10 Kesilapan Yang Boleh Menggagalkan Niat Untuk Menyusukan Dengan Susu Ibu

Bagi sesetengah orang, penyusuan susu ibu adalah sangat mudah. Berikan sahaja payudara dan anak menyusu terus tanpa sebarang masalah.

 

Namun tidak semua orang diberikan nikmat dan rezeki penyusuan yang sebegitu. Ada ibu yang terpaksa bersusah payah untuk mendapatkan setitik susu ibu demi memberikan yang terbaik untuk anak.

Seperti saya sendiri, penyusuan anak pertama dulu adalah memori yang amat berharga walaupun menyakitkan. Alhamdulillah berjaya juga atasi masalah-masalah penyusuan pada masa itu. Alhamdulillah.

Jika anda adalah ibu baru atau ibu yang baru ingin mencuba menyusu anak tak kiralah anak ke berapa sekali pun, saya ucapkan TAHNIAH dan semoga dipermudahkan urusan dalam penyusuan.

Saya ingin kongsikan beberapa kesilapan yang biasa dilakukan oleh ibu-ibu yang baru berjinak-jinak dengan penyusuan melalui pembacaan dan pengalaman saya berkongsi pengalaman menyusu selama 9 tahun ini.

Kesilapan Ibu Menyusu Yang Sering Dilakukan Tanpa Sedar

Mungkin ibu-ibu tidak sengaja pun untuk melakukan kesilapan-kesilapan ini. Namun kadang-kadang ia berlaku dan menyebabkan ibu gagal untuk menyusukan anak dengan susu ibu sepenuhnya. Walhal semasa mengandung ibu beria-ia ingin memberikan susu terbaik untuk si manja.

1. Tunggu Payudara Bengkak

Payudara bengkak tandanya susu BANYAK!

Ini adalah antara kesilapan terbesar yang ibu lakukan. Menunggu sehingga payudara bengkak untuk menyusukan atau mengepam. Semakin lama semakin kita biarkan susu tidak dikeluarkan, makin lama susu makin berkurang.

Allah jadikan payudara ni sangat istimewa. Makin perlu mengeluarkan susu, makin banyak susu dihasilkan.

Ia bukan ikut konsep logik pemikiran kita. Makin guna, makin kurang. Salah sama sekali tanggapan seperti itu. Ia berkaitan dengan DEMAND vs SUPPLY (Permintaan dan Bekalan).

Makin banyak DEMAND, makin banyak SUPPLY. Makin banyak kita menyusu atau mengepam, makin banyak susu akan dihasilkan.

Saya ada satu kisah, kakak saya sendiri. Beliau ni memang serik terkena bengkak susu. Beliau memang takut dan ngeri sangat kalau terkena bengkak susu. Pantang anak tidur lama sikit beliau akan mengepam. Kerjanya mengepam dan mengepam. Dah laaa dulu-dulu kan nak dapat pam letrik tu susah dan mahal kan. Beliau hanya guna pam manual tapi tetap gigih mengepam siang dan malam. Tengah malam pun bangun mengepam. Walham beliau surirumah tau. Penuh susu perahan beliau dalam peti ais. Hehe.

Masa tu saya masih bujang lagi. Memang tak tahu tentang penyusuan ni. Jadi saya tengok jelah. Rupa-rupanya beliau sendiri pun tak tahu makin banyak pam makin banyak susu. 😀

Kesimpulannya, JANGAN tunggu payudara bengkak dulu baru nak menyusu atau mengepam, mesti buat sebelum payudara bengkak supaya susu dihasilkan lebih banyak.

2. Tidak Menyusu/Pam Dengan Kerap

Di awal kelahiran, kadang-kadang anak kita tidur sangat lama. Kejut-kejut pun tak nak bangun kan. Masa tu, kita tak boleh leka dan terbawa-bawa berehat juga sehinggalah anak bangun. Kalau dah lebih dari 3 jam. WAJIB pam jika anak tak nak bangun juga.

Sela masa yang terbaik antara waktu menyusu atau mengepam adalah 2-3 jam untuk pastikan payudara kita sentiasa bekerja untuk hasilkan susu. Ia akan berbalik kepada konsep DEMAND vs SUPPLY juga.

Teknik banyakkan susu badan
Pam/menyusu dengan lebih kerap mampu banyakkan penghasilan susu ibu.

3. Tidur Sepanjang Malam

Susu dihasilkan lebih banyak pada waktu malam. Ini kerana kita lebih tenang dan dapat berehat dengan baik jika anak kurang bangun malam. Bila anak tak bangun menyusu malam, kita pun tidurlah selena-lenanya pada waktu malam.

Rugi tau!

Waktu malam yang menginjak ke waktu pagi itulah waktu terbaik untuk kita mengepam atau menyusukan anak. Jika kita tidur sepanjang malam dan langsung tidak mengepam atau menyusu, percayalah selepas seminggu penghasilan susu kita akan merudum.

Jadi, elakkan tidur sepanjang malam tanpa menyusu atau mengepam. Bahaya!

4. Memperkenalkan Botol/Puting Tiruan Terlalu Awal

Ada di antara ibu yang memperkenalkan botol susu atau puting tiruan terlalu awal sehinggakan anak menolak untuk direct feeding. Ini akan menyebabkan anak terlalu selesa dengan puting botol susu atau puting tiruan berbanding berusaha untuk menyedut susu dari payudara ibu.

Continue reading 10 Kesilapan Yang Boleh Menggagalkan Niat Untuk Menyusukan Dengan Susu Ibu

Share Button

Cara Tambah Susu Badan Dengan Mudah

Masa saya menyusukan anak pertama pada tahun 2008-2009, memang banyak dugaan yang terpaksa di hadapi. Antaranya ialah tak cukup susu perahan sebagai bekalan untuk tinggalkan anak di rumah pengasuh. Masa tu saya masih bekerja sepenuh masa, jadi mahu atau tidak wajib cukupkan bekalan susu ibu untuk si kakak Damia.

Tips tambah susu badan

Pening dan gusar juga hati seorang mama ni. 🙁

Saya pun cubalah google sana sini. Cari apa yang perlu saya ambil untuk tambah susu. Banyak juga yang saya shopping secara online waktu tu termasuklah susu soya yang powder. Cuba beberapa kali juga nak minum, tapi tak mampu nak telan. Huhu. 🙁

Sejak dah kenal Shaklee ni, saya beranikan dirilah cuba soya serbuk ni. Mula-mula campur dengan Milo. Uiks, tak sesuai dengan selera saya sebab rasa dia macam manis-manis gitu.

Saya cubalah campur dengan minuman lain. Cuba punya cuba, dah jatuh cinta sangat dengan soya serbuk Shaklee ni dicampur dengan susu. Sedap sungguh tau. Memang sangat sesuai untuk penggemar susu segar macam saya.

Sejak dari tu saya memang tak tinggallah soya serbuk ni. Dah takde dah perasaan benci dekat soya serbuk yang kurang sedap dulu-dulu tu. Sekarang ni dah siap boleh shake dengan air sejuk atau air suam sahaja tau. Rasa sedap jer. Hehe

Kalau korang suka manis-manis, bolehlah campur dengan jus-jus kesukaan korang. Tapi elok kalau jus tu jus yang buat sendiri sebab nanti minum jus yang dijual di pasaran tu, banyak kandungan gulanya. Jusnya tak seberapa pun.

Saya bukan sekadar suka sebab sedap je tau. Haaa, ni saya kongsikan beberapa fakta sahih yang siap dengan rujukan lagi tau. Kenapa saya pilih serbuk soya Shaklee ni.

1. Soya ni tak diubah genetiknya. Bahasa sainsnya adalah NON-GMO. Maksudnya soya ni ditanam tanpa sebarang ‘UBAT’ supaya membesar dengan cepat untuk kutip hasil dengan cepat. Cara penanaman dan pemprosesannya dipantau dengan ketat.

2. Setiap hidangan soya ni membekalkan 14 gram protein yang berasaskan tumbuhan. Protein soya ni juga dapat membantu menurunkan paras koleterol. (Jumlah soya yang disyorkan untuk memberikan kesan penurunan kolesterol ialah 25 gram sehari, maksudnya perlu ambil 2 hidangan protein soya ni kalau ada masalah kolesterol)

3. Protein soya ni membekalkan 9 asid amino yang diperlukan oleh tubuh kita.

4. Tinggi dengan kalsium yang membantu perkembangan tulang dan gigi yang kuat dan sihat.

Memang tiada lagi masalah susu badan berkurang masa anak kedua tu. Alhamdulillah. Bagus juga untuk bayi yang kita susukan sebab boleh bekalkan kalsium untuk keperluan bayi dan ibu juga.

Selain daripada protein soya ni, ibu boleh cuba tambahkan Alfalfa kerana Alfalfa ni memang dikenali sebagai ‘milkbooster’ dari zaman berzaman.

Alfalfa has been used as medicinal herbs for centuries and is the main food source for dairy animals to boost their milk production.

Alfalfa is a great source of protein and fibers, as well as vitamins, minerals, and antioxidants.

Sumber : LivingWithLowMilkSupply

Rujukan : TrimesterFood

tips tambah susu

Bulan ni ada promosi soya Shaklee ni tau. Boleh buat stok dan juga kongsi dengan kawan-kawan. Beli 4 dapat diskaun 5%. Anda boleh jimat sehingga 20% + 5% dengan mendaftar sebagai ahli. Anda boleh daftar ahli di sini dan hubungi saya untuk dapatkan diskaun ni ya.

Daftar Ahli Shaklee

Atau anda boleh terus buat pembelian di sini menggunakan kad kredit atau kad debit.

cara tambah susu ibu

Boleh hubungi saya untuk dapatkan panduan jika ada sebarang persoalan ya.

Daftar ahli Shaklee

❤Laila (ID 854299)❤

☎ H/P : 019-722 8520 (SMS/WhatsApp)
✉ lailaisma2207@gmail.com
✿FB : Laila Ismail

 

Share Button

Produk Tambahkan Susu Badan Dengan Cepat Di Pasaran

Apabila susu merudum, memang ibu-ibu akan kerisauan. Lebih-lebih lagi bagi itu yang bekerja sepenuh masa dan membekalkan susu perahan untuk anakanda tercinta.

Bercerita dari pengalaman saya bekerja dahulu, susu ibu berkurang walau 1-2 oz pun memberikan kesan yang besar jika tiada stok perahan di rumah. Bayangkanlah sendiri jika bekalan untuk anak adalah 18 oz sehari, tetapi susu yang kita dapat perah ialah 16 oz. Stok susu pula ZERO. Memang rasa nak menangis. Saya juga pernah hadapi saat-saat sebegitu.

Tips tambah susu badan

Saya memang bukan jenis cepat mengalah. Cepat-cepat mencari solusi untuk banyakkan susu. Alhamdulillah, dengan amalkan macam-macam termasuk suplemen tambahkan susu badan, memang susu makin banyak semula.

Cara Cepat Banyakkan Susu Badan

1. Menyusu/Pam Dengan Lebih Kerap

Menyusu atau mengepam dengan lebih kerap iaitu 2-3 jam sekali dapat membantu penghasilan susu yang lebih banyak. Makin kerap kita menyusu atau mengepam, makin banyak susu akan dihasilkan.

2. Buat Power Pumping

Tips tambahkan susu badan

3. Ambil Makanan Berkhasiat

Continue reading Produk Tambahkan Susu Badan Dengan Cepat Di Pasaran

Share Button

Produk Untuk Ibu Menyusu Bertenaga Semasa Berpuasa

Minggu lepas saya menghabiskan qadha’ puasa yang tinggal 1 hari je lagi. Saya ni ibu menyusu, memang raa lembik betul di hari pertama tu gara-gara terlepas waktu sahur.

Tambah tenaga ibu menyusu

Setiap kali ada masa je saya berbaring. Mujurlah tak terlepas waktu untuk ambil dan hantar anak sekolah. Anak-anak pun hairan kenapa mamanya asyik lemau sepanjang hari. Biasanya lincah semacam aje. Hehe.

Jadi untuk tidak rasa lemau dan lembik semasa berpuasa saya sediakan minuman tenaga untuk persediaan saya puasa Ramadhan nanti.

Selain daripada untuk ibu menyusu, anak-anak yang belajar berpuasa penuh pun sangat sesuai untuk diberikan set ini.

Produk Ibu Menyusu Dengan Penuh Tenaga

Tambah tenaga ibu menyusu di bulan puasa

1. Meal Shakes

Lengkap dengan 24 jenis Vitamin dan mineral. Memberikan rasa yang enak dan rasa kenyang lebih lama.

2. ESP

Protein lengkap dengan 9 asid amino perlu untuk badan tetapi tidak dapat dihasilkan oleh badan kita. Glisemik Indeks yang rendah membolehkan ESP ini diambil oleh pesakit kencing manis kerana gula akan dilepaskan perlahan-lahan di dalam darah.

Memberikan rasa kenyang yang lebih lama dan berpanjangan.

3. Performance Drink

Minuman berperisa oren tanpa karbonat yang sesuai untuk semua peringkat usia. Boleh dijadikan minuman untuk berbuka dan bersahur untuk bantu kekalkan cecair dalam badan dan mengelakkan dehidrasi. Sekaligus membekalkan tenaga yang berpanjangan dalam badan.

Testimoni Set Puasa

Tambah tenaga ibu menyusu di bulan puasa

Untuk dapatkan set tenaga ni, boleh terus hubungi saya di 019-722 8520.

Boleh juga dapatkan sendiri dengan menggunakan kad debit atau kad kredit. Sila klik gambar di bawah untuk membuat pembelian sendiri.

tambah tenaga puasa

❤Laila (ID 854299)❤
☎ H/P : 019-722 8520 (SMS/WhatsApp)
✉ lailaisma2207@gmail.com
✿FB : Laila Ismail

Share Button

Badan Kembali Macam Anak Dara Walaupun Dah Anak 3!!

Seronok kan kalau badan cepat je kurus lepas mengandung. Untuk orang yang cepat kurus, memang senanglah kan. Tapi kalau yang jenis badan naik memang kena usaha lebih sikit. Nak kena rajin usaha.

Macam mana nak usaha tu? Ni salah sorang kawan saya yang berjaya turunkan 20 kg selepas bersalin. Sila klik link di bawah ni yaa…

Turun 20 kg lepas bersalin

4 Rahsia Turun 20 kg Selepas Bersalin

Ini pula kisah Puan Nor, mak anak 3 yang badannya kembali macam anak dara walaupun dah anak 3. :). Apa rahsia beliau?

Mak Anak 3 Tapi Badan Macam Anak Dara

Disebabkan beliau gagal menyusukan anak pertama sehingga 2 tahun, dapat menyusu 3 bulan je. Beliau berazam untuk menyusukan anak kedua dengan susu ibu lebih lama. Beliau ambil Energizing Soy Protein (ESP) semasa nak menyusukan anak ke 2. Susu memang banyak dan badan pun tak letih sangat.Alhamdulillah beliau berjaya menyusukan anak kedua sehingga 2 tahun 3 bulan.

