Cara Elak Kanser Payudara Bagi Wanita Dan Kanser Prostat Bagi Lelaki

Baru pagi tadi saya ternampak di skrin besar di Klinik Kesihatan Kulai,

Kanser payudara adalah pembunuh nombor SATU di Malaysia.

ubat kanser pengidap kanser di malaysia

Memang begitulah juga statistik jenis-jenis kanser yang paling menyerang rakyat Malaysia. Kanser payudara untuk wanita dan kanser prostat bagi lelaki.

Cara Rawat Kanser Secara Semulajadi

Kanser ni boleh dikatakan penyakit yang paling jahat kerana kesannya terhadap fizikal dan emosi sangat teruk. Tambahan pula ada beberapa jenis kanser yang tidak dapat dikesan pada tahap awal. Dapat tahu tu dah tahap 3 atau tahap 4. Jadi, mencegah itu jauh lebih baik daripada mengubatinya. Sentiasalah berdoa semoga kita dijauhkan daripada penyakit-penyakit kronik seumpama kanser ini. Nauzubillah.

Salah satu cara untuk mencegah 2 jenis kanser utama ini ialah dengan mengambil protein soya. Seringkali soya dikaitkan dengan isu-isu yang boleh membawa kepada keburukan kan? Usahlah kita percaya bulat-bulat seperti yang dikongsikan oleh orang ramai kerana tiada kajian pun sebenarnya yang mengatakan soya adalah memudaratkan kesihatan.

Saya kongsikan kebaikan soya untuk mencegah kanser payudara dan kanser prostat ini dari tulis buku Dr Bruce Miller, doktor yang berpengalaman luas dalam bidang ‘preventive health’.

Kenapa Protein Soya Sangat Bagus Untuk Cegah Kanser?

1. Ia mengandungi agen pencegah kanser yang dipanggil ISOFLAVONES. Ia boleh mengurangkan hormon yang berkaitan dengan kanser.

2. Ia juga mengandungi GENISTEIN yang hanya terkandung di dalam protein soya. Genistein ini boleh menghalang perkembangan sel kanser payudara bagi wanita dan kanser prostat bagi lelaki.

Menurut kajian di Singapura, mereka yang mengambil makanan berasaskan soya dapat mengurangkan risiko kanser payudara berbanding dengan mereka yang tidak mengambil makanan yang berasaskan soya.

Kajian yang dilakukan ke atas lelaki Jepun yang tinggal di Hawaii menunjukkan pengambilan soya adalah satu-satunya faktor yang mengurangkan risiko mereka mendapat kanser prostat.

Beliau juga menyarankan agar mengurangkan pengambilan makanan yang mengandungi lemak haiwan dan mengambil suplemen berasaskan soya untuk menggantikan kembali protein di dalam badan.

Rujukan : Buku Family Health, Modern Disease (Dr Bruce Miller)

Oleh itu, sebagai rakyat biasa ni usahlah kita mudah tertipu dengan khabar-khabar angin atau cerita viral di media sosial sahaja. Banyakkan membaca dan mencari info sebenar supaya kita lebih sihat tanpa sebarang penyakit kronik.

Jika anda ingin amalkan produk berasaskan soya atau protein soya, pastikan anda pilih soya yang selamat. Barulah ia benar-benar menjamin kesihatan tubuh badan kita.

cegah kanser dengan soya

Boleh terus dapatkannya di sini.

cara rawat kanser

Atau

Whatsapp direct untuk dapatkan protein soya berkualiti, berkesan dan selamat untuk seisi keluarga.

cegah kanser cepat

Share Button
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge