Produk Untuk Ibu Menyusu Bertenaga Semasa Berpuasa

Minggu lepas saya menghabiskan qadha’ puasa yang tinggal 1 hari je lagi. Saya ni ibu menyusu, memang raa lembik betul di hari pertama tu gara-gara terlepas waktu sahur.

Tambah tenaga ibu menyusu

Setiap kali ada masa je saya berbaring. Mujurlah tak terlepas waktu untuk ambil dan hantar anak sekolah. Anak-anak pun hairan kenapa mamanya asyik lemau sepanjang hari. Biasanya lincah semacam aje. Hehe.

Jadi untuk tidak rasa lemau dan lembik semasa berpuasa saya sediakan minuman tenaga untuk persediaan saya puasa Ramadhan nanti.

Selain daripada untuk ibu menyusu, anak-anak yang belajar berpuasa penuh pun sangat sesuai untuk diberikan set ini.

Produk Ibu Menyusu Dengan Penuh Tenaga

Tambah tenaga ibu menyusu di bulan puasa

1. Meal Shakes

Lengkap dengan 24 jenis Vitamin dan mineral. Memberikan rasa yang enak dan rasa kenyang lebih lama.

2. ESP

Protein lengkap dengan 9 asid amino perlu untuk badan tetapi tidak dapat dihasilkan oleh badan kita. Glisemik Indeks yang rendah membolehkan ESP ini diambil oleh pesakit kencing manis kerana gula akan dilepaskan perlahan-lahan di dalam darah.

Memberikan rasa kenyang yang lebih lama dan berpanjangan.

3. Performance Drink

Minuman berperisa oren tanpa karbonat yang sesuai untuk semua peringkat usia. Boleh dijadikan minuman untuk berbuka dan bersahur untuk bantu kekalkan cecair dalam badan dan mengelakkan dehidrasi. Sekaligus membekalkan tenaga yang berpanjangan dalam badan.

Testimoni Set Puasa

Tambah tenaga ibu menyusu di bulan puasa

Untuk dapatkan set tenaga ni, boleh terus hubungi saya di 019-722 8520.

Boleh juga dapatkan sendiri dengan menggunakan kad debit atau kad kredit. Sila klik gambar di bawah untuk membuat pembelian sendiri.

tambah tenaga puasa

❤Laila (ID 854299)❤
☎ H/P : 019-722 8520 (SMS/WhatsApp)
✉ lailaisma2207@gmail.com
✿FB : Laila Ismail

Share Button

Badan Kembali Macam Anak Dara Walaupun Dah Anak 3!!

Seronok kan kalau badan cepat je kurus lepas mengandung. Untuk orang yang cepat kurus, memang senanglah kan. Tapi kalau yang jenis badan naik memang kena usaha lebih sikit. Nak kena rajin usaha.

Macam mana nak usaha tu? Ni salah sorang kawan saya yang berjaya turunkan 20 kg selepas bersalin. Sila klik link di bawah ni yaa…

Turun 20 kg lepas bersalin

4 Rahsia Turun 20 kg Selepas Bersalin

Ini pula kisah Puan Nor, mak anak 3 yang badannya kembali macam anak dara walaupun dah anak 3. :). Apa rahsia beliau?

Mak Anak 3 Tapi Badan Macam Anak Dara

Disebabkan beliau gagal menyusukan anak pertama sehingga 2 tahun, dapat menyusu 3 bulan je. Beliau berazam untuk menyusukan anak kedua dengan susu ibu lebih lama. Beliau ambil Energizing Soy Protein (ESP) semasa nak menyusukan anak ke 2. Susu memang banyak dan badan pun tak letih sangat.Alhamdulillah beliau berjaya menyusukan anak kedua sehingga 2 tahun 3 bulan.

Dan masih boleh menyusu semasa mengandungkan anak ke 3. Setelah anak ke 3 lahir pun, anak ke 2 masih lagi menyusu bersama-sama dengan adiknya. Sejak konsisten dengan pengambilan ESP, beliau tiada masalah untuk menyusukan 2 anak sekaligus.

Alhamdulillah.

Selain daripada susu makin banyak dan badan bertenaga je walaupun semasa mengandung dan menyusukan anak, beliau juga dapat KESAN SAMPINGAN yang sangat BEST!

1. Susu banyak sehinggakan boleh menyusukan 2 anak sekaligus (tandem nursing).

2. Kulit pun makin cerah, parut makin pudar.

Turun berat lepas bersalin

Continue reading Badan Kembali Macam Anak Dara Walaupun Dah Anak 3!!

Share Button

Set Bersalin Yang Ibu Berpantang Wajib Pilih Untuk Banyakkan Susu

set menyusu shakleeBiasanya lepas bersalin, ibu-ibu terutamanya ibu-ibu baru selalu risau dan ada masalah penyusuan kan? Selalu tertanya-tanya,

“Susu saya ada ke?”

“Susu saya ni cukup ke untuk baby saya?”

“Susu saya macam sikitttttt je.”

“Baby selalu menangis, susu saya tak cukup ke?”

Bagaimana Nak Atasi Masalah-masalah Penyusuan Ni?

  1. Lengkapkan Ilmu Penyusuan Sepanjang Hamil

    Sediakan ilmu penyusuan yang cukup sebelum bersalin. Silah baca buku atau google ilmu-ilmu penyusuan yang makin mudah didapati sekarang ni.
    Contoh ilmu yang paling penting ialah susu yang baru keluar tu berwarna kuning, beberapa titis pulak tu. Ada yang ingat susu basilah, susu kena buanglah. Macam-macam!! Kalau taknak tertanya-tanya, lengkapkan diri dengan ilmu penyusuan secukupnya ya.

  2. Kongsi Ilmu Penyusuan Dengan Encik Suami

    Kongsikan ilmu penyusuan yang kita baca tu dengan suami, orang yang paling dekat dan memahami kita. Kadang-kadang kita akan hadapi masalah jika suami kita tidak tahu tentang penyusuan ni dan mudah terikut-ikut dengan orang sekeliling.

  3. Jangan Mudah Terpengaruh Dengan Mitos Penyusuan Orang Sekeliling

    Setelah kita sudah khatam ilmu-ilmu penyusuan ni, jangan mudah terpengaruh dengan orang-orang sekeliling kita semasa berpantang yang negatif terhadap penyusuan susu ibu. Cuba pekakkan telinga dan teruskan berusaha untuk menyusu dengan segala ilmu yang kita ada.

  4. Ambil Set Bersalin Yang Boleh Banyakkan Susu

    Set bersalin yang boleh di ambil sejurus selepas bersalin dan banyakkan susu.
    Set bersalin yang boleh di ambil sejurus selepas bersalin dan banyakkan susu.

    Ambil Set Bersalin yang boleh membanyakkan susu ibu dan boleh diambil sejurus selepas bersalin. Kebiasaannya Set Bersalin yang ada di pasaran tidak boleh diambil selagi baby tidak bebas jaundis atau kuning. Jadi, ibu-ibu terpaksa tunggu lebih lama sekiranya baby mengalami jaundis. Badan kita semasa berpantang yang agak lemah akan makin lemah jika tidak dibantu oleh sebarang suplemen atau jamu. Tetapi berlainan dengan Set Bersalin Shaklee ni, ia boleh terus diambil sejurus selepas bersalin.

Apa Yang Membuatkan Set Bersalin Ni Boleh Banyakkan Susu?

  1. Ibu Kurang Stress dan Hilang Penat

    set bersalin shaklee
    Ibu yang lepas bersalin sebenarnya sangat penat dan sentiasa letih kerana kehilangan darah yang banyak semasa bersalin. Stress dan letih menahan sakit lagi kan? Haaa, semua tu akan memberi efek semasa kita dalam pantang. Jadi pengambilan Vitalea yang merupakan multivitamin, B Complex, Vitamin C dan ESP ni dapat membantu ibu-ibu kembali bertenaga dan lebih segar semasa berpantang. Bila badan sihat dan segar, susu ibu pun mudah nak keluar.
    Ibu-ibu tahu tak? Hormon stress tu boleh menghalang pengeluaran susu ibu. Jadi dengan badan sihat dan adanya B Complex ni, susu senang nak keluar.

  2. Luka Cepat Sembuh

    Luka lepas bersalin memang menyakitkan. Kalau diingat2 kembali, memang sakit dan stress!! Kalau boleh tak nak duduk, nak meniarap je. Atau nak mengiring je masa tidur. Tapi macam mana nak susukan baby kita kan? Jadi dalam Set Bersalin ni ada Zinc Complex yang membantu mempercepatkan luka sembuh. Dan bila luka cepat sembuh, senang dan mudahlah kita dalam menyusukan baby kita kan? Stress pun hilang bila luka dah sembuh dengan cepat.

  3. Alfalfa Milk Booster Terbaik

    Alfalfa memang dikenali dari dulu lagi sebagai ‘milk booster’ terbaik.

    It has been consumed by nursing mothers for many years to help with the production of breast milk. When taken in moderation, alfalfa is considered safe and nutritious.


    It is used by breastfeeding mothers to make more breast milk.


    Boleh refer ke website Breastfeeding ni ya.

