Sembuhkan Luka Bersalin Dalam Masa 3 Hari

Apabila teringatkan luka selepas bersalin, memang rasa ngeri dan nyeri sangat. Saya sendiri 3 kali bersalin, 3 kali juga kena jahit. Memang untung sangat kalau ibu bersalin tak kena jahit langsung tu kan. Lepas bersalin pun dah boleh duduk bersila dah. Jeles tengok.

Ikut pengalaman sendiri, memang teruk. Duduk dengan berhati-hati pun sangat sakit. Apatah lagi nak duduk bersila kan. Memang tak mungkinlah. Masa anak pertama dulu belum kenal Shaklee, memang bertahan jelah sakitnya hinggalah sembuh sendiri.

Kini dah ada Shaklee. Bestlah ibu-ibu sekarang. Luka cepat baik.

Ini pengalaman Puan Ainul Fadzilah. Luka akibat jahitan selepas bersalin menyebabkan beliau sukar untuk duduk. Menangis setiap kali nak duduk sebab sakit sangat!

Alhamdulillah. Beliau konsisten ambil Vivix setiap hari.

Luka bersalin sembuh dalam masa 3 hari

Hari ke 3 tu dah boleh duduk macam biasa dah. Berkat amalkan Vivix, luka jahitan pun tak terasa sakit dah.

Alhamdulillah. Lebih mudah nak uruskan baby menyusu dan menjaga diri dalam pantang bila luka dah sembuh. Ibu pun tak stress kan.

Anda sedang menanti masa untuk melahirkan anak? Jangan lupa masukkan Vivix dalam senarai Set Bersalin kalian ya.

Vivix ni dah jadi item wajib untuk ibu lepas bersalin dah.

Boleh dapatkan Vivix dengan harga RM475 termasuk keahlian Shaklee PERCUMA dan penghantaran PERCUMA. Konsultasi juga adalah PERCUMA selepas pembelian.

❤Laila (ID 854299)❤
☎ H/P : 019-722 8520 (SMS/WhatsApp)
✉ lailaisma2207@gmail.com
✿FB : Laila IsmailShare Button

Share Button

Set Bersalin Yang Selamat Diambil Walaupun Anak Jaundis

baby_momKebanyakan ibu hamil sangat berhati-hati dalam memilih Set Berpantang atau jamu/vitamin yang ingin diambil sepanjang berpantang selepas melahirkan anak. Terutamanya apabila memikirkan bayi yang bakal dilahirkan itu mengalami jaundis atau pun tidak. Ibu-ibu takut Set Bersalin yang dibeli tu tidak dapat diambil gara-gara bayi jaundis. Lebih-lebih lagi jika anak-anak sebelum ni memang kena jaundis.

Kini….

Ibu-ibu tidak perlu risau lagi, kerana Set Bersalin ni tidak memudaratkan anak jaundis mahu pun ibu yang menyusukan itu sendiri.

Semasa bersalinkan anak kedua, saya juga menghadapi masalah anak jaundis. Pada masa tu saya hanya sediakan Set Bersalin yang berasaskan jamu. Jadi selama 14 hari saya tidak dapat ambil apa-apa pun kerana anak saya jaundis dan dimasukkan ke wad. Doktor memang sangat ‘strict’ bab pengambilan jamu ni. Sepanjang anak jaundis, jangan sesekali ambil jamu katanya. Maka, terpaksalah saya PUASA segala jamu tu. Masa tu belum kenal Shaklee lagi. Makanya berpantanglah saya tanpa sebarang vitamin atau jamu. 🙁

Badan memang agak lemau dan letih sebab saya berpantang sendiri, lebih-lebih lagi terpaksa bermalam di wad kerana anak jaundis. Masa tu sedih tak terkira!!! 🙁

Walhal anak jaundis je pun. Tapi emosi ibu berpantang ni kan lain macam!! Sikit-sikit je pun nak sentap, nak emosi kan? Hehehe. Bila ingat balik memang kelakar tapi emosi sedih semasa berpantang ni jangan main-main tau. Bahaya!! Boleh jadi meroyan jika tidak terkawal. Bahaya! Bahaya!

Sebab tu………….

Ibu-ibu perlu ambik Set Bersalin yang boleh terus diambil sejurus selepas bersalin. Tak perlu nak tunggu 14 hari atau selepas anak pulih dari jaundis.

Apa Kelebihan Yang Ada Pada Set Bersalin Ni?? Best Sangat Ke?

1. Boleh terus diambil sejurus selepas melahirkan bayi anda. Tidak perlu menunggu sehingga 1-2 minggu atau selepas baby tidak mengalami jaundis seperti pengambilan jamu.

2. Ia TIDAK menyebabkan jaundis kepada bayi anda, tidak perlu risau untuk mengambilnya bila-bila masa sahaja. Sama ada bayi anda ada jaundis atau pun tidak.

3. Luka bersalin cepat sembuh sama ada bersalin secara normal atau pembedahan.

4. Mengelakkan ibu mengalami masalah sembelit. Sembeli semasa pantang ni memang ngeri!!! Takut jahitan terbuka, takut sakit, takut berdarah semula bahagian yang dijahit tu kan? Macam-macam kengerian kalau kena sembelit semasa berpantang ni. 🙁

5. Membantu ibu menguruskan stress dan mengelakkan bentan atau meroyan.

6. Membantu ibu tambah darah dan menambahkan tenaga walaupun kurang rehat dan kurang tidur.

7. Membantu ibu-ibu pulih dan kembali bertenaga dengan lebih cepat.

8. Bayi lebih sihat dan tenang.

9. Membantu penghasilan susu badan yang lebih lancar.

10. Mudah untuk diambil kerana tidak ada rasa pahit atau bau yang kurang menyenangkan.

11. Membantu ibu-ibu menurunkan berat badan dengan lebih cepat.

12. Selamat untuk ibu dan bayi yang menyusu kerana semua bahan yang terkandung di dalam set ini adalah daripada bahan semulajadi.

Apa Yang Ada Dalam Set Bersalin Ni?

Set bersalin terbaik di Malaysia
Set Bersalin Yang Selamat Diambil Walaupun Anak Jaundis

#1. 1 botol Vitalea (Multivitamin yang berusia 100 tahun) – Tahan sehingga 4 bulan.

#2. 1 botol B Complex – Tahan sehingga 4 bulan.

#3. 1 botol Vitamin C – Tahan sehingga 6 bulan.

#4. 1 botol Zinc – Tahan sehingga 4 bulan.

#5. 1 botol Alfalfa – Tahan sehingga 4 bulan.

#6. 1 tin ESP – Tahan sehingga 2 bulan.

#7. 2 botol Ostematrix (Kalsium)

#8. 1 botol Omega – Tahan sehingga 3 bulan.

#9. 2 botol Lecithin – Tahan sehingga 2 bulan.

JOM TENGOK PENGALAMAN MEREKA YANG TELAH MENCUBA SET BERSALIN NI

TESTIMONI 1 :

Puan Salwa
Berjaya menurunkan 20 kg selepas bersalin. Bukan hanya berat badan yang turun, tapi kulit pun cun melecun. Tiada halangan walaupun menyusukan dengan susu ibu sepenuhnya.

Tips beliau di sini, klik link –> Turun 20 kg Selepas Bersalin

TESTIMONI 2 :

Puan Khadeejah Hasmad
Seksa sepanjang berpantang anak pertama sehinggakan beliau serik nak bersalin lagi!!!!
Tapi bila dah jumpa dengan set pantang Shaklee, terutamanya Ostematrix, terus tambah anak. Dan sekarang sedang hamil anak ke-3. Tahniah untuk beliau!! 🙂

TESTIMONI 3 :

Set bersalin terbaik di pasaran

 

TESTIMONI 4 :

Testimoni Set Bersalin Terbaik (1)

TESTIMONI 5 :

Testimoni Set Bersalin Terbaik (2)

TESTIMONI 6 :

Testimoni Set Bersalin Terbaik (2)

TESTIMONI 7 :

Testimoni Set Bersalin Terbaik (3)

TESTIMONI 8 :

Testimoni Set Bersalin Terbaik (4)

TESTIMONI 9 :

Testimoni Set Bersalin Terbaik (3)

TESTIMONI 10 :

Testimoni Set Bersalin Terbaik (4)

TESTIMONI 11 :

Testimoni Set Bersalin Terbaik (5)

TESTIMONI 12 :

Testimoni Set Bersalin Terbaik (5)

TESTIMONI 13 :

 

Puan Farah
Berjaya mengumpul stok perahan yang banyak walaupun bekerja syif. Apa rahsia beliau?

Haaaa… Pasti teruja kan?

Bukan setakat susu je banyak dan cukup untuk baby, tapi badan pun kembali langsing macam sebelum kawen!

Sembelit pun tiada!!

Buasir pun langsung hilang!!

Luka jahitan/luka pembedahan pun cepat sembuh!

Badan cergas walaupun baru beberapa hari dalam pantang!!

Pasti PUAS HATI kan??!!

Dapatkan Set Bersalin anda hari ini. Klik gambar di bawah untuk pembelian menggunakan kad debit atau kad kredit.

Klik sini untuk beli

 Untuk lebih penjimatan, register keahlian Shaklee untuk pembelian Set Bersalin Terbaik ini. Boleh SMS/Whatsapp saya di sini untuk dapatkan set bersalin anda.

❤Laila (ID 854299)❤
☎ H/P : 019-722 8520 (SMS/WhatsApp)
✉ lailaisma2207@gmail.com
✿FB : Lailasani Ismail
✿FanPage : Tips Ibu Hamil, Berpantang dan Menyusu

Share Button

14 Kelebihan Berbengkung Selepas Bersalin

Memakai bengkung adalah salah satu perkara WAJIB yang diamalkan oleh ibu-ibu selepas bersalin tanpa mengira bersalin secara normal atau secara pembedahan.

Bersalin secara pembedahan pun boleh pakai bengkung?

Ya.. Boleh!! Kerana sekarang ni sudah ada bengkung yang sesuai untuk ibu bersalin secara pembedahan.

Kelebihan memakai bengkung selepas bersalin

Kelebihan memakai bengkung selepas bersalinGambar : Bengkungmoden

Inilah dia bengkung tersebut, yang juga dikenali sebagai bengkung moden. Selain untuk ibu bersalin secara pembedahan, bengkung ini juga boleh dipakai oleh ibu yang bersalin secara normal. Lebih-lebih lagi ibu yang berpantang sendiri di rumah.

Saya pun ada satu bengkung ni. Masa berpantang anak kedua, saya berpantang sendiri di rumah. Dengan adanya bengkung ni, mudah saja untuk saya buka dan pakai tanpa perlukan bantuan.

Oppss.. Tujuan utama adalah saya nak share tentang kelebihan dan faedah memakai bengkung selepas bersalin. Mungkin ada juga yang tak suka berbengkung ni, tapi pendapat peribadi saya, pakailah bengkung sekurang-kurangnya 30 hari selepas bersalin. Paling bagus sehingga habis pantang iaitu 44 hari. 😀

Kelebihan dan Faedah Memakai Bengkung Selepas Bersalin

#1 Membuang angin di dalam badan.

#2 Mengempiskan perut dan memulihkan keadaan kulit perut seperti mengurangkan kesan regangan, melicinkan serta menghilangkan tompok-tompok hitam pada kulit perut.

#3 Mengembalikan kedudukan peranakan/mengelakkan rahim jatuh.

Amalan semasa berpantang

#4 Mempercepatkan pengeluaran darah kotor.

#5 Mengelakkan badan daripada ‘masuk angin’.

#6 Mengecutkan rahim selepas bersalin.

#7 Mengelakkan masalah perut buncit dan menggelebeh.

#8 Mengurangkan berat badan supaya badan kembali ke berat asal sebelum hamil.

#9 Mengurangkan rasa sakit pada perut selepas bersalin.

#10 Mengetatkan perut dan otot-otot yang longgar semasa kehamilan.

#11 Melindungi organ dalaman dan membolehkannya mengecut dengan cepat serta kembali ke kedudukan asal.

#12 Memecahkan lemak dan selulit.

#13 Menggalakkan postur badan yang baik dan membantu proses penyusuan.

#14 Mencegah daripada makan yang berlebihan. 😛

Selain daripada berbengkung yang sangat penting ni, ibu-ibu boleh baca amalan-amalan lain sepanjang berpantang. Sila klik link di bawah ni ya..

Amalan Selepas Bersalin

Selain itu, boleh rujuk juga amalan yang dilarang semasa berpantang di link di bawah ni ya.

Amalan Yang Dilarang Semasa Berpantang

Selamat berpantang dan menyusu dengan gembira yaaa ibu-ibu. Ibu gembira dan ceria serta sihat tubuh badan dapat menghasilkan susu ibu yang cukup untuk cahaya mata kesayangan anda. 🙂

Share Button

Cara Paling Mudah Hilangkan Masalah Angin Semasa Berpantang

Hilangkan angin dalam badan

Masalah badan berangin semasa berpantang memang menyakitkan. Kalau badan atau perut masuk angin di luar waktu pantang pun rasa teramat tak selesa, inikan pula semasa berpantang. Biasanya badan akan rasa bisa-biasa dan sengal-sengal sana sini. Kadang-kadang boleh menyebabkan demam yang teruk. Ditambah lagi dengan luka jahitan yang belum pulih. Memang menyakitkan!! 🙁

Bagaimana Nak Hilangkan Angin Dalam Badan Semasa Berpantang?

Jemput klik link di bawah ni ya, ada 8 tip untuk hilangkan angin dalam badan selepas bersalin.

Hilangkan Angin Dalam Badan Dengan Cepat

Hari ini saya nak kongsikan cara paling mudah untuk hilangkan masalah angin ni. Tak perlu susahkan diri nak tumbuk halia untuk buat air halia. Tambah-tambah lagi yang berpantang sendiri di rumah bersama anak-anak lain kan? Yang ni, hanya bukak botol dan telan. 🙂

Gabungkan Peppermint Ginger Plus dengan Garlic!! Memang sangat berkesan.

Masalah angin selepas bersalin
Gabungan yang mantap untuk buang angin dalam badan.

Garlic 

Selain mengeluarkan angin dari badan, ia juga memang terkenal sejak turun temurun sebagai antibiotik semulajadi.

Peppermint Ginger Plus

Boleh juga direndam di dalam air suam beberapa minit dan diminum. Rasa segar peppermint tu sangat sedap! Lepas tu, terus rasa lega sebab angin terus keluar tanpa segan-segan dah. 😛

Cara Pengambilan Set Buang Angin

2 biji Garlic
3 biji Peppermint Ginger Plus
*ambil selepas makan pagi

Order terus di sini. Boleh guna kad debit atau kad kredit ya.

beli-sekarang

Atau Whatsapp saya di 019-722 8520 untuk dapatkan konsultasi berpanjangan selepas pembelian.

❤Laila (ID 854299)❤
☎ H/P : 019-722 8520 (SMS/WhatsApp)
✉ lailaisma2207@gmail.com
✿FB : Lailasani Ismail
✿FanPage : Tips Ibu Hamil, Berpantang dan Menyusu

 

Share Button

Perkara-perkara Yang Perlu Dilakukan Semasa Berpantang

Amalan semasa berpantangSaya baru je balik dari melawat seorang teman baik yang baru bersalin. Alhamdulillah, beliau selamat melahirkan bayi perempuan yang sihat dan sangat comel! 🙂

?

Geram tengok!! Hehehe… Anak saya dah besar dah walaupun sama batch bila sekolah nanti. Hihihi. Balik tadi, terus teringat nak kongsikan tentang ibu berpantang ni.

Sebelum ni saya ada kongsikan (boleh klik link di bawah)

Perkara Yang Dilarang Semasa Berpantang

Kali ni saya nak kongsikan tentang

Perkara-perkara Yang Perlu Dilakukan Selepas Bersalin

#1 Berurut

Ini memang paling utama kalau dalam list saya. WAJIB gitu. 🙂 Badan rasa sedap sikit bila diurut dan pengeluaran susu ibu pun lancar kalau kita utamakan urutan seluruh badan selepas bersalin. Dari pengalaman saya sendiri, berurut seawal mungkin setelah pulang dari hospital  boleh mengelakkan payudara bengkak.

Untuk yang bersalin secara pembedahan, dari pengalaman kawan, ada yang berurut dan ada yang tak. Yang berurut mereka elakkan urut di bahagian perut dan urut lebih perlahan daripada ibu yang bersalin normal.

Untuk yang bersalin secara pembedahan, berurut adalah pilihan anda sendiri dan dengarlah pendapat dari orang terdekat dan tersayang supaya tidak mengundang sebarang mudarat di bahagian pembedahan.

#2 Memakai Stokin

Memakai stokin ni untuk mengelakkan badan kesejukan dan masuk angin. Saya memang patuh kepada petua ni, 44 hari pakai stokin dalam rumah. :). Cuma leceh sikit bila nak ke toilet laaa kan. Kena bukak dan pakai semula. Kadang-kadang anak-anak syurga saya yang tolong pakaikan. 🙂
Alhamdulillah, anak pertama dan kedua memang boleh diharap untuk tolong mama dah.

#3 Memakai Bengkung

Amalan semasa berpantangIbu yang lepas bersalin memang faham sangat laaa kan keadaan perut selepas bersalin ni. Menggelebeh jer kan?? Nak berjalan pun rasa tak syiok! Huhuhu :(. Jadi untuk kembalikan keanjalan perut dan membantu peranakan kembali ke saiz asal, kenalah rajin pakai bengkung. Sekarang dah ada macam-macam jenis bengkung dah. Awal-awal bersalin, saya memang pakai bengkung bertali tu. Rasa KEMAS sikit. Tapi memang nak kena ada orang tolonglah. Supaya ikatan tu kuat sikit.

Saya berpantang sendiri dan suami pula bekerja selepas mengambil cuti selama 2 minggu untuk menjaga kami, jadi semasa berdua dengan baby, saya hanya memakai bengkung moden yang lebih mudah dipakai. Zip zap kan aje… :). Pun rasa kemas!

#4 Mengambil Vitamin Supaya Badan Cepat Sihat

Selepas bersalin, hospital akan bekalkan beberapa vitamin untuk ibu seperti Iron, B Complex dan 1 lagi vitamin yang saya lupa namanya. Untuk vitamin, saya hanya teruskan pengambilan Set Hamil yang telah saya amalkan sepanjang hamil. Ia terdiri daripada Vitalea (multivitamin), B Complex, Vitamin C, Ostematrix (Kalsium) dan ESP. Saya hanya tambahkan Zinc untuk mempercepatkan proses penyembuhan luka jahitan. Alhamdulillah, badan lebih segar dan cepat sihat. Kalau berpantang sendiri ni, badan kena cepat sihat sebab suami tolong uruskan rumah tangga dan anak-anak yang dah besar. Ibu pula uruskan baby dan kena sentiasa pastikan pengeluaran susu ibu adalah mencukupi untuk baby. Alhamdulillah semuanya berjalan lancar walaupun terpaksa ulang alik ke KK untuk cek kuning baby.

#5 Bertungku

bertungku penting semasa pantangAmalan bertungku ni sangat bagus untuk melancarkan pengeluaran darah beku di dalam rahim. Ia juga bagus untuk membantu proses pengecutan ‘batu merian’. Kalau kena batu merian ni, memang sangatlah sakit berhari-hari. Dalam 2-3 hari lepas bersalin pun kita masih dapat rasa seperti ‘contraction’ yang sangat sakit tu. Bukannya ‘mild contraction’. Sakit sangat! :(. Terpaksa ambil ‘pain killer’ jugak sebab tak tahan sakit.

Bertungku yang paling baik ialah bertungku menggunakan batu sungai yang dipanaskan seperti zaman mak-mak kita dulu. Alhamdulillah, kawan bagi saya pinjam tungku batu sungai kat saya. Memang bestlah!

Amalan semasa berpantangTapi sekarang ni dah ada pelbagai jenis tungku dah. Ada tungku yang dah siap dijual dan hanya perlu dipanaskan sahaja. Dan ada tungku moden yang hanya perlu panaskan menggunakan elektrik sahaja. Mudah sangat. Cuma saya agak khuatir untuk menggunakan tungku moden ni, takut tungkunya pecah sebab di dalam tungku moden tu ada air. Bahaya juga tu kalau terkena airnya kan.

#6 Mandi Air Rebusan Dedaun

Nak cari daun ni kat mana di zaman moden ni? Hehehe. Apa yang saya tahu, ada juga dedaun ni dijual dalam bentuk dedaun yang dikeringkan.

Masa saya berpantang baru-baru ni, kawan saya bawakan daun kunyit, serai wangi, daun limau purut dan ada beberapa jenis daun yang saya sendiri pun dah lupa namanya.

Rebus dedaun tersebut dan gunakan air rebusan untuk mandi pagi dan petang sepanjang tempoh berpantang. Saya hanya sempat mandi dengan air rebusan ni untuk 1-2 minggu sahaja. Tapi itu pun dah memadai. 🙂

Air rebusan daun ini dapat mengembalikan tubuh dan urat saraf. Memang terasa segar lepas mandi air rebusan ni. 🙂

#7 Tidur dan Rehat Secukupnya

amalan berpantangTidur dan rehat yang cukup semasa berpantang adalah penting untuk mengelakkan rasa pening dan penat melampau. Biarpun ibu tidak melakukan kerja-kerja berat, badan ibu dalam proses penyembuhan dan penyesuaian diri dengan rutin harian menjadi sangat penat dan letih. Jadi, ambillah peluang semasa baby tidur untuk rehat atau tidur seketika.

Kadangkala ibu terpaksa berjaga pada waktu malam kerana baby akan bangun menyusu bila-bila masa sahaja dan kadangkala baby meragam atau susah tidur.

Rehatlah secukupnya untuk memastikan ibu terus bertenaga, cepat sembuh dan membantu pengeluaran susu sentiasa lancar.

#8 Makan Makanan Yang Berkhasiat

This is a close-up of vegetables and fruits.

Dulu-dulu, zaman mak-mak kita, ramai yang menasihatkan untuk makan nasi dan ikan kering sahaja. Air pun tak boleh minum banyak katanya. Tapi itu hanya mitos semata-mata. Ambillah makanan yang berkhasiat seperti ikan-ikan segar, ayam, sayur-sayuran seperti lobah merah, lobak putih dan sawi. Minum air yang banyak untuk memastikan badan kita tidak mengalami dehidrasi dan akan mengganggu penghasilan susu ibu.

#9 Mandi Secara Duduk

Duduk di atas kerusi semasa mandi untuk menjaga kesihatan peranakan. Ibu juga tidak menggunakan banyak tenaga berbanding mandi berdiri.

#10 Pantang 100 Hari (44 hari adalah MINIMUM!)

Biasanya ibu-ibu berpantang 44 hari je. Sama juga dengan saya.. :).

Tapi saranan tukang urut, berpantanglah 100 hari dan elakkan bersama suami dalam tempoh itu untuk memulihkan peranakan dan kesihatan ibu.

Berpantang 100 hari ini juga untuk memastikan peranakan ibu kembali normal.

Di zaman moden ni, ada yang tak ikut dah amalan-amalan berpantang ni.

Tapi berlainan pula dengan saya. Pendapat saya, mana yang boleh ikut dan tidak melecehkan ibu serta keluarga, amat sesuailah diikuti. Untuk kesihatan jangka panjang ibu juga kan? Bila ibu sihat, lebih ceria dan bahagia untuk menguruskan anak-anak dan suami, InshaAllah.

Selamat berpantang dan menyusukan untuk ibu yang baru lepas bersalin. Semoga ibu-ibu sentiasa sihat dan ceria selalu kerana itulah antara kunci utama penghasilan susu yang baik. 🙂

Share Button

Perkara Yang Dilarang Semasa Berpantang

Perkara yang dilarang semasa berpantangKalau ikut petua mak-mak kita dulu, memang banyak juga petua dan pantang larang. Hari ini saya nak kongsikan perkara-perkara yang dilarang semasa pantang. Kadang-kadang  saya suka juga petua tradisional ni, tapi tengok keadaan jugalah. Ada yang senang nak ikut, ada yang susah. Tambahan pula saya berpantang sendiri selepas bersalin kan. Ada juga perkara-perkara yang terpaksa saya skip.

Pantang Larang Selepas Bersalin

#1 Ibu Jari Tidak Boleh Terlanggar/Terantuk

Ibu-ibu perlu berjalan perlahan-lahan supaya ibu jari tidak terlanggar meja atau apa-apa yang keras. Jika terlanggar/terantuk, ibu boleh mengalami pendarahan yang banyak atau bentan.

#2 Elakkan Duduk Mencangkung

Duduk mencangkung semasa pantang boleh menyebabkan peranakan turun dan melemahkan otot-oto perut. Tidak kira ibu bersalin normal atau secara pembedahan.

Huh.. memang tak mungkin laaa kan nak duduk mencangkung ni. Tapi kalau orang yang tak kena jahit, maybe terasa biasa je nak mencangkung sebab takde luka jahitan. Walaubagaimana pun, ibu yang tak koyak dan tak perlu jahitan pun kenalah elak dari duduk mencangkung untuk mengembalikan kesihatan peranakan tu ya.

#3 Jangan Makan Ikan Keli atau Ikan Yang Mempunyai Bisa

elakkan ikan keli semasa berpantangIkan keli adalah ikan yang mempunyai bisa. Ikan yang berbisa boleh menyebabkan turun darah atau bentan. Ikan haruan adalah ikan yang terbaik untuk dimakan untuk menyembuhkan luka lepas bersalin.

#4 Elakkan Makanan Berubi

Makanan jenis ubi-ubian seperti keledek, keladi dan ubi kayu boleh mengganggu pencernaan dan perut terasa sakit atau kembung. Lebih-lebih lagi untuk yang menyusu kerana dikhuatiri bayo yang disusukan juga akan mengalami kembung perut.

#5 Elakkan Sayur-sayuran Sejuk

Contoh sayur-sayuran sejuk ialah kobis, petola, kangkung dan cili. Pengambilan sayur-sayuran ini boleh menyebabkan ibu kembung dan sakit-sakit badan seperti demam urat. Saya pernah termakan kobis goreng semasa berpantang anak pertama. Memang ‘seram sejuk’ dibuatnya… 🙁

Sumber : PaMa

Untuk ibu-ibu baru bersalin anak pertama, boleh ikut cara ni ya. Kalau nak eksperimen sendiri pun takde masalah tapi biarlah ibu tidak terseksa kesakitan semasa berpantang. 🙂

Kalau yang bersalin anak kedua atau ketiga…. mungkin dari pengalaman anak sebelumnya sudah tahu mana yang patut dan mana yang tak patut dibuat.

set bersalin shakleeSelamat berpantang dengan sihat yaaaaaaa… 🙂

Share Button

Set Bersalin Yang Ibu Berpantang Wajib Pilih Untuk Banyakkan Susu

set menyusu shakleeBiasanya lepas bersalin, ibu-ibu terutamanya ibu-ibu baru selalu risau dan ada masalah penyusuan kan? Selalu tertanya-tanya,

“Susu saya ada ke?”

“Susu saya ni cukup ke untuk baby saya?”

“Susu saya macam sikitttttt je.”

“Baby selalu menangis, susu saya tak cukup ke?”

Bagaimana Nak Atasi Masalah-masalah Penyusuan Ni?

  1. Lengkapkan Ilmu Penyusuan Sepanjang Hamil

    Sediakan ilmu penyusuan yang cukup sebelum bersalin. Silah baca buku atau google ilmu-ilmu penyusuan yang makin mudah didapati sekarang ni.
    Contoh ilmu yang paling penting ialah susu yang baru keluar tu berwarna kuning, beberapa titis pulak tu. Ada yang ingat susu basilah, susu kena buanglah. Macam-macam!! Kalau taknak tertanya-tanya, lengkapkan diri dengan ilmu penyusuan secukupnya ya.

  2. Kongsi Ilmu Penyusuan Dengan Encik Suami

    Kongsikan ilmu penyusuan yang kita baca tu dengan suami, orang yang paling dekat dan memahami kita. Kadang-kadang kita akan hadapi masalah jika suami kita tidak tahu tentang penyusuan ni dan mudah terikut-ikut dengan orang sekeliling.

  3. Jangan Mudah Terpengaruh Dengan Mitos Penyusuan Orang Sekeliling

    Setelah kita sudah khatam ilmu-ilmu penyusuan ni, jangan mudah terpengaruh dengan orang-orang sekeliling kita semasa berpantang yang negatif terhadap penyusuan susu ibu. Cuba pekakkan telinga dan teruskan berusaha untuk menyusu dengan segala ilmu yang kita ada.

  4. Ambil Set Bersalin Yang Boleh Banyakkan Susu

    Set bersalin yang boleh di ambil sejurus selepas bersalin dan banyakkan susu.
    Set bersalin yang boleh di ambil sejurus selepas bersalin dan banyakkan susu.

    Ambil Set Bersalin yang boleh membanyakkan susu ibu dan boleh diambil sejurus selepas bersalin. Kebiasaannya Set Bersalin yang ada di pasaran tidak boleh diambil selagi baby tidak bebas jaundis atau kuning. Jadi, ibu-ibu terpaksa tunggu lebih lama sekiranya baby mengalami jaundis. Badan kita semasa berpantang yang agak lemah akan makin lemah jika tidak dibantu oleh sebarang suplemen atau jamu. Tetapi berlainan dengan Set Bersalin Shaklee ni, ia boleh terus diambil sejurus selepas bersalin.

Apa Yang Membuatkan Set Bersalin Ni Boleh Banyakkan Susu?

  1. Ibu Kurang Stress dan Hilang Penat

    set bersalin shaklee
    Ibu yang lepas bersalin sebenarnya sangat penat dan sentiasa letih kerana kehilangan darah yang banyak semasa bersalin. Stress dan letih menahan sakit lagi kan? Haaa, semua tu akan memberi efek semasa kita dalam pantang. Jadi pengambilan Vitalea yang merupakan multivitamin, B Complex, Vitamin C dan ESP ni dapat membantu ibu-ibu kembali bertenaga dan lebih segar semasa berpantang. Bila badan sihat dan segar, susu ibu pun mudah nak keluar.
    Ibu-ibu tahu tak? Hormon stress tu boleh menghalang pengeluaran susu ibu. Jadi dengan badan sihat dan adanya B Complex ni, susu senang nak keluar.

  2. Luka Cepat Sembuh

    Luka lepas bersalin memang menyakitkan. Kalau diingat2 kembali, memang sakit dan stress!! Kalau boleh tak nak duduk, nak meniarap je. Atau nak mengiring je masa tidur. Tapi macam mana nak susukan baby kita kan? Jadi dalam Set Bersalin ni ada Zinc Complex yang membantu mempercepatkan luka sembuh. Dan bila luka cepat sembuh, senang dan mudahlah kita dalam menyusukan baby kita kan? Stress pun hilang bila luka dah sembuh dengan cepat.

  3. Alfalfa Milk Booster Terbaik

    Alfalfa memang dikenali dari dulu lagi sebagai ‘milk booster’ terbaik.

    It has been consumed by nursing mothers for many years to help with the production of breast milk. When taken in moderation, alfalfa is considered safe and nutritious.


    It is used by breastfeeding mothers to make more breast milk.


    Boleh refer ke website Breastfeeding ni ya.

    Taken after birth, it increases milk supply and is reported to increase the fat content of breastmilk.


    Sumber info dari Mobimotherhood ni bagitau, boleh tambah lemak dalam susu ibu lagi tau…
    Dengan pengambilan alfalfa ni, susu sentiasa cepat penuh kembali jika diambil selepas mengepam atau lepas menyusu.
    Pengambilan alfalfa semasa berpantang adalah selamat untuk ibu dan baby.
    Dan selamat juga untuk baby yang jaundis atau kuning. Ini dari pengalaman saya sendiri semasa melahirkan anak ketiga. Kuningnya agak tinggi selepas hari ketiga, jadi saya cepat-cepat ambil alfalfa 2 biji setiap hari. Alhamdulillah. Kuningnya turun sedikit demi sedikit dan tak perlu dimasukkan ke wad.
  4. Tiada Lagi Sakit Sendi dan Pinggang

    Lepas bersalin memang sakit-sakit badan sana sini kan? Saya kena sakit pinggang yang agak teruk lepas bersalin 3 bulan lepas. Memang rasa macam nak patah dan kalau boleh macam nak baring je sepanjang hari. Tapi disebabkan saya berpantang sendiri, maka nak baring-baring je tu memang mustahillah. 🙁
    Mestilah kena bangun untuk jaga baby, susukan baby, mandikan dan jaga 2 orang lagi puteri kesayangan saya. Memang mencabar tapi dengan pengambilan Ostematrix Shaklee yang terkandung di dalam Set Bersalin ni, memang sangat membantu. Alhamdulillah, hilang rasa sakit pinggang dan sakit-sakit sendi yang melampau.
    Bila sakit-sakit ni dah kurang, kita kurang stress menahan sakit dan pengeluaran susu juga tidak terjejas.

Alhamdulillah, sehingga hari ini pengeluaran susu tidak terjejas dan baby saya dapat menyusu dengan baik. Berat badan baby saya juga naik dengan baik.

Anda juga boleh banyakkan susu dengan menyediakan Set Bersalin ni untuk tempoh berpantang anda. Ia bukan sahaja dapat banyakkan susu, tetapi boleh bagi tenaga dan hilangkan stress serta elakkan meroyan.

Banyak lagi kelebihan Set Bersalin ni, boleh baca dengan lebih lanjut di sini ya. Klik link di bawah.

11 Kelebihan Set Bersalin Shaklee

Ibu-ibu yang sedang hamil boleh hubungi saya untuk sebarang pertanyaan dan tempahan Set Bersalin anda ni ya.

❤Laila (ID 854299)❤
☎ H/P : 019-722 8520 (SMS/WhatsApp)
✉ lailaisma2207@gmail.com
✿FB : Lailasani Ismail
✿FanPage : Tips Ibu Hamil, Berpantang dan Menyusu

 

 

 

 

Share Button

5 Cara Mengubati Nipple Luka Dalam Masa 1 Hari

Ibu-ibu yang pernah mengalaminya memang sangat memahami betapa sakitnya bila nipple luka semasa menyusukan. Biasanya terjadi semasa awal-awal lepas bersalin dan bila bayi kita dah tumbuh gigi.

Saya mempunyai 3 orang anak dan saya mengalaminya setiap kali selepas melahirkan anak. Sakitnyaaaaaaaaaaa Ya Allah… Hanya Tuhan je tahu. Kadang-kadang sampai berdarah-darah. 🙁

Apa Punca Nipple Luka Semasa Menyusukan?

1. Menyusu Dengan Posisi Yang Salah (Latching Yang Tak Betul)

latch on yang betul

Posisi yang salah semasa menyusu boleh menyebabkan nipple luka. Lekapkan mulut bayi dengan betul semasa menyusukan. Boleh tengok video ni untuk mengetahui bagaimana latching yang betul.

2. Susu Kurang

Hari-hari pertama selepas bersalin, memanglah susu kurang kan. Bila susu kurang, bayi menghisap dengan kuat untuk mendapatkan susu, maka nipple pun melecetlah. Tapi lekapan yang betul boleh membantu mengurangkan masalah ni sebab bayi kita menghisap susu bukan menggunakan nipple tu. Paling penting lekapan yang betul yaa…

Kalau dalam 2-3 hari susu takde jugak tu, kenalah usaha menyusu lebih kerap lagi atau mengepam yaa. Macam saya amalkan Set Bersalin yang boleh terus diambil lepas bersalin, jadi penghasilan susu tu taklah delay sangat. Badan pun terasa cepat sihat.

3. Bayi Nak Tumbuh Gigi

Biasanya bayi yang baru nak tumbuh gigi ni suka menggigit. Untuk mengajar bayi supaya tidak menggigit payudara ibu, tekup muka atau picit hidup bayi supaya bayi melepaskan gigitan tersebut. Apabila ibu lakukannya setiap kali bayi menggigit, bayi akan faham yang ibu dalam kesakitan dan takkan menggigit lagi. Tapi ibu-ibu buatlah berpada-pada ya… 🙂

Jangan menjerit kesakitan tau, sebab bayi akan silap faham yang ibu gembira bila digigit. 😛
Silap interpretasi gitu…

Bagaimana Mengubati Nipple Luka Dengan Cepat?

1. Sapu Dengan Susu Ibu

Setiap kali lepas penyusuan, sapu dengan susu ibu sambil berselawat sebanyak 3x. Sapu sekerap mungkin.

Cuma kalau setakat gunakan susu ibu, ambil masa sikitlah. Mungkin 2-3 hari… atau 5 hari jika luka besar. Kalau nak cepat baik, teruskan baca tips yang berikutnya. 🙂

2. Sapu Dengan Krim

Gunakan cream untuk nipple luka yang ada di pasaran. Pastikan cream tersebut selamat untuk menyusu supaya kita tidak perlu membasuh setiap kali ingin menyusukan bayi.

Ubati nipple luka dengan cepat
Krim ajaib yang membantu memulihkan nipple luka

Saya sangat sukakan krim medela, Medela Tender Care Lanolin. Ia sangat mujarab dan berkesan. Pernah juga saya cuba cream2 lain yang disarankan tetapi krim medela inilah yang paling cepat untuk saya mengatasi masalah nipple luka ni.

Krim medela ni saya beli dari Aja, memang peniaga medela yang terkenal dan paling cepat dan bagus servisnya. Boleh ke Kedai Medela Aja ni ya. Klik link di bawah.

Kedai Medela Aja

3. Anginkan Payudara

Seboleh-bolehnya anginkan payudara sekerap mungkin kerana kelembapan boleh melambatkan proses memulihkan luka pada nipple.

4. Rehatkan Sementara Dari Menyusu Tapi Mesti Pam

Jangan rehat terus tau. Sebab apa? Nanti susu makin berkurang. Jadi teruskan memerah susu dengan menggunakan tangan. Luka akan menjadi makin teruk jika kita menggunakan pam. Anda boleh klik link di bawah ni untuk mengetahui bagaimana nak pam susu menggunakan tangan.

Perah Susu Guna Tangan

Mula-mula memang terasa kekok dan susah sedikit. Tapi setelah kita cuba beberapa kali, InshaAllah proses memerah menjadi lebih mudah dan lancar. Yang paling penting, RAJIN!

5. Ambil Vitamin C dan Vitamin E

Cara atasi nipple crack
Vitamin C membantu mempercepatkan penyembuhan luka

Ambil Vitamin C dengan dos yang lebih banyak dari biasa. Jika biasanya kita ambil 500mg, ambillah 1000mg dalam proses penyembuhan luka ni. Dan jangan lupa tambahkan Vitamin E dalam nutrisi harian kerana Vitamin E juga boleh mempercepatkan proses penyembuhan luka. Di samping tu, kulit pun makin cantik. Faedah berganda di situ… 😀

Cara atasi masalah nipple luka
Vitamin E membantu memulihkan luka dengan cepat

Kalau nak sembuh cepat, lakukan kelima-lima cara ni tau. InshaAllah dalam masa 1 hari dah boleh sembuh. Paling lama pun tak samapi 48 jam. Kalau lama-lama, seksa juga jiwa raga kita nak menyusukan. Siap kejang-kejang kaki sebab nak tahan sakit masa menyusu tu kan. 🙁 .. Huhuhu.. memang sakit sangat!!!

Anda juga nak sembuhkan nipple yang luka dengan cepat? Boleh hubungi saya seperti berikut untuk mendapatkan Vitamin C dan Vitamin E dengan harga terbaik.

Sembuhkan luka dari luar dan dalam supaya anda tidak terus menderita.

❤Laila (ID 854299)❤
☎ H/P : 019-7228520 (SMS/WhatsApp)
✉ lailaisma2207@gmail.com
✿FB : Lailasani Ismail
✿FanPage : Tips Ibu Hamil, Berpantang dan Menyusu

 

Share Button

8 Cara Merawat Bengkak Susu Semasa Berpantang

masalah bengkak susu

Ramai ibu yang mengalami masalah bengkak susu lepas bersalin, tambah-tambah lagi kalau lambat berurut. Kalau dah mula berurut tu agak lega sikitlah. Itu pun kalau tukang urut tu ada skill urut payudara yang bengkak. 🙂

Atasi masalah bengkak susu semasa berpantang
Masalah bengkak susu memang menyakitkan… 🙁

Begitu juga dengan saya, 2 kali bersalin 2 kali saya hadapi masalah ni. Bengkak susu yang tak mampu saya selesaikan sendiri kecuali dengan berurut dengan tukang urut. Huhuhu… Alhamdulillah bersalin yang ke 3 ni saya berjaya menyelesaikannya sendiri. 🙂 Nanti saya share apa yang telah saya lakukan yaaa…

Cara Merawat Bengkak Susu

1. Menyusu Bayi Dengan Lebih Kerap

cara atasi payudara bengkak
Kerapkan penyusuan untuk atasi masalah bengkak susu

Berikan bayi anda menyusu dengan lebih kerap. Biarkan bayi mengosongkan payudara anda. Tetapi..
Jika alami masalah untuk menyusu sebab payudara terlalu bengkak, boleh perah dengan menggunakan pam atau dengan tangan.

2. Perah Susu Dengan Menggunakan Pam atau Tangan

Perah susu dengan menggunakan pam atau tangan. Dengan cara ini, susu dapat dikeluarkan dan dapat mengurangkan bengkak susu tersebut. Cuma kadang-kadang, bila terlalu bengkak, nak pam pun sakit…. !!

Tak tahu nak perah susu dengan tangan? Boleh klik link di bawah ni ya.

Memerah susu dengan tangan

3. Tekap Payudara Dengan Menggunakan Kobis

Tekap dengan kobis untuk kurangkan bengkak susu.
Tekap dengan kobis untuk kurangkan bengkak susu.

Walaupun tiada kajian saintifik yang mengatakan kobis boleh mengatasi masalah payudara bengkak, ramai ibu yang telah mempraktikkannya mengatakan ianya berkesan. Tapi saya tidak pernah pula mencuba cara ni.. 🙂

4. Tuam Dengan Tuala Panas

Tuam menggunakan tuala panas ni adalah salah satu cara paling berkesan untuk saya sendiri. Pastikan tuala yang dicelup dengan air panas, bukan air suam yaa… Kerana selepas dicelup dengan air suam, haba panas akan makin menyejuk semasa kita menuam payudara dan membuatkan bengkak tidak surut. Sebaliknya celup hujung tuala dengan air panas, perah (balut bahagian yang dicelup dengan air panas tu dengan hujung tuala yang kering supaya tangan tak sakit terkena air panas) dan cepat2 tuam payudara yang bengkak. Ulang beberapa kali dan bengkak akan berkurang sedikit demi sedikit.

5. Berurut

berurut untuk atasi payudara bengkak

Ada tukang urut yang memang pandai urut untuk mengurangkan

Continue reading 8 Cara Merawat Bengkak Susu Semasa Berpantang

Share Button
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...