Dan masih boleh menyusu semasa mengandungkan anak ke 3. Setelah anak ke 3 lahir pun, anak ke 2 masih lagi menyusu bersama-sama dengan adiknya. Sejak konsisten dengan pengambilan ESP, beliau tiada masalah untuk menyusukan 2 anak sekaligus.

Alhamdulillah.

Selain daripada susu makin banyak dan badan bertenaga je walaupun semasa mengandung dan menyusukan anak, beliau juga dapat KESAN SAMPINGAN yang sangat BEST!

1. Susu banyak sehinggakan boleh menyusukan 2 anak sekaligus (tandem nursing).

2. Kulit pun makin cerah, parut makin pudar.

Turun berat lepas bersalin

Continue reading Badan Kembali Macam Anak Dara Walaupun Dah Anak 3!!

Share Button

Set Bersalin Yang Ibu Berpantang Wajib Pilih Untuk Banyakkan Susu

set menyusu shakleeBiasanya lepas bersalin, ibu-ibu terutamanya ibu-ibu baru selalu risau dan ada masalah penyusuan kan? Selalu tertanya-tanya,

“Susu saya ada ke?”

“Susu saya ni cukup ke untuk baby saya?”

“Susu saya macam sikitttttt je.”

“Baby selalu menangis, susu saya tak cukup ke?”

Bagaimana Nak Atasi Masalah-masalah Penyusuan Ni?

  1. Lengkapkan Ilmu Penyusuan Sepanjang Hamil

    Sediakan ilmu penyusuan yang cukup sebelum bersalin. Silah baca buku atau google ilmu-ilmu penyusuan yang makin mudah didapati sekarang ni.
    Contoh ilmu yang paling penting ialah susu yang baru keluar tu berwarna kuning, beberapa titis pulak tu. Ada yang ingat susu basilah, susu kena buanglah. Macam-macam!! Kalau taknak tertanya-tanya, lengkapkan diri dengan ilmu penyusuan secukupnya ya.

  2. Kongsi Ilmu Penyusuan Dengan Encik Suami

    Kongsikan ilmu penyusuan yang kita baca tu dengan suami, orang yang paling dekat dan memahami kita. Kadang-kadang kita akan hadapi masalah jika suami kita tidak tahu tentang penyusuan ni dan mudah terikut-ikut dengan orang sekeliling.

  3. Jangan Mudah Terpengaruh Dengan Mitos Penyusuan Orang Sekeliling

    Setelah kita sudah khatam ilmu-ilmu penyusuan ni, jangan mudah terpengaruh dengan orang-orang sekeliling kita semasa berpantang yang negatif terhadap penyusuan susu ibu. Cuba pekakkan telinga dan teruskan berusaha untuk menyusu dengan segala ilmu yang kita ada.

  4. Ambil Set Bersalin Yang Boleh Banyakkan Susu

    Set bersalin yang boleh di ambil sejurus selepas bersalin dan banyakkan susu.
    Set bersalin yang boleh di ambil sejurus selepas bersalin dan banyakkan susu.

    Ambil Set Bersalin yang boleh membanyakkan susu ibu dan boleh diambil sejurus selepas bersalin. Kebiasaannya Set Bersalin yang ada di pasaran tidak boleh diambil selagi baby tidak bebas jaundis atau kuning. Jadi, ibu-ibu terpaksa tunggu lebih lama sekiranya baby mengalami jaundis. Badan kita semasa berpantang yang agak lemah akan makin lemah jika tidak dibantu oleh sebarang suplemen atau jamu. Tetapi berlainan dengan Set Bersalin Shaklee ni, ia boleh terus diambil sejurus selepas bersalin.

Apa Yang Membuatkan Set Bersalin Ni Boleh Banyakkan Susu?

  1. Ibu Kurang Stress dan Hilang Penat

    set bersalin shaklee
    Ibu yang lepas bersalin sebenarnya sangat penat dan sentiasa letih kerana kehilangan darah yang banyak semasa bersalin. Stress dan letih menahan sakit lagi kan? Haaa, semua tu akan memberi efek semasa kita dalam pantang. Jadi pengambilan Vitalea yang merupakan multivitamin, B Complex, Vitamin C dan ESP ni dapat membantu ibu-ibu kembali bertenaga dan lebih segar semasa berpantang. Bila badan sihat dan segar, susu ibu pun mudah nak keluar.
    Ibu-ibu tahu tak? Hormon stress tu boleh menghalang pengeluaran susu ibu. Jadi dengan badan sihat dan adanya B Complex ni, susu senang nak keluar.

  2. Luka Cepat Sembuh

    Luka lepas bersalin memang menyakitkan. Kalau diingat2 kembali, memang sakit dan stress!! Kalau boleh tak nak duduk, nak meniarap je. Atau nak mengiring je masa tidur. Tapi macam mana nak susukan baby kita kan? Jadi dalam Set Bersalin ni ada Zinc Complex yang membantu mempercepatkan luka sembuh. Dan bila luka cepat sembuh, senang dan mudahlah kita dalam menyusukan baby kita kan? Stress pun hilang bila luka dah sembuh dengan cepat.

  3. Alfalfa Milk Booster Terbaik

    Alfalfa memang dikenali dari dulu lagi sebagai ‘milk booster’ terbaik.

    It has been consumed by nursing mothers for many years to help with the production of breast milk. When taken in moderation, alfalfa is considered safe and nutritious.


    It is used by breastfeeding mothers to make more breast milk.


    Boleh refer ke website Breastfeeding ni ya.

    Taken after birth, it increases milk supply and is reported to increase the fat content of breastmilk.


    Sumber info dari Mobimotherhood ni bagitau, boleh tambah lemak dalam susu ibu lagi tau…
    Dengan pengambilan alfalfa ni, susu sentiasa cepat penuh kembali jika diambil selepas mengepam atau lepas menyusu.
    Pengambilan alfalfa semasa berpantang adalah selamat untuk ibu dan baby.
    Dan selamat juga untuk baby yang jaundis atau kuning. Ini dari pengalaman saya sendiri semasa melahirkan anak ketiga. Kuningnya agak tinggi selepas hari ketiga, jadi saya cepat-cepat ambil alfalfa 2 biji setiap hari. Alhamdulillah. Kuningnya turun sedikit demi sedikit dan tak perlu dimasukkan ke wad.
  4. Tiada Lagi Sakit Sendi dan Pinggang

    Lepas bersalin memang sakit-sakit badan sana sini kan? Saya kena sakit pinggang yang agak teruk lepas bersalin 3 bulan lepas. Memang rasa macam nak patah dan kalau boleh macam nak baring je sepanjang hari. Tapi disebabkan saya berpantang sendiri, maka nak baring-baring je tu memang mustahillah. 🙁
    Mestilah kena bangun untuk jaga baby, susukan baby, mandikan dan jaga 2 orang lagi puteri kesayangan saya. Memang mencabar tapi dengan pengambilan Ostematrix Shaklee yang terkandung di dalam Set Bersalin ni, memang sangat membantu. Alhamdulillah, hilang rasa sakit pinggang dan sakit-sakit sendi yang melampau.
    Bila sakit-sakit ni dah kurang, kita kurang stress menahan sakit dan pengeluaran susu juga tidak terjejas.

Alhamdulillah, sehingga hari ini pengeluaran susu tidak terjejas dan baby saya dapat menyusu dengan baik. Berat badan baby saya juga naik dengan baik.

Anda juga boleh banyakkan susu dengan menyediakan Set Bersalin ni untuk tempoh berpantang anda. Ia bukan sahaja dapat banyakkan susu, tetapi boleh bagi tenaga dan hilangkan stress serta elakkan meroyan.

Banyak lagi kelebihan Set Bersalin ni, boleh baca dengan lebih lanjut di sini ya. Klik link di bawah.

11 Kelebihan Set Bersalin Shaklee

Ibu-ibu yang sedang hamil boleh hubungi saya untuk sebarang pertanyaan dan tempahan Set Bersalin anda ni ya.

❤Laila (ID 854299)❤
☎ H/P : 019-722 8520 (SMS/WhatsApp)
✉ lailaisma2207@gmail.com
✿FB : Lailasani Ismail
✿FanPage : Tips Ibu Hamil, Berpantang dan Menyusu

 

 

 

 

Share Button

Tips Memilih Breast Pump Betul Dan Yang Paling Bagus

Saya sangat bersetuju jika ada ibu yang mengatakan pemilihan pam yang betul dan bagus adalah salah satu faktor kejayaan penyusuan susu ibu.

Pemilihan pam yang betul dan terbaik boleh mempengaruhi penghasilan susu ibu
Pemilihan pam yang betul dan terbaik boleh mempengaruhi penghasilan susu ibu

Kenapa?

Pam yang tidak bagus dan menyakitkan cik B kita semasa mengepam akan membuatkan kita rasa serik dan perit untuk mengepam serta nak mengepam tu bagaikan satu seksaan pula. Bagaimana nak berjaya kan?

Walaupun kejayaan penyusuan bukan bergantung sepenuhnya kepada pam, tapi pam yang bagus boleh membantu kita mengepam dengan lebih cepat, lebih efektif dan lebih banyak susu dihasilkan.

Bagaimana tu? Jom kita tengok tips memilih pam yang betul dan bagus.

Tips Memilih Pam Yang Betul dan Bagus

  1. Jenis Pengepaman

    Medela Freestyle adalah salah satu contoh pam double.
    Medela Freestyle adalah salah satu contoh pam double.

    Terdapat 2 jenis pam yang ibu-ibu boleh pilih iaitu
    -pam single
    -pam double
    Kelebihan pam double ialah boleh memerah kedua-dua belah payudara dalam satu masa berbanding pam single. Ia adalah pilihan terbaik untuk ibu-ibu yang kesuntukan masa di pejabat.

  2. Pam Manual, Letrik atau Menggunakan Bateri

    Pam Avent manual ni adalah pam single dan manual.
    Pam Avent manual ni adalah pam single dan manual.

    Pam manual agak meletihkan tangan berbanding dengan pam letrik atau bateri. Ia mungkin sesuai untuk ibu-ibu yang jarang mengepam atau hanya mengepam di ofis sahaja sebanyak 2-3x. Bagi yang sangat komited mengepam iaitu 2-3 jam sekali, sudah pasti pam eletrik sangat sesuai. Ia menjimatkan masa di samping lebih rileks semasa mengepam. Cuma kekurangannya ialah, ia memerlukan plug point untuk mengepam.
    Bagi pam yang menggunakan bateri, ia mudah digunakan kerana ia boleh dibawa ke mana-mana sahaja anda pergi.Saya pernah menggunakan kedua-dua jenis pam iaitu pam manual dan pam letrik yang boleh digunakan dengan menggunakan bateri. Saya lebih gemar pam manual berbanding pam eletrik kerana suction yang lebih kuat berbanding pam eletrik. Tetapi semasa saya bekerja dan gigh mengumpul stok semasa anak kedua dahulu, saya lebih suka menggunakan pam letrik kerana saya mengepam dengan kerap.

    Boleh juga refer ke website ni untuk tengok jenis2 breastpump yang ada di pasaran sekarang.
    Jenis-jenis breastpump

  3. Keselesaan

    Medela Harmony ni adalah pam single, manual dan mempunyai corong lembut yang sangat selesa. Saya sangat sukakannya.. :)
    Medela Harmony ni adalah pam single, manual dan mempunyai corong lembut yang sangat selesa. Saya sangat sukakannya.. 🙂

    Pilihlah pam yang mempunyai alas getah yang lembut serta selesa membuatkan anda tidak sakit ketika mengepam. Pam yang menyakitkan akan membuatkan anda terasa ‘serik’ setiap kali ingin mengepam.

  4. Mudah Digunakan Dan Bunyi Yang Perlahan

    Belilah pam yang membuatkan anda selesa dan fleksibel untuk anda membawanya ke mana jua. Bagi ibu yang berkerjaya dan sering out-station, sudah pasti memerlukan pam yang tidak mempunyai banyak perkakasan dan bersaiz kecil supaya mudah untuk membawanya.
    Selain itu, pilihlah pam yang mudah dibersihkan dan tidak mengeluarkan bunyi yang kuat supaya anda boleh mengepam berdekatan dengan bayi semasa bayi tidur atau di bilik mesyuarat/di tempat kerja tanpa disedari oleh rakan sekerja.

  5. Kadar Sedutan

    Pastikan pam yang dipilih mempunyai kadar sedutan seakan bayi menyusu. Keadaan ini tidak menyakitkan anda. Apabila anda selesa, ia akan merangsang pengeluaran susu yang lancar. Untuk pam manual, anda boleh kawal sendiri kadar sedutannya. Untuk pam letrik, pastikan ‘suction’nya boleh dilaras kuasa sedutanya. Ini kerana setiap ibu mempunyai keperluan sedutan yang berbeza.

  6. Tahan Lasak

    Sekiranya anda mengepam setiap 2-3 jam sekali di pejabat dan anda akan mengepam di rumah ketika anak tidur, anda memerlukan pam yang tahan lasak terutamanya pam letrik. Untuk pam letrik, pastikan motornya tahan untuk sesi pengepaman yang kerap terutamanya bagi ibu yang bekerja.Untuk pam manual, biasanya memang tahan lasak. 🙂

  7. Bajet

    Belilah pam mengikut kemampuan anda. Tapi kebiasaannya pam yang baik dan tahan lama serta tahan lasak memerlukan sedikit pelaburan. Saya mengesyorkan anda membuat perbandingan dan juga bertanya pendapat rakan-rakan yang sudah biasa menggunakan pam dalam jangka masa yang lama.

Saya lebih suka mencadangkan pam yang telah biasa saya gunakan iaitu pam jenama Avent dan Medela. Semasa melahirkan anak pertama, saya gunakan pam Avent manual. Dan semasa anak kedua, saya melaburkan sedikit wang untuk membeli Medela Free Style. Hasilnya memang berbaloi kerana saya berjaya menyimpan stok yang sangat banyak. Alhamdulillah. Anak ketiga pula saya mencuba Medela Harmony yang juga best! Anak ketiga ni saya bukan pengepam tegar kerana sudah berhenti kerja. Kebanyakannya adalah direct feeding sahaja. Saya hanya pam 1-2 kali je sehari untuk maintain production.

Share Button

Rahsia Berjaya Menyusu di Bulan Puasa Tanpa Rasa Letih, Lemau dan Lesu

Beberapa kali juga saya menyusu dan hamil di bulan puasa, Alhamdulillah semuanya berjalan lancar pada waktu itu. Namun begitu, ada juga hari-hari yang rasa penat dan lemau sebab tak ‘study’ pun bagaimana nak kekal bertenaga sepanjang hari. Yang saya amalkan waktu tu, mesti bersahur dan minum air bergelen-gelen time sahur sampai senak perut dan rasa nak muntah air. Seksa tau!!….. 😛

set menyusu shaklee

Walhal cara tu sebenarnya tak lah betul pun. Sepatutnya ada cara yang lebih bagus untuk terus kekal bertenaga sepanjang Ramadhan atau semasa menggantikan puasa di bulan-bulan lain.

Apa rahsia Puan Salwa yang dah 7 tahun menyusu dan hamil di bulan Ramadhan?

Rahsia Berjaya Puasa Penuh Semasa Hamil dan Menyusu di Bulan Ramadhan

1. Demand dan Supply

Pastikan proses ‘demand dan supply’ tidak terganggu. Sentiasa susukan bayi seperti biasa dan pam di tempat kerja untuk ibu yang berkerjaya.

2. Air Yang Mencukupi

Pengambilan air yang mencukupi iaitu sebanyak 3 liter sehari. Jadualkan pengambilan air sepanjang malam hingga ke waktu sahur. Ibu-ibu boleh tengok chart di bawah sebagai panduan.

Gunakan mug atau shaker 300-400 ml setiap kali minum. 400 ml x 8 kali = 3200 ml!! Cukup 3 liter kan??!!

Hamil dan menyusu semasa bulan puasa
Cara mudah untuk minum air 3 liter sepanjang berpuasa

3. Elakkan Stress

set bersalin shaklee
Cuba kawal stress walaupun ibu-ibu penat menguruskan rumah tangga dan juga penat bekerja.

Elakkan stress dan sentiasa berfikiran positif. Sentiasa percaya bahawa susu kita mencukupi walaupun sedang berpuasa. Tanamkan di dalam minda kita yang susu badan kita sememangnya mencukupi bayi kita. Usah banding-bandingkan dengan orang lain sebab anak-anak ni tak semestinya sama pengambilan susu setiap hari.

4. Nutrisi Lengkap Untuk Ibu Menyusu/Hamil

Mengamalkan Set Menyusu Shaklee dan wajibkan diri untuk mengambil Protein ESP serta Performance Drink semasa sahur. Performance drink ni juga menjadi menu wajib kami anak beranak di rumah ni. Bukan setakat bulan puasa je. Anak saya yang no 2 tu memang sangat suka dengan air oren cap basikal ni. 🙂

Semoga ibu hamil dan ibu menyusu kekal cergas sepanjang Ramadhan ni ya… Dan tips ni juga boleh digunakan untuk ibu-ibu yang menggantikan puasa di bulan-bulan akan datang. Seperti saya ni haaaa, 30 hari nak kena ganti. Wajib ikut rahsia berjaya menyusu sepanjang berpuasa ni. Agak mencabar juga tahun ni sebab saya kini bekerja dari rumah dan perlu keluar masuk untuk hantar dan ambik anak sekolah. Pasti dahaga tu dengan cuaca panas sekarang ni kan. Moga-moga tips yang saya kongsikan ini bermanfaat untuk semua ya.. 🙂

Salam Ramadhan dari Mama DDZ

Share Button

5 Cara Mengubati Nipple Luka Dalam Masa 1 Hari

Ibu-ibu yang pernah mengalaminya memang sangat memahami betapa sakitnya bila nipple luka semasa menyusukan. Biasanya terjadi semasa awal-awal lepas bersalin dan bila bayi kita dah tumbuh gigi.

Saya mempunyai 3 orang anak dan saya mengalaminya setiap kali selepas melahirkan anak. Sakitnyaaaaaaaaaaa Ya Allah… Hanya Tuhan je tahu. Kadang-kadang sampai berdarah-darah. 🙁

Apa Punca Nipple Luka Semasa Menyusukan?

1. Menyusu Dengan Posisi Yang Salah (Latching Yang Tak Betul)

latch on yang betul

Posisi yang salah semasa menyusu boleh menyebabkan nipple luka. Lekapkan mulut bayi dengan betul semasa menyusukan. Boleh tengok video ni untuk mengetahui bagaimana latching yang betul.

2. Susu Kurang

Hari-hari pertama selepas bersalin, memanglah susu kurang kan. Bila susu kurang, bayi menghisap dengan kuat untuk mendapatkan susu, maka nipple pun melecetlah. Tapi lekapan yang betul boleh membantu mengurangkan masalah ni sebab bayi kita menghisap susu bukan menggunakan nipple tu. Paling penting lekapan yang betul yaa…

Kalau dalam 2-3 hari susu takde jugak tu, kenalah usaha menyusu lebih kerap lagi atau mengepam yaa. Macam saya amalkan Set Bersalin yang boleh terus diambil lepas bersalin, jadi penghasilan susu tu taklah delay sangat. Badan pun terasa cepat sihat.

3. Bayi Nak Tumbuh Gigi

Biasanya bayi yang baru nak tumbuh gigi ni suka menggigit. Untuk mengajar bayi supaya tidak menggigit payudara ibu, tekup muka atau picit hidup bayi supaya bayi melepaskan gigitan tersebut. Apabila ibu lakukannya setiap kali bayi menggigit, bayi akan faham yang ibu dalam kesakitan dan takkan menggigit lagi. Tapi ibu-ibu buatlah berpada-pada ya… 🙂

Jangan menjerit kesakitan tau, sebab bayi akan silap faham yang ibu gembira bila digigit. 😛
Silap interpretasi gitu…

Bagaimana Mengubati Nipple Luka Dengan Cepat?

1. Sapu Dengan Susu Ibu

Setiap kali lepas penyusuan, sapu dengan susu ibu sambil berselawat sebanyak 3x. Sapu sekerap mungkin.

Cuma kalau setakat gunakan susu ibu, ambil masa sikitlah. Mungkin 2-3 hari… atau 5 hari jika luka besar. Kalau nak cepat baik, teruskan baca tips yang berikutnya. 🙂

2. Sapu Dengan Krim

Gunakan cream untuk nipple luka yang ada di pasaran. Pastikan cream tersebut selamat untuk menyusu supaya kita tidak perlu membasuh setiap kali ingin menyusukan bayi.

Ubati nipple luka dengan cepat
Krim ajaib yang membantu memulihkan nipple luka

Saya sangat sukakan krim medela, Medela Tender Care Lanolin. Ia sangat mujarab dan berkesan. Pernah juga saya cuba cream2 lain yang disarankan tetapi krim medela inilah yang paling cepat untuk saya mengatasi masalah nipple luka ni.

Krim medela ni saya beli dari Aja, memang peniaga medela yang terkenal dan paling cepat dan bagus servisnya. Boleh ke Kedai Medela Aja ni ya. Klik link di bawah.

Kedai Medela Aja

3. Anginkan Payudara

Seboleh-bolehnya anginkan payudara sekerap mungkin kerana kelembapan boleh melambatkan proses memulihkan luka pada nipple.

4. Rehatkan Sementara Dari Menyusu Tapi Mesti Pam

Jangan rehat terus tau. Sebab apa? Nanti susu makin berkurang. Jadi teruskan memerah susu dengan menggunakan tangan. Luka akan menjadi makin teruk jika kita menggunakan pam. Anda boleh klik link di bawah ni untuk mengetahui bagaimana nak pam susu menggunakan tangan.

Perah Susu Guna Tangan

Mula-mula memang terasa kekok dan susah sedikit. Tapi setelah kita cuba beberapa kali, InshaAllah proses memerah menjadi lebih mudah dan lancar. Yang paling penting, RAJIN!

5. Ambil Vitamin C dan Vitamin E

Cara atasi nipple crack
Vitamin C membantu mempercepatkan penyembuhan luka

Ambil Vitamin C dengan dos yang lebih banyak dari biasa. Jika biasanya kita ambil 500mg, ambillah 1000mg dalam proses penyembuhan luka ni. Dan jangan lupa tambahkan Vitamin E dalam nutrisi harian kerana Vitamin E juga boleh mempercepatkan proses penyembuhan luka. Di samping tu, kulit pun makin cantik. Faedah berganda di situ… 😀

Cara atasi masalah nipple luka
Vitamin E membantu memulihkan luka dengan cepat

Kalau nak sembuh cepat, lakukan kelima-lima cara ni tau. InshaAllah dalam masa 1 hari dah boleh sembuh. Paling lama pun tak samapi 48 jam. Kalau lama-lama, seksa juga jiwa raga kita nak menyusukan. Siap kejang-kejang kaki sebab nak tahan sakit masa menyusu tu kan. 🙁 .. Huhuhu.. memang sakit sangat!!!

Anda juga nak sembuhkan nipple yang luka dengan cepat? Boleh hubungi saya seperti berikut untuk mendapatkan Vitamin C dan Vitamin E dengan harga terbaik.

Sembuhkan luka dari luar dan dalam supaya anda tidak terus menderita.

❤Laila (ID 854299)❤
☎ H/P : 019-7228520 (SMS/WhatsApp)
✉ lailaisma2207@gmail.com
✿FB : Lailasani Ismail
✿FanPage : Tips Ibu Hamil, Berpantang dan Menyusu

 

Share Button

Resepi Lobak Putih Yang Paling Simple!

Lobak putih ni memang terkenal dengan makanan penambah susu badan kan? Dan memang ianya menjadi sahabat karib ibu-ibu yang sedang berpantang atau pun yang sedang hadapi masalah susu merudum. Saya ni sebenarnya tak berapa gemar dengan masakan lobak putih sebab dia ada sedikit bau yang kurang menyenangkan bagi saya. Tapi, saya telan jugalah…. demi tambah susu ibu ni kan.. 🙂 Demi anak-anak, kurela telan apa sajaa… 😛

Disebabkan saya kurang suka yang masak-masak, minggu lepas saya cuba makan mentah, buat macam salad tu. Hmmm…. sedap rupanya. Memang kena sangat dengan tekak saya ni. 🙂

Lobak putih untuk ibu menyusu
Salad lobak putih

Bahan-bahan :

1/4 lobak putih
3 batang sate kebab (taknak letak pun takpe)

20150623_111856

Cara-cara membuatnya :

1. Sagat lobak putih.

2. Bakar dan potong sate kebab.

3. Campurkan kedua-duanya dan tuang salad dressing. Saya gunakan salad dressing Kewpie yang sedap tu.. hehehe.. Sebab nak cepat dan mudah! hehehe.

Atau untuk lebih sihat, boleh buat sendiri dressing ni ya. Masukkan olive oil + sedikit garam + perahan lemon.

Tadaaaaaaaaaaaaaaaaa… siap!

Kan mudah tu.. 🙂

 

Selamat mencuba..

Share Button
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...