Cara Merawat Buah Pinggang Supaya Tidak Perlu Dialisis

Pesakit buah pinggang di Malaysia semakin hari semakin meningkat. Semasa saya menemani ibu saya di sebuah hospital tahun lepas, saya berpeluang melihat seorang ibu muda (30-an) yang sangat lemah disebabkan sakit buah pinggang. Beliau langsung tidak mampu bangun dan menguruskan diri sendiri. Kelihatan anaknya yang masih kecil datang melawat setiap hari. Sedih apabila terkenangkannya. 🙁

Elak dialisis rawat buah pinggang

Sakit buah pinggang ni ada beberapa tahap. Tahap yang paling teruk adalah tahap 4 dan 5 yang memerlukan dialisis seumur hidup. Kebiasaannya pesakit buah pinggang akan cuba sedaya upaya untuk mengelak daripada kena dialisis ni kerana rasa sangat leceh sebab sekali kena dialisis, wajib dialisis seumur hiduplah. Dan ada juga pesakit menolak dialisis kerana takut dengan prosedurnya yang terpaksa tebuk sana sini.

cara rawat buah pinggang tak perlu dialisis

Ini adalah pengalaman saya sendiri semasa menemui Pakar Nefrologi di sebuah hospital kerajaan semasa menemani ibu saya yang membuat rawatan kencing manis beliau.

Jadi, sebelum diwajibkan dialisis pesakit boleh cuba beberapa kaedah rawatan untuk pastikan buah pinggang dalam keadaan stabil sepanjang masa. Sebab apa? Sebab buah pinggang rosak boleh memberikan komplikasi yang sangat teruk sehingga boleh meragut nyawa secara tiba-tiba.

Cara Merawat Buah Pinggang Untuk Elak Dialisis Seumur Hidup

1. Jaga Pemakanan

Ambil pemakanan seimbang setiap hari dan amalkan beberapa jenis makanan tertentu seperti asparagus, daun parsli, buah ceri untuk membantu meringankan masalah buah pinggang. Boleh lihat penerangan lebih lanjut di sini untuk mengetahui bagaimana makanan ini boleh membantu pesakit buat pinggang.

Klik –> SajiOnline

2. Elak Makanan Tinggi Garam, Gula Dan Makanan Segera

Boleh dikatakan punca penyakit buah pinggang ini adalah kerana sentiasa mengamalkan pemakanan yang kurang sihat seperti tinggi garam, gula, berlemak dan makanan segera termasuk makanan ringan dan makanan segera. Jadi, untuk meringankan masalah buah pinggang ni supaya boleh elak dialisis, ambil makanan yang kurang garam, gula, berlemak dan elakkan terus ambil makanan segera. Makanan-makanan ini boleh membebankan lagi buah pinggang yang sudah sangat terhad fungsinya.

3. Hadkan Pengambilan Air

Biasanya doktor akan menghadkan pengambilan air kepada pesakit. Ada yang boleh ambil 1 liter sahaja sehari, ada yang boleh ambil 750 ml sahaja sehari mengikut tahap buah pinggang pesakit. Ikut cakap doktor. Pengambilan air ini adalah termasuk minuman manis dan makanan bersup.

Ini adalah kerana pesakit boleh menghadapi masalah kesukaran bernafas dan masalah bengkak seluruh badan jika mengambil cecair yang berlebihan.

4. Ambil Suplemen Yang Selamat

Ramai pesakit buah pinggang telah berjaya sihat kembali dengan pengambilan Vivix secara konsisten. Sudah pasti cara-cara nombor 1 hingga nombor 3 juga dipatuhi oleh pesakit.

rawat buah pinggang supaya tak kena dialisis

Sebab apa? Semasa pesakit ambil ubat buah pinggang pun doktor nasihatkan perlu jaga pemakanan dan sukat pengambilan cecair kan? Inikan pula nak gunakan suplemen untuk bantu pulihkan buah pinggang. Pastilah perlu berpantang juga sebab Vivix ni bukannya ubat magik. Vivix ni bantu memulihkan masalah-masalah yang menjadi sebab kepada kegagalan fungsi buah pinggang.

Testimoni #1

rawat buah pinggang supaya tak kena dialisis

Testimoni #2

rawat buah pinggang supaya tak kena dialisis

Testimoni #3

rawat buah pinggang supaya tak kena dialisis

Testimoni #4

rawat buah pinggang supaya tak kena dialisis

Ramai pesakit buah pinggang semakin stabil dan dapat menjalani kehidupan lebih baik dengan bantuan Vivix.

Jika mak, ayah, kawan-kawan atau orang tersayang anda ada masalah sakit buah pinggang kronik, cuba cadangkan Vivix dan hubungi saya sekarang.

Boleh SMS/Whatsapp ke 019-722 8520. Bantulah ringankan beban mereka. InshaAllah.

❤Laila (ID 854299)❤
☎ H/P : 019-722 8520 (SMS/WhatsApp)
✉ lailaisma2207@gmail.com
✿FB : Laila Ismail

Share Button
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge