Kematian Mengejut Ibu Mengandung Dan Berpantang : Pulmonary Embolism

Artikel ini adalah copy-paste daripada Laman Mmgazette untuk rujukan sendiri dan juga kawan-kawan. Penyakit pulmonary embolism (darah beku dalam saluran darah ke paru-paru) merupakan salah satu punca utama yang menyebabkan kematian ibu mengandung dan ketika tempoh berpantang iaitu 6 minggu selepas bersalin. Kejadian ini jarang berlaku namun, ianya boleh menyebabkan kematian mangsa secara mengejut. Kebanyakkan kes, hanya dapat disahkan oleh pihak forensik

Share Button
Continue reading »
Panduan berpantang sendiri

Panduan Berpantang Sendiri Selepas Bersalin

Bersyukurlah jika ada ibu bapa atau ‘confinement lady’ yang boleh membantu kita berpantang selepas bersalin. Untuk 1-2 minggu pertama memang agak merisaukan dan meletihkan. Dengan kita yang jalan pun tersenget-senget menahan sakit luka jahitan dan bayi yang menyusu 1 jam sekali. Untung sangatlah kalau takde koyakan langsung semasa bersalin tu kan. Nak tau tips? Ada kat sini. Bersalin Tanpa Koyakan

Share Button
Continue reading »

Sembuhkan Luka Bersalin Dalam Masa 3 Hari

Apabila teringatkan luka selepas bersalin, memang rasa ngeri dan nyeri sangat. Saya sendiri 3 kali bersalin, 3 kali juga kena jahit. Memang untung sangat kalau ibu bersalin tak kena jahit langsung tu kan. Lepas bersalin pun dah boleh duduk bersila dah. Jeles tengok. Ikut pengalaman sendiri, memang teruk. Duduk dengan berhati-hati pun sangat sakit. Apatah lagi nak duduk bersila kan.

Share Button
Continue reading »
Amalan semasa berpantang

Set Bersalin Yang Selamat Diambil Walaupun Anak Jaundis

Kebanyakan ibu hamil sangat berhati-hati dalam memilih Set Berpantang atau jamu/vitamin yang ingin diambil sepanjang berpantang selepas melahirkan anak. Terutamanya apabila memikirkan bayi yang bakal dilahirkan itu mengalami jaundis atau pun tidak. Ibu-ibu takut Set Bersalin yang dibeli tu tidak dapat diambil gara-gara bayi jaundis. Lebih-lebih lagi jika anak-anak sebelum ni memang kena jaundis. Kini…. Ibu-ibu tidak perlu risau lagi,

Share Button
Continue reading »

14 Kelebihan Berbengkung Selepas Bersalin

Memakai bengkung adalah salah satu perkara WAJIB yang diamalkan oleh ibu-ibu selepas bersalin tanpa mengira bersalin secara normal atau secara pembedahan. Bersalin secara pembedahan pun boleh pakai bengkung? Ya.. Boleh!! Kerana sekarang ni sudah ada bengkung yang sesuai untuk ibu bersalin secara pembedahan. Gambar : Bengkungmoden Inilah dia bengkung tersebut, yang juga dikenali sebagai bengkung moden. Selain untuk ibu bersalin

Share Button
Continue reading »
Hilangkan angin dalam badan dengan cepat

Cara Paling Mudah Hilangkan Masalah Angin Semasa Berpantang

Masalah badan berangin semasa berpantang memang menyakitkan. Kalau badan atau perut masuk angin di luar waktu pantang pun rasa teramat tak selesa, inikan pula semasa berpantang. Biasanya badan akan rasa bisa-biasa dan sengal-sengal sana sini. Kadang-kadang boleh menyebabkan demam yang teruk. Ditambah lagi dengan luka jahitan yang belum pulih. Memang menyakitkan!! 🙁 Bagaimana Nak Hilangkan Angin Dalam Badan Semasa Berpantang?

Share Button
Continue reading »

Perkara-perkara Yang Perlu Dilakukan Semasa Berpantang

Saya baru je balik dari melawat seorang teman baik yang baru bersalin. Alhamdulillah, beliau selamat melahirkan bayi perempuan yang sihat dan sangat comel! 🙂 Geram tengok!! Hehehe… Anak saya dah besar dah walaupun sama batch bila sekolah nanti. Hihihi. Balik tadi, terus teringat nak kongsikan tentang ibu berpantang ni. Sebelum ni saya ada kongsikan (boleh klik link di bawah) Perkara

Share Button
Continue reading »

Perkara Yang Dilarang Semasa Berpantang

Kalau ikut petua mak-mak kita dulu, memang banyak juga petua dan pantang larang. Hari ini saya nak kongsikan perkara-perkara yang dilarang semasa pantang. Kadang-kadang  saya suka juga petua tradisional ni, tapi tengok keadaan jugalah. Ada yang senang nak ikut, ada yang susah. Tambahan pula saya berpantang sendiri selepas bersalin kan. Ada juga perkara-perkara yang terpaksa saya skip. Pantang Larang Selepas

Share Button
Continue reading »

Set Bersalin Yang Ibu Berpantang Wajib Pilih Untuk Banyakkan Susu

Biasanya lepas bersalin, ibu-ibu terutamanya ibu-ibu baru selalu risau dan ada masalah penyusuan kan? Selalu tertanya-tanya, “Susu saya ada ke?” “Susu saya ni cukup ke untuk baby saya?” “Susu saya macam sikitttttt je.” “Baby selalu menangis, susu saya tak cukup ke?” Bagaimana Nak Atasi Masalah-masalah Penyusuan Ni? Lengkapkan Ilmu Penyusuan Sepanjang Hamil Sediakan ilmu penyusuan yang cukup sebelum bersalin. Silah

Share Button
Continue reading »

5 Cara Mengubati Nipple Luka Dalam Masa 1 Hari

Ibu-ibu yang pernah mengalaminya memang sangat memahami betapa sakitnya bila nipple luka semasa menyusukan. Biasanya terjadi semasa awal-awal lepas bersalin dan bila bayi kita dah tumbuh gigi. Saya mempunyai 3 orang anak dan saya mengalaminya setiap kali selepas melahirkan anak. Sakitnyaaaaaaaaaaa Ya Allah… Hanya Tuhan je tahu. Kadang-kadang sampai berdarah-darah. 🙁 Apa Punca Nipple Luka Semasa Menyusukan? 1. Menyusu Dengan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Share Button
Continue reading »