Rahsia Berjaya Menyusu di Bulan Puasa Tanpa Rasa Letih, Lemau dan Lesu

Beberapa kali juga saya menyusu dan hamil di bulan puasa, Alhamdulillah semuanya berjalan lancar pada waktu itu. Namun begitu, ada juga hari-hari yang rasa penat dan lemau sebab tak ‘study’ pun bagaimana nak kekal bertenaga sepanjang hari. Yang saya amalkan waktu tu, mesti bersahur dan minum air bergelen-gelen time sahur sampai senak perut dan rasa nak muntah air. Seksa tau!!…..

Share Button
Continue reading »

Pentingnya Asid Folik Yang Ibu Hamil Wajib Tahu

Ada ibu yang menyangka pengambilan vitamin semasa hamil boleh menyebabkan baby jadi besar, katanya nanti takut susah nak bersalin. Tapi…. Tahukah anda yang pendapat itu adalah SALAH?? Pakar Sakit Puan Dr Hamid Arshat sendiri mengatakan yang sangkaan itu adalah TIDAK BETUL sama sekali. Rujukan : DrHamidArshat Malah yang sebenarnya, vitamin-vitamin ini sangat penting semasa hamil. Ianya penting untuk ibu dan

Share Button
Continue reading »

Hb Rendah Juga Walaupun Dah Ambil Iron!! Apa Nak Buat?

Ibu-ibu jangan panik yaa…. Tips ni saya nak kongsi berdasarkan pengalaman saya sendiri. Hb turun dan terus turun walaupun dah ambik iron. Dengan syarat ibu-ibu tiada masalah Thalasemmia¬†ya. Bagaimana nak tahu ada Thalasemmia atau tidak? Ibu-ibu perlu buat check up Thalasemmia di mana2 hospital. Penat Dah Telan Vitalea Shaklee/Pil Iron Tapi Hb Tetap Turun! Biasanya saya akan sarankan ibu hamil

Share Button
Continue reading »

Kepentingan Asid Folik Kepada Suami Untuk Mendapatkan Cahaya Mata

Biasanya kita dengar isteri je perlu makan vitamin yang mengandungi asid folik sebagai persediaan untuk mengandung kan? Sebenarnya bukan isteri sahaja yang perlu sediakan diri, suami pun sama. Apa Peranan Asid Folik Terhadap Kesuburan Lelaki?   1. Mengurangkan Kecacatan Kromosom Apabila sperma yang mengalami kecacatan kromosom disenyawakan dengan ovum, ia akan menghasilkan janin yang tidak berupaya untuk hidup lama. Oleh

Share Button
Continue reading »

Ubat Tahan Mengantuk Tanpa Perlu Letak Batang Mancis Kat Mata

Pernah mengantuk? Sure pernah kan? Zaman sekolah menengah dulu, saya selalu sangat mengantuk. SELALU TAU!!!!! Dan selalu tidur dalam kelas. :(. Maafkan saya ye cikgu sejarah, cikgu matematik. m(._.)m Saya bukan sengaja nak tidur, tapi mengantuk tahap gaban punya! Bila masuk universiti, dah hilang mengantuk tu, tapi sebab saya ambil course yang agak tough bagi saya pada masa itu, saya

Share Button
Continue reading »

Naikkan Paras Hemoglobin Semasa Hamil Elak Kena Bebel Dengan Nurse

Ibu-ibu hamil biasa dengar kan? Kalau Hb turun atau tak mengikut piawaian iaitu 11.0 ke atas, memang kena bebel kan? Ada juga nurse yang cool je, hanya bagi nasihat macam mana nak naikkan Hb. Tapi ada juga yang bising-bising dan marah-marah kan? Kita pun sebenarnya bukan sengaja nak bagi Hb kita turun kannnnn….. Jadi, kita kenalah ambil tahu sikit tentang

Share Button
Continue reading »

Bahaya Anemia Kepada Ibu Hamil Dan Bayi Di Dalam Kandungan

Ramai ibu yang mengalami masalah anemia  ketika mengandung. Dan ramai juga para ibu yang memandang enteng dengan masalah ini walhal ia sebenarnya perlu diambil serius dan diatasi dengan segera. Tambahan lagi semasa hamil kerana ia boleh mendatangkan komplikasi kehamilan yang serius seperti keguguran, kelahiran pramatang, saiz bayi yang kecil, koma dan paling membimbangkan ialah kemungkinan ibu meninggal dunia. Apakah yang

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Share Button
Continue reading »