    Taken after birth, it increases milk supply and is reported to increase the fat content of breastmilk.


    Sumber info dari Mobimotherhood ni bagitau, boleh tambah lemak dalam susu ibu lagi tau…
    Dengan pengambilan alfalfa ni, susu sentiasa cepat penuh kembali jika diambil selepas mengepam atau lepas menyusu.
    Pengambilan alfalfa semasa berpantang adalah selamat untuk ibu dan baby.
    Dan selamat juga untuk baby yang jaundis atau kuning. Ini dari pengalaman saya sendiri semasa melahirkan anak ketiga. Kuningnya agak tinggi selepas hari ketiga, jadi saya cepat-cepat ambil alfalfa 2 biji setiap hari. Alhamdulillah. Kuningnya turun sedikit demi sedikit dan tak perlu dimasukkan ke wad.
  4. Tiada Lagi Sakit Sendi dan Pinggang

    Lepas bersalin memang sakit-sakit badan sana sini kan? Saya kena sakit pinggang yang agak teruk lepas bersalin 3 bulan lepas. Memang rasa macam nak patah dan kalau boleh macam nak baring je sepanjang hari. Tapi disebabkan saya berpantang sendiri, maka nak baring-baring je tu memang mustahillah. 🙁
    Mestilah kena bangun untuk jaga baby, susukan baby, mandikan dan jaga 2 orang lagi puteri kesayangan saya. Memang mencabar tapi dengan pengambilan Ostematrix Shaklee yang terkandung di dalam Set Bersalin ni, memang sangat membantu. Alhamdulillah, hilang rasa sakit pinggang dan sakit-sakit sendi yang melampau.
    Bila sakit-sakit ni dah kurang, kita kurang stress menahan sakit dan pengeluaran susu juga tidak terjejas.

Alhamdulillah, sehingga hari ini pengeluaran susu tidak terjejas dan baby saya dapat menyusu dengan baik. Berat badan baby saya juga naik dengan baik.

Anda juga boleh banyakkan susu dengan menyediakan Set Bersalin ni untuk tempoh berpantang anda. Ia bukan sahaja dapat banyakkan susu, tetapi boleh bagi tenaga dan hilangkan stress serta elakkan meroyan.

Banyak lagi kelebihan Set Bersalin ni, boleh baca dengan lebih lanjut di sini ya. Klik link di bawah.

11 Kelebihan Set Bersalin Shaklee

Ibu-ibu yang sedang hamil boleh hubungi saya untuk sebarang pertanyaan dan tempahan Set Bersalin anda ni ya.

❤Laila (ID 854299)❤
☎ H/P : 019-722 8520 (SMS/WhatsApp)
✉ lailaisma2207@gmail.com
✿FB : Lailasani Ismail
✿FanPage : Tips Ibu Hamil, Berpantang dan Menyusu

 

 

 

 

Share Button

Tips Memilih Breast Pump Betul Dan Yang Paling Bagus

Saya sangat bersetuju jika ada ibu yang mengatakan pemilihan pam yang betul dan bagus adalah salah satu faktor kejayaan penyusuan susu ibu.

Pemilihan pam yang betul dan terbaik boleh mempengaruhi penghasilan susu ibu
Pemilihan pam yang betul dan terbaik boleh mempengaruhi penghasilan susu ibu

Kenapa?

Pam yang tidak bagus dan menyakitkan cik B kita semasa mengepam akan membuatkan kita rasa serik dan perit untuk mengepam serta nak mengepam tu bagaikan satu seksaan pula. Bagaimana nak berjaya kan?

Walaupun kejayaan penyusuan bukan bergantung sepenuhnya kepada pam, tapi pam yang bagus boleh membantu kita mengepam dengan lebih cepat, lebih efektif dan lebih banyak susu dihasilkan.

Bagaimana tu? Jom kita tengok tips memilih pam yang betul dan bagus.

Tips Memilih Pam Yang Betul dan Bagus

  1. Jenis Pengepaman

    Medela Freestyle adalah salah satu contoh pam double.
    Medela Freestyle adalah salah satu contoh pam double.

    Terdapat 2 jenis pam yang ibu-ibu boleh pilih iaitu
    -pam single
    -pam double
    Kelebihan pam double ialah boleh memerah kedua-dua belah payudara dalam satu masa berbanding pam single. Ia adalah pilihan terbaik untuk ibu-ibu yang kesuntukan masa di pejabat.

  2. Pam Manual, Letrik atau Menggunakan Bateri

    Pam Avent manual ni adalah pam single dan manual.
    Pam Avent manual ni adalah pam single dan manual.

    Pam manual agak meletihkan tangan berbanding dengan pam letrik atau bateri. Ia mungkin sesuai untuk ibu-ibu yang jarang mengepam atau hanya mengepam di ofis sahaja sebanyak 2-3x. Bagi yang sangat komited mengepam iaitu 2-3 jam sekali, sudah pasti pam eletrik sangat sesuai. Ia menjimatkan masa di samping lebih rileks semasa mengepam. Cuma kekurangannya ialah, ia memerlukan plug point untuk mengepam.
    Bagi pam yang menggunakan bateri, ia mudah digunakan kerana ia boleh dibawa ke mana-mana sahaja anda pergi.Saya pernah menggunakan kedua-dua jenis pam iaitu pam manual dan pam letrik yang boleh digunakan dengan menggunakan bateri. Saya lebih gemar pam manual berbanding pam eletrik kerana suction yang lebih kuat berbanding pam eletrik. Tetapi semasa saya bekerja dan gigh mengumpul stok semasa anak kedua dahulu, saya lebih suka menggunakan pam letrik kerana saya mengepam dengan kerap.

    Boleh juga refer ke website ni untuk tengok jenis2 breastpump yang ada di pasaran sekarang.
    Jenis-jenis breastpump

  3. Keselesaan

    Medela Harmony ni adalah pam single, manual dan mempunyai corong lembut yang sangat selesa. Saya sangat sukakannya.. :)
    Medela Harmony ni adalah pam single, manual dan mempunyai corong lembut yang sangat selesa. Saya sangat sukakannya.. 🙂

    Pilihlah pam yang mempunyai alas getah yang lembut serta selesa membuatkan anda tidak sakit ketika mengepam. Pam yang menyakitkan akan membuatkan anda terasa ‘serik’ setiap kali ingin mengepam.

  4. Mudah Digunakan Dan Bunyi Yang Perlahan

    Belilah pam yang membuatkan anda selesa dan fleksibel untuk anda membawanya ke mana jua. Bagi ibu yang berkerjaya dan sering out-station, sudah pasti memerlukan pam yang tidak mempunyai banyak perkakasan dan bersaiz kecil supaya mudah untuk membawanya.
    Selain itu, pilihlah pam yang mudah dibersihkan dan tidak mengeluarkan bunyi yang kuat supaya anda boleh mengepam berdekatan dengan bayi semasa bayi tidur atau di bilik mesyuarat/di tempat kerja tanpa disedari oleh rakan sekerja.

  5. Kadar Sedutan

    Pastikan pam yang dipilih mempunyai kadar sedutan seakan bayi menyusu. Keadaan ini tidak menyakitkan anda. Apabila anda selesa, ia akan merangsang pengeluaran susu yang lancar. Untuk pam manual, anda boleh kawal sendiri kadar sedutannya. Untuk pam letrik, pastikan ‘suction’nya boleh dilaras kuasa sedutanya. Ini kerana setiap ibu mempunyai keperluan sedutan yang berbeza.

  6. Tahan Lasak

    Sekiranya anda mengepam setiap 2-3 jam sekali di pejabat dan anda akan mengepam di rumah ketika anak tidur, anda memerlukan pam yang tahan lasak terutamanya pam letrik. Untuk pam letrik, pastikan motornya tahan untuk sesi pengepaman yang kerap terutamanya bagi ibu yang bekerja.Untuk pam manual, biasanya memang tahan lasak. 🙂

  7. Bajet

    Belilah pam mengikut kemampuan anda. Tapi kebiasaannya pam yang baik dan tahan lama serta tahan lasak memerlukan sedikit pelaburan. Saya mengesyorkan anda membuat perbandingan dan juga bertanya pendapat rakan-rakan yang sudah biasa menggunakan pam dalam jangka masa yang lama.

Saya lebih suka mencadangkan pam yang telah biasa saya gunakan iaitu pam jenama Avent dan Medela. Semasa melahirkan anak pertama, saya gunakan pam Avent manual. Dan semasa anak kedua, saya melaburkan sedikit wang untuk membeli Medela Free Style. Hasilnya memang berbaloi kerana saya berjaya menyimpan stok yang sangat banyak. Alhamdulillah. Anak ketiga pula saya mencuba Medela Harmony yang juga best! Anak ketiga ni saya bukan pengepam tegar kerana sudah berhenti kerja. Kebanyakannya adalah direct feeding sahaja. Saya hanya pam 1-2 kali je sehari untuk maintain production.

Share Button

Rahsia Berjaya Menyusu di Bulan Puasa Tanpa Rasa Letih, Lemau dan Lesu

Beberapa kali juga saya menyusu dan hamil di bulan puasa, Alhamdulillah semuanya berjalan lancar pada waktu itu. Namun begitu, ada juga hari-hari yang rasa penat dan lemau sebab tak ‘study’ pun bagaimana nak kekal bertenaga sepanjang hari. Yang saya amalkan waktu tu, mesti bersahur dan minum air bergelen-gelen time sahur sampai senak perut dan rasa nak muntah air. Seksa tau!!….. 😛

set menyusu shaklee

Walhal cara tu sebenarnya tak lah betul pun. Sepatutnya ada cara yang lebih bagus untuk terus kekal bertenaga sepanjang Ramadhan atau semasa menggantikan puasa di bulan-bulan lain.

Apa rahsia Puan Salwa yang dah 7 tahun menyusu dan hamil di bulan Ramadhan?

Rahsia Berjaya Puasa Penuh Semasa Hamil dan Menyusu di Bulan Ramadhan

1. Demand dan Supply

Pastikan proses ‘demand dan supply’ tidak terganggu. Sentiasa susukan bayi seperti biasa dan pam di tempat kerja untuk ibu yang berkerjaya.

2. Air Yang Mencukupi

Pengambilan air yang mencukupi iaitu sebanyak 3 liter sehari. Jadualkan pengambilan air sepanjang malam hingga ke waktu sahur. Ibu-ibu boleh tengok chart di bawah sebagai panduan.

Gunakan mug atau shaker 300-400 ml setiap kali minum. 400 ml x 8 kali = 3200 ml!! Cukup 3 liter kan??!!

Hamil dan menyusu semasa bulan puasa
Cara mudah untuk minum air 3 liter sepanjang berpuasa

3. Elakkan Stress

set bersalin shaklee
Cuba kawal stress walaupun ibu-ibu penat menguruskan rumah tangga dan juga penat bekerja.

Elakkan stress dan sentiasa berfikiran positif. Sentiasa percaya bahawa susu kita mencukupi walaupun sedang berpuasa. Tanamkan di dalam minda kita yang susu badan kita sememangnya mencukupi bayi kita. Usah banding-bandingkan dengan orang lain sebab anak-anak ni tak semestinya sama pengambilan susu setiap hari.

4. Nutrisi Lengkap Untuk Ibu Menyusu/Hamil

Mengamalkan Set Menyusu Shaklee dan wajibkan diri untuk mengambil Protein ESP serta Performance Drink semasa sahur. Performance drink ni juga menjadi menu wajib kami anak beranak di rumah ni. Bukan setakat bulan puasa je. Anak saya yang no 2 tu memang sangat suka dengan air oren cap basikal ni. 🙂

Semoga ibu hamil dan ibu menyusu kekal cergas sepanjang Ramadhan ni ya… Dan tips ni juga boleh digunakan untuk ibu-ibu yang menggantikan puasa di bulan-bulan akan datang. Seperti saya ni haaaa, 30 hari nak kena ganti. Wajib ikut rahsia berjaya menyusu sepanjang berpuasa ni. Agak mencabar juga tahun ni sebab saya kini bekerja dari rumah dan perlu keluar masuk untuk hantar dan ambik anak sekolah. Pasti dahaga tu dengan cuaca panas sekarang ni kan. Moga-moga tips yang saya kongsikan ini bermanfaat untuk semua ya.. 🙂

Salam Ramadhan dari Mama DDZ

Share Button

5 Cara Mengubati Nipple Luka Dalam Masa 1 Hari

Ibu-ibu yang pernah mengalaminya memang sangat memahami betapa sakitnya bila nipple luka semasa menyusukan. Biasanya terjadi semasa awal-awal lepas bersalin dan bila bayi kita dah tumbuh gigi.

Saya mempunyai 3 orang anak dan saya mengalaminya setiap kali selepas melahirkan anak. Sakitnyaaaaaaaaaaa Ya Allah… Hanya Tuhan je tahu. Kadang-kadang sampai berdarah-darah. 🙁

Apa Punca Nipple Luka Semasa Menyusukan?

1. Menyusu Dengan Posisi Yang Salah (Latching Yang Tak Betul)

latch on yang betul

Posisi yang salah semasa menyusu boleh menyebabkan nipple luka. Lekapkan mulut bayi dengan betul semasa menyusukan. Boleh tengok video ni untuk mengetahui bagaimana latching yang betul.

2. Susu Kurang

Hari-hari pertama selepas bersalin, memanglah susu kurang kan. Bila susu kurang, bayi menghisap dengan kuat untuk mendapatkan susu, maka nipple pun melecetlah. Tapi lekapan yang betul boleh membantu mengurangkan masalah ni sebab bayi kita menghisap susu bukan menggunakan nipple tu. Paling penting lekapan yang betul yaa…

Kalau dalam 2-3 hari susu takde jugak tu, kenalah usaha menyusu lebih kerap lagi atau mengepam yaa. Macam saya amalkan Set Bersalin yang boleh terus diambil lepas bersalin, jadi penghasilan susu tu taklah delay sangat. Badan pun terasa cepat sihat.

3. Bayi Nak Tumbuh Gigi

Biasanya bayi yang baru nak tumbuh gigi ni suka menggigit. Untuk mengajar bayi supaya tidak menggigit payudara ibu, tekup muka atau picit hidup bayi supaya bayi melepaskan gigitan tersebut. Apabila ibu lakukannya setiap kali bayi menggigit, bayi akan faham yang ibu dalam kesakitan dan takkan menggigit lagi. Tapi ibu-ibu buatlah berpada-pada ya… 🙂

Jangan menjerit kesakitan tau, sebab bayi akan silap faham yang ibu gembira bila digigit. 😛
Silap interpretasi gitu…

Bagaimana Mengubati Nipple Luka Dengan Cepat?

1. Sapu Dengan Susu Ibu

Setiap kali lepas penyusuan, sapu dengan susu ibu sambil berselawat sebanyak 3x. Sapu sekerap mungkin.

Cuma kalau setakat gunakan susu ibu, ambil masa sikitlah. Mungkin 2-3 hari… atau 5 hari jika luka besar. Kalau nak cepat baik, teruskan baca tips yang berikutnya. 🙂

2. Sapu Dengan Krim

Gunakan cream untuk nipple luka yang ada di pasaran. Pastikan cream tersebut selamat untuk menyusu supaya kita tidak perlu membasuh setiap kali ingin menyusukan bayi.

Ubati nipple luka dengan cepat
Krim ajaib yang membantu memulihkan nipple luka

Saya sangat sukakan krim medela, Medela Tender Care Lanolin. Ia sangat mujarab dan berkesan. Pernah juga saya cuba cream2 lain yang disarankan tetapi krim medela inilah yang paling cepat untuk saya mengatasi masalah nipple luka ni.

Krim medela ni saya beli dari Aja, memang peniaga medela yang terkenal dan paling cepat dan bagus servisnya. Boleh ke Kedai Medela Aja ni ya. Klik link di bawah.

Kedai Medela Aja

3. Anginkan Payudara

Seboleh-bolehnya anginkan payudara sekerap mungkin kerana kelembapan boleh melambatkan proses memulihkan luka pada nipple.

4. Rehatkan Sementara Dari Menyusu Tapi Mesti Pam

Jangan rehat terus tau. Sebab apa? Nanti susu makin berkurang. Jadi teruskan memerah susu dengan menggunakan tangan. Luka akan menjadi makin teruk jika kita menggunakan pam. Anda boleh klik link di bawah ni untuk mengetahui bagaimana nak pam susu menggunakan tangan.

Perah Susu Guna Tangan

Mula-mula memang terasa kekok dan susah sedikit. Tapi setelah kita cuba beberapa kali, InshaAllah proses memerah menjadi lebih mudah dan lancar. Yang paling penting, RAJIN!

5. Ambil Vitamin C dan Vitamin E

Cara atasi nipple crack
Vitamin C membantu mempercepatkan penyembuhan luka

Ambil Vitamin C dengan dos yang lebih banyak dari biasa. Jika biasanya kita ambil 500mg, ambillah 1000mg dalam proses penyembuhan luka ni. Dan jangan lupa tambahkan Vitamin E dalam nutrisi harian kerana Vitamin E juga boleh mempercepatkan proses penyembuhan luka. Di samping tu, kulit pun makin cantik. Faedah berganda di situ… 😀

Cara atasi masalah nipple luka
Vitamin E membantu memulihkan luka dengan cepat

Kalau nak sembuh cepat, lakukan kelima-lima cara ni tau. InshaAllah dalam masa 1 hari dah boleh sembuh. Paling lama pun tak samapi 48 jam. Kalau lama-lama, seksa juga jiwa raga kita nak menyusukan. Siap kejang-kejang kaki sebab nak tahan sakit masa menyusu tu kan. 🙁 .. Huhuhu.. memang sakit sangat!!!

Anda juga nak sembuhkan nipple yang luka dengan cepat? Boleh hubungi saya seperti berikut untuk mendapatkan Vitamin C dan Vitamin E dengan harga terbaik.

Sembuhkan luka dari luar dan dalam supaya anda tidak terus menderita.

❤Laila (ID 854299)❤
☎ H/P : 019-7228520 (SMS/WhatsApp)
✉ lailaisma2207@gmail.com
✿FB : Lailasani Ismail
✿FanPage : Tips Ibu Hamil, Berpantang dan Menyusu

 

Share Button

Resepi Lobak Putih Yang Paling Simple!

Lobak putih ni memang terkenal dengan makanan penambah susu badan kan? Dan memang ianya menjadi sahabat karib ibu-ibu yang sedang berpantang atau pun yang sedang hadapi masalah susu merudum. Saya ni sebenarnya tak berapa gemar dengan masakan lobak putih sebab dia ada sedikit bau yang kurang menyenangkan bagi saya. Tapi, saya telan jugalah…. demi tambah susu ibu ni kan.. 🙂 Demi anak-anak, kurela telan apa sajaa… 😛

Disebabkan saya kurang suka yang masak-masak, minggu lepas saya cuba makan mentah, buat macam salad tu. Hmmm…. sedap rupanya. Memang kena sangat dengan tekak saya ni. 🙂

Lobak putih untuk ibu menyusu
Salad lobak putih

Bahan-bahan :

1/4 lobak putih
3 batang sate kebab (taknak letak pun takpe)

20150623_111856

Cara-cara membuatnya :

1. Sagat lobak putih.

2. Bakar dan potong sate kebab.

3. Campurkan kedua-duanya dan tuang salad dressing. Saya gunakan salad dressing Kewpie yang sedap tu.. hehehe.. Sebab nak cepat dan mudah! hehehe.

Atau untuk lebih sihat, boleh buat sendiri dressing ni ya. Masukkan olive oil + sedikit garam + perahan lemon.

Tadaaaaaaaaaaaaaaaaa… siap!

Kan mudah tu.. 🙂

 

Selamat mencuba..

Share Button

14 Teknik dan Petua Tambahkan Susu Badan

Tentu ramai ibu yang menghadapi masalah susu merudum atau susu yang makin kurang walaupu dalam pantang kan? Dan kebanyakan yang saya jumpa ialah masalah susu kurang selalu dihadapi oleh ibu-ibu yang kerjanya tidak tentu masa seperti jururawat, pekerja kilang yang kerja syif, jurutera yang selalu sibuk dan bermacam-macam profesyen lagi.

Petua banyakkan susu badan
Pasti ibu-ibu risau kan bila susu merudum??

Sebagai satu motivasi ibu-ibu menyusu, jom kita tengok apa kata Puan Farah yang gigih ingin menyusukan anaknya walaupun waktu kerjanya tidak menentu.

Puan Farah berusaha gigih untuk menyusukan anaknya sehingga usia 2 tahun.

 Apakah 14 Teknik Dan Petua Untuk Banyakkan Susu Badan Tu?

Ebm yang dikumpul dengan bantuan set menyusu shaklee
Susu perahan sepanjang tempoh berpantang dengan menggunakan set menyusu shaklee

1. Penyusuan Pada Waktu Malam/Awal Pagi

Paras hormon prolaktin iaitu hormon penghasil susu adalah paling tinggi pada waktu malam. Dengan kerap menyusu pada waktu malam, ibu-ibu dapat ‘menggesa’ tubuh untuk memanipulasi hormon prolaktin, seterusnya menghasilkan susu yang banyak.

2. Penyusuan Tambahan

Lebih kerap payu dara dikosongkan, lebih banyak susu dihasilkan. Tunggu sehingga 20-30 minit selepas penyusuan dan tawarkan bayi menyusu sekali lagi untuk penyusuan tambahan.

3. Pengepaman Selepas Penyusuan

Tambahkan susu badan dengan mengepam degan kerap
Menggunakan pam yang bagus dan berkualiti dapat meningkatkan penghasilan susu

Prinsip pengepaman adalah membantu anda menghasilkan susu lebih banyak susu. Bayi yang melekap dengan betul sangat efektif dalam mengosongkan payu dara lalu merangsang lebih banyak penghasilan susu.

Ibu-ibu digalakkan untuk mengepam 5-10 minit bagi setiap payu dara setiap kali lepas menyusukan bayi pada waktu siang.

Jangan risau jika tiada apa-apa yang keluar ketika anda mengepam kerana hisapan pam dapat merangsang payu dara untuk menghasilkan lebih banyak susu.

4. Power Pumping

Lakukan power pumping untuk banyakkan susu badan.
Power pumping adalah antara teknik yang paling berkesan untuk banyakkan susu ibu.

Rujuk kepada penerangan Power Pumping, sila klik link di bawah.

Teknik berkesan : POWER PUMPING

5. Breast Compression

Continue reading 14 Teknik dan Petua Tambahkan Susu Badan

Share Button

4 Rahsia Turun 20 kg Dan Kulit Cun Melecun Selepas Bersalin

Kurus 20 kg lepas bersalin
Sure ramai nak kurus lepas bersalin macam Fasha Sandha ni kan?!! Hehehe

Masalah berat badan dan kulit kusam selepas bersalin adalah normal di kalangan ibu yang baru lepas bersalin walaupun ada juga ibu-ibu yang cun melecun, ramping macam kerengga lepas bersalin. 😀

Teknik kurus cepat lepas bersalin
Sedih kan kalau jadi macam ni lepas bersalin.. 🙁

Saya memang sangat jeles kalau orang yang tak perlu bersusah payah lepas bersalin ni. Macam saya, 4 kali mengandung, 4 kali jugalah saya menghadapi masalah berat badan ni. 🙁
Kulit tu Alhamdulillah, tiada masalah sangat.

Tapiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii…………..

Berat badan memang sentiasa menjadi masalah saya dan mungkin anda juga?? Jom kita sama2 tengok 4 teknik kurus dan cantik lepas bersalin ni. 🙂

Beliau berjaya KURUS LEPAS BERSALIN SAMPAI TURUN 20 KG TAU!!!

Bagaimana Nak Cepat Kurus dan Dapatkan Kulit Cun Melecun Selepas Bersalin?

1. Menyusukan anak dengan susu ibu sepenuhnya.

Kuruskan badan dengan menyusukan anak sepenuhnya
Menyusu terbukti boleh menurunkan berat badan.

2. Minum air yang banyak setiap hari. Air masak yaaa, bukan air teh, kopi atau air oren.. 😛

Continue reading 4 Rahsia Turun 20 kg Dan Kulit Cun Melecun Selepas Bersalin

Share Button

Tips Banyakkan Susu Badan Yang Paling Berkesan Berdasarkan Pengalaman Ibu-Ibu Menyusu

 

Ebm yang dikumpul dengan bantuan set menyusu shaklee
Susu perahan sepanjang tempoh berpantang dengan menggunakan set menyusu shaklee

Saya baru je kongsikan pengalaman saya dengan seorang bekas rakan ofis mengenai bagaimana nak banyakkan susu ibu setelah menghadapi masalah susu merudum. Rakan tersebut bernama Puan A. Puan A ni baru 4 bulan bersalin, maksudnya beliau mempunyai peluang cerah untuk memperbanyakkan penghasilan susu beliau kerana hormon prolaktin masih dihasilkan dengan banyak. Apa HORMON PROLAKTIN ni?

Ketika bayi anda sedang menyusu, hisapannya menyebabkan lebih banyak hormon prolaktin dibebaskan. Prolaktin merangsang badan anda supaya menghasilkan lebih banyak susu. Ini merupakan pesanan kepada payudara supaya membuat susu yang cukup bagi sesi penyusuan yang seterusnya.

Selepas beberapa jam, tahap prolaktin turun semula, tetapi akan meningkat kembali apabila bayi anda menyusu lagi. Dengan ini, lebih kerap bayi anda menyusu, lebih banyak prolaktin dalam aliran darah anda untuk menggalakkan pengeluaran susu.

Sumber : Babycenter

Sebelum saya berikan tips menghasilkan susu dengan lebih banyak, saya menyarankan beliau agar sanggup korbankan sedikit masa dan tenaga untuk merealisasikan tips ini. Dengan lebih tepat, sanggup korbankan waktu tidur selama lebih kurang seminggu untuk melaksanakan tips2 ini.

Ebm yang dikumpul dengan bantuan set menyusu shaklee
Susu perahan sepanjang tempoh berpantang dengan menggunakan set menyusu shaklee

Apa Tips Banyakkan Susu Badan Yang Paling Berkesan Tu?

1. Power Pumping (PP)

Lakukan power pumping untuk banyakkan susu badan.
Power pumping adalah antara teknik yang paling berkesan untuk banyakkan susu ibu.

Pam single/Pam menggunakan tangan – pam sebelah kanan 10 minit, kemudian kiri 10 minit, tukar semula ke sebelah kanan 10 minit dan seterusnya, ulang setiap 10 minit dan teruskan selama sejam.

Pam double – Pam kedua-dua belah payu dara selama 10 minit, rehat 10 minit, sambung lagi pam 10 minit, rehat 10 minit dan teruskan selama sejam.

Continue reading Tips Banyakkan Susu Badan Yang Paling Berkesan Berdasarkan Pengalaman Ibu-Ibu Menyusu

Share Button
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...