Cara Menurunkan Bacaan Kreatinin Supaya Buah Pinggang Tidak Rosak Teruk

Bacaan kreatinin yang normal bagi wanita ialah 110 milimol/liter dan 130 milimol/liter bagi lelaki. Jika bacaan kreatinin berada antara 800 hingga 900 milimol/liter, seseorang itu perlu menjalani dialisis kerana buang pinggang telah gagal menjalankan fungsinya dengan baik.

rawat buah pinggang

Apakah Kreatinin?

Kreatinin merupakan satu bahan buangan molekul kimia yang dihasilkan melalui proses metabolisma dalam otot. Dianggarkan lebih kurang 2% daripada keratin badan ditukarkan kepada kreatinin setiap hari. Kreatinin kemudian diangkut melalui saluran darah ke buah pinggang atau ginjal. Buah pinggang akan menapis kreatinin ini dan mengeluarkannya melalui air kencing.

Walaupun telah menjalani dialisis, buah pinggang masih perlu dijaga rapi untuk memanjangkan jangka hayat buah pinggang. Antaranya ialah dengan memastikan bacaan kreatinin berada di paras yang rendah.

Cara Menurunkan Bacaan Kreatinin Melalui Pengambilan Makanan

1. Elakkan Makanan Tinggi Garam Dan Sodium

Boleh dikatakan punca penyakit buah pinggang ini adalah kerana sentiasa mengamalkan pemakanan yang kurang sihat seperti tinggi garam, gula, berlemak dan makanan segera termasuk makanan ringan dan makanan segera. Jadi, untuk meringankan masalah buah pinggang ni supaya boleh elak dialisis, ambil makanan yang kurang garam, gula, berlemak dan elakkan terus ambil makanan segera. Makanan-makanan ini boleh membebankan lagi buah pinggang yang sudah sangat terhad fungsinya.

2. Kurangkan Pengambilan Makanan Tinggi Potasium

Kurangkan makanan yang tinggi potasium seperti pisang, avocado, brokoli dan lain-lain. Ambil perhatian dengan setiap makanan yang diambil untuk elak buah pinggang terbeban dengan makanan yang tinggi kandungan potasium.

3. Kawal Pengambilan Protein Tinggi

Elakkan mengambil daging merah dan kurangkan pengambilan ayam yang kerap. Sebaiknya ambillah protein dari tumbuhan yang mudah untuk diproses.

4. Ambil Suplemen Yang Berkesan

Vivix direka khas oleh Shaklee untuk membaiki sel-sel badan yang telah rosak dan melindungi sel daripada diserang oleh radikal bebas.

Antioksidan yang terdapat di dalam Vivix membantu pesakit buah pinggang dengan cara berikut :-

-mengembangkan salur darah pada buah pinggang.
-mengurangkan penggumpalan platlet pada buah pinggang.
-mengurangkan tekanan oksidatif pada sel nefron buah pinggang dan mengelakkan berlaku kerosakan yang lebih teruk pada buah pinggang.
-mengurangkan kematian sel saraf pada buah pinggang

Secara tidak langsung bacaan kreatinin juga akan menurun jika fungsi buah pinggang menjadi semakin baik. Ini akan membantu memanjangkan jangka hayat buah pinggang dan elak buah pinggang rosak lebih teruk.

Testimoni #1

Turunkan bacaan kreatinin supaya buah pinggang tak rosak

Testimoni #2

Turunkan bacaan kreatinin supaya buah pinggang tak rosak

Dapatkan Vivix dengan kadar segera supaya buah pinggang dapat diselamatkan dengan cara menurunkan bacaan kreatinin secara semulajadi.

Boleh beli sendiri dengan menggunakan kad debit atau kad kredit. Klik gambar di bawah ya dan ikuti step-step seterusnya.

sembuhkan sakit buah pinggang

Atau

Boleh hubungi saya di 019-722 8520 untuk tempahan Vivix dan konsultasi selepas pembelian.

 

❤Laila (ID 854299)❤
☎ H/P : 019-722 8520 (SMS/WhatsApp)
✉ lailaisma2207@gmail.com
✿FB : Laila Ismail

Share Button
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge