Cara Merawat Kencing Manis Supaya Tak Mati Pucuk Di Usia Muda

Kencing manis adalah antara penyakit kronik yang menyerang rakyat Malaysia tanpa belas kasihan. 1 daripada 5 orang dewasa di Malaysia adalah pesakit kencing manis.

rawat kencing manis untuk elak mati pucuk

Cuba bayangkan di sekeliling kita ni kebanyakannya adalah pengidap kencing manis. Sedih kan? Dan 52% rakyat Malaysia yang berusia 18 tahun ke atas sebenarnya pesakit kencing manis tetapi tidak mengetahui dirinya ada kencing manis.

Amat menakutkan! Di saat kita tahu kita pesakit, pada masa tu kita tak mampu berpatah balik dah. Hanya terpaksa telan ubat seumur hidup.

Komplikasi Kencing Manis

Komplikasi kencing manis ni bukan sedikit dan bukan ringan. Antaranya ialah

rawat kencing manis secara semulajadi
Komplikasi kencing manis

1. Mati pucuk bagi lelaki. Anda boleh baca kisah dari seorang doktor tentang pesakitnya di sini.

Kisah Mati Pucuk

2. Mata kabur.

3. Tangan kebas.

4. Buah pinggang rosak.

5. Luka sukar untuk sembuh.

6. Terpaksa potong kaki.

Bagaimana Nak Kawal Kencing Manis?

Bagi pesakit kencing manis di tahap awal, sebenarnya pankreas pesakit kencing manis masih berfungsi dengan baik. Pankreas masih boleh menghasilkan insulin dengan baik. Namun, disebabkan gula yang banyak di dalam darah yang tidak ditukarkan kepada tenaga, makin lama sel badan tidak dapat kawal insulin dengan bagus dan menyebabkan kerintangan insulin (Insulin resistance).

Sebaik-baiknya, kawal kadar gula dalam darah secara semulajadi. Tidak mustahil kencing manis ni akan sembuh jika berusaha dengan gigih untuk mengawalnya.

1. Jaga Pengambilan Makanan

rawat kencing manis

Ambil makanan seimbang dan berhenti ambil gula putih. Gula putih ni bukan sahaja tiada nutrisi langsung, sangat berbahaya pula tu. Ia tidak berikan apa-apa khasiat pun kepada diri kita. Malah tambah mudarat. Kenapa masih nak ambil kan?

Banyakkan makan makanan yang tinggi serat dan rendah Glisemik Indeksnya. Ia lambat hadam dan tidak menyebabkan gula dalam darah naik dengan mendadak.

2. Turunkan Berat Badan

rawat kencing manis untuk elak mati pucuk

Kawal berat badan kepada tahap normal. Kegemukan dan obesiti akan menyebabkan kerintangan insulin iaitu sel-sel badan tidak dapat memberi respon kepada insulin.

3. Rutinkan Senaman

rawat kencing manis

Bersenam secara rutin boleh menjadikan insulin dalam badan pesakit kencing manis lebih sensitif dan menukarkan gula kepada tenaga dengan lebih baik.

4. Ambil Suplemen Yang Semulajadi

rawat kencing manis

Vivix mengandungi Resveratrol yang terbukti berkesan untuk mengurangkan kadar gula dalam darah dan juga mengurangkan masalah kerintangan insulin.

Resveratrol helps prevent insulin resistance, a condition in which the body becomes less sensitive to the blood sugar-lowering hormone insulin. The condition can lead to diabetes

Kredit : webmd.com

Ramai rakyat Malaysia yang mengidap kencing manis dapat kawal penyakit kencing manis mereka dengan Vivix. Alhamdulillah.

Testimoni #1 :

Rawat kencing manis supaya tak mati pucuk di usia muda

 

Testimoni #2 :

ubat kencing manis

Testimoni #3 :

ubat kencing manis

Testimoni #4 :

ubat kencing manis

Testimoni #5 :

ubat kencing manis

Dapatkan Vivix untuk bantu kawan-kawan, ahli keluarga dan orang tersayang untuk kawal bacaan gula dalam darah mereka. Seterusnya kita mengharapkan agar mereka boleh bebas dari penyakit kencing manis.

Menurut Doktor NAK, kencing manis ini tidak mustahil untuk sembuh sekiranya kita kawal dengan baik, ambil ubat yang doktor berikan dan ambil suplemen semulajadi.

Hubungi saya di 019-722 8520 untuk pembelian Vivix. Anda akan dapat keahlian PERCUMA, penghantaran PERCUMA dan cash back untuk pembelian 2 botol Vivix.

❤Laila (ID 854299)❤
☎ H/P : 019-722 8520 (SMS/WhatsApp)
✉ lailaisma2207@gmail.com
✿FB : Laila Ismail

Share Button
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge