share Button
Continue reading »

Perkara-perkara Yang Perlu Dilakukan Semasa Berpantang

Saya baru je balik dari melawat seorang teman baik yang baru bersalin. Alhamdulillah, beliau selamat melahirkan bayi perempuan yang sihat dan sangat comel! 🙂 Geram tengok!! Hehehe… Anak saya dah besar dah walaupun sama batch bila sekolah nanti. Hihihi. Balik tadi, terus teringat nak kongsikan tentang ibu berpantang ni. Sebelum ni saya ada kongsikan (boleh klik link di bawah) Perkara

Share Button
Continue reading »

Perkara Yang Dilarang Semasa Berpantang

Kalau ikut petua mak-mak kita dulu, memang banyak juga petua dan pantang larang. Hari ini saya nak kongsikan perkara-perkara yang dilarang semasa pantang. Kadang-kadang  saya suka juga petua tradisional ni, tapi tengok keadaan jugalah. Ada yang senang nak ikut, ada yang susah. Tambahan pula saya berpantang sendiri selepas bersalin kan. Ada juga perkara-perkara yang terpaksa saya skip. Pantang Larang Selepas

Share Button
Continue reading »

Luka Bersalin Cepat Sembuh Dengan Vitamin C Semulajadi

Kalau sebut pasal luka bersalin ni, ibu-ibu memang NGERI! Huhuhu… Sayalah tu! 🙁 Pengalaman bersalinkan ketiga-tiga anak, ketiga-tiganya pun luka boleh tahan. Pastinya anak pertamalah yang paling banyak koyak. Sakitnyeeeeeelah. Dan bersalin anak yang ke 3 ni pun, sakit macam nak nangis jugak. Memang nangis pun! Hahaha. Semua orang pun sakit kannnn bersalin tu. Cuma rezeki masing-masing je, sakit lama

Share Button
Continue reading »

Set Bersalin Yang Ibu Berpantang Wajib Pilih Untuk Banyakkan Susu

Biasanya lepas bersalin, ibu-ibu terutamanya ibu-ibu baru selalu risau dan ada masalah penyusuan kan? Selalu tertanya-tanya, “Susu saya ada ke?” “Susu saya ni cukup ke untuk baby saya?” “Susu saya macam sikitttttt je.” “Baby selalu menangis, susu saya tak cukup ke?” Bagaimana Nak Atasi Masalah-masalah Penyusuan Ni? Lengkapkan Ilmu Penyusuan Sepanjang Hamil Sediakan ilmu penyusuan yang cukup sebelum bersalin. Silah

Share Button
Continue reading »

11 Kelebihan Set Bersalin Shaklee Yang Ibu-Ibu Patut Tahu

Pagi-pagi ni saya dihubungi oleh seorang adik ofis yang baru lepas bersalin secara pembedahan. Dan beliau bertanyakan beberapa soalan tentang set bersalin shaklee yang beliau beli. InshaAllah, perkongsian saya dalam entry ni boleh menjawab segala pertanyaan beliau. Yang paling syioknya Set Bersalin Shaklee ni adalah 3 in 1!!! Inilah dia testimoni dari Puan Farah dan Puan Dilla Jalil yang menggunakan

Share Button
Continue reading »

4 Rahsia Turun 20 kg Dan Kulit Cun Melecun Selepas Bersalin

Masalah berat badan dan kulit kusam selepas bersalin adalah normal di kalangan ibu yang baru lepas bersalin walaupun ada juga ibu-ibu yang cun melecun, ramping macam kerengga lepas bersalin. 😀 Saya memang sangat jeles kalau orang yang tak perlu bersusah payah lepas bersalin ni. Macam saya, 4 kali mengandung, 4 kali jugalah saya menghadapi masalah berat badan ni. 🙁 Kulit

Share Button
Continue reading »

Tips luka bersalin cepat sembuh

Apabila sebut luka bersalin, ngeri pulak saya memikirkannya. Hehehe.. Walaupun dah 2 kali melaluinya, perasaan NGERI tu masih ada walaupun di hati memang inginkan baby lagi. 🙂 Luka bersalin ini juga dikenali sebagai luka episiotomi. Boleh dikatakan luka episiotomi ini tidak dapat dielakkan terutamanya bagi kelahiran pertama. Boleh lihat gambar di bawah ni sebagai rujukan ya. Khas untuk ibu2 yang

Share Button
Continue reading »
Amalan semasa berpantang

Set Bersalin Shaklee Yang Terbaik dan Termurah Di Pasaran

Ada yang tanya, Shaklee ada set berpantang juga ke? Pastu TERBAIK dan TERMURAH di pasaran? Betul ke? Bukan ke ada set menyusu aje ke? Ya, memang ramai yang tertanya2 sebab awal2 dulu SET MENYUSU Shaklee ni sangat2 ‘glamour’. Tapi jangan taktau ye, Shaklee ni ada pelbagai pakej termasuk set berpantang sama ada ibu itu bersalin secara normal atau pembedahan. Jom

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Share Button
Continue reading »