Cara Menghilangkan Sakit Gigi Untuk Ibu Hamil

Setiap kali mengandung, saya memang menghadapi masalah sakit gigi. Mungkin sebab zaman muda-muda dulu kurang prihatin terhadap penjagaan gigi. Dan mungkin juga disebabkan hormon mengandung, gigi mudah sakit semasa hamil.

Cara rawat sakit gigi ibu hamil

Semua orang pun tahu kan kalau sakit gigi ni, boleh menggangu emosi dan langsung tak boleh tidur. Sakit ‘contraction’ pun ada juga rehatnya, sakit gigi ni memang berterusanlah sakitnya. Huhuhu. 🙁

Saya memang elakkan mengambil ubat semasa mengandung walaupun dikatakan boleh ambil panadol dalam dos tertentu. Nak cabut gigi pun tak boleh kan di awal kehamilan? Jadi, apa yang saya buat untuk hilangkan sakit gigi secara semulajadi. Macam-macam juga petua yang saya dapat dari kawan-kawan. Semuanya saya cuba semasa kehamilan yang terdahulu. Cuma kali ni saya hanya amalkan satu ni sahaja.

Alhamdulillah, sakit gigi saya berkurangan dan boleh bertahan sehingga kandungan 6 bulan. Start sakit tu masa mengandung 3 bulan dan doktor kata tunggu sehingga kandungan 5 bulan baru boleh cabut.

Apa Yang Saya Amalkan Untuk Hilangkan Sakit Gigi?

Saya amalkan 3 vitamin ni dengan secara konsisten.

1. Vitamin C

Vitamin C sangat penting dalam penghasilan kolagen dan membantu mengekalkan kesihatan gusi. Gusi ibu hamil memang sensitif semasa mengandung, jadi Vitamin C ni membantu kesihatan gusi sekaligus menghilangkan sakit gigi.

2. Ostematrix (Kalsium lengkap dengan Vitamin D dan Magnesium)

Kalsium memang sangat penting untuk mengekalkan kesihatan gigi yang kuat. Pengambilan Kalsium lengkap memang membantu menghilangkan masalah sakit gigi.

Rujukan : Oralb

3. Garlic

Garlic bertindak sebagai antibiotik semulajadi untuk badan kita.

Hilangkan sakit gigi semasa hamil

Alhamdulillah, pendarahan gusi makin kurang, sakit gigi hilang dan tidak menyerang langsung selepas saya amalkan 3 jenis vitamin ni secara konsisten. Memang tak boleh tinggal. Saya pernah juga cuba tinggalkan Vitamin C dalam 1-2 hari, sakit gigi kembali semula.

Pemeriksaan doktor perlu juga dilakukan ya. Vitamin bukan jalan pintas namun ia membantu menghilangkan rasa sakit gigi yang terus sementara menanti waktu sesuai untuk mencabut gigi.

Boleh buat pembelian terus dengan klik gambar di bawah.

Hilangkan sakit gigi semasa hamil

Boleh hubungi saya terus jika ada masalah atau konsultasi selepas pembelian.

rawat sakit gigi ibu mengandung

Share Button
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge