Naikkan Hb ibu hamil

Cara Atasi Masalah Hb Rendah Semasa Mengandung Demi Kesihatan Ibu Dan Baby

Tahniah kerana anda telah berjaya hamil dan bakal menimang cahaya mata. Syukur Alhamdulillah. 🙂

Ibu sedang hadapi masalah Anemia atau Hb rendah? Usah pandang remeh ya masalah Hb rendah ni kerana ia boleh menyebabkan masalah besar yang melibatkan nyawa ibu dan juga nyawa bayi di dalam rahim tu tau. Ibu harus ambil tahu apa komplikasi masalah Anemia/Hb rendah ni ya.

Boleh baca di sini. –> Bahaya Anemia Untuk Ibu Hamil

Mengikut pengalaman saya sendiri semasa mengandungkan anak ketiga pada tahun 2015 yang lepas, pernah juga dibebel nurse dan doktor sebab Hb rendah ni. Katanya vitamin yang saya ambil tu tak membantu pun naikkan Hb saya. Doktor pun bagilah pil Iron Iberet. Namun saya usaha juga dengan cara saya untuk buktikan kepada doktor dan nurse saya tidak tersilap ambil vitamin. Hehe. Degil dan keras kepala juga kan saya ni. Ini memang dari pengalaman saya sendiri tau.

Bukanlah nak degil dan keras kepala tak tentu pasal, cuma saya nak buktikan yang saya tidak tersilap ambil vitamin terbaik untuk diri saya. InshaAllah. Kalaulah eksperimen saya tu tak berjaya, pastilah saya akan ambil juga vitamin yang doktor berikan tu. Saya pun tak nak risikokan diri sendiri dan baby saya kan. 🙂

Apa Nak Buat Jika Hb Turun Juga? Jom Tengok Tips Ni.

1. Ambil Vitalea Shaklee sejam sebelum makan atau 2 jam selepas makan. Kenapa? Kerana ada beberapa makanan seperti ikan, daging merah dan hati boleh mengganggu penyerapan Iron yang terdapat dalam Vitalea tersebut.

2. Elakkan mengambil Vitalea bersama-sama pil Kalsium kerana Kalsium boleh mengganggu penyerapan Iron.

3. Elakkan mengambil Vitalea bersama-sama makanan yang mengandungi Kalsium seperti susu, mentega, keju dan lain-lain kerana kehadiran Kalsium ini boleh mengganggu penyerapan Iron ke dalam tubuh kita.

Rujukan

Dari pengalaman saya, tips no 2 dan no 3 tu saya memang cuba elakkan dah. Tapi 4 minggu lepas, Hb saya turun. Dan turun lagi 2 minggu lepas sehingga ke paras 9.6. Bila dah turun, doktor berikan saya pil Iron dan nurse pun berilah pelbagai nasihat… 🙂  Tapi saya ingin buat eksperimen ke atas diri saya. Jadi saya cuba tips no 1 tu. Alhamdulillah, check up minggu lepas, Hb saya naik ke 11.7!!! Syukur Alhamdulillah. Masa tu jugak rasa nak buat sujud syukur. 

Cara atasi Hb rendah semasa mengandungAlhamdulillah, Hb naik. Dah tak kena bebel, tak kena marah dengan doktor dah. Syukur sangat. Itulah pengalaman saya sendiri yang berjaya naikkan Hb dengan Vitalea + Vitamin C Shaklee. Dan semestinya saya ambil Set Kehamilan Shaklee sepanjang saya mengandung. Alhamdulillah sihat, selamat melahirkan tanpa sebarang komplikasi dan masalah-masalah kesihatan yang lain.

Saya juga nak kongsikan pengalaman seorang kawan, AyaChalo yang mengalami masalah Anemia sangat teruk. Sehingga sebulan sebelum bersalin pun masih lagi hadapi masalah Hb rendah.

Cara atasi Hb rendah semasa mengandung

Ini adalah rekod bacaan Hb beliau semasa mengandungkan anak ke 3.

Cara atasi Hb rendah semasa mengandung
Bacaan Hb semasa daftar buku pink minggu 17, 8.7 sahaja
Cara atasi Hb rendah semasa mengandung
Bacaan Hb semasa minggu 34, 10.0 sahaja

2 minggu selepas mencuba Set Hamil Shaklee (di dalamnya ada Vitalea dan Vitamin C yang membantu menaikkan Hb)

Cara atasi Hb rendah semasa mengandung
Bacaan Hb minggu 35, dah naik ke 11.0. Alhamdulillah.
Cara atasi Hb rendah semasa mengandung
Bacaan Hb minggu 37, Hb makin naik ke 11.2. Alhamdulillah.
Cara atasi Hb rendah semasa mengandung
Bacaan Hb minggu 38, naik lagi ke 11.8 dan kekal 11.8 sehingga melahirkan. Syukur.

Ini pula rekod bacaan Hb beliau semasa mengandungkan anak ke 4. Tiada lagi masalah Hb rendah dengan asbab mengenali Set Hamil Shaklee daripada awal.

Cara atasi Hb rendah semasa mengandung
Mengandung anak ke 4 dengan Hb normal. Alhamdulillah.

Sumber : Blog AyaChalo

Beliau berjaya mengatasi masalah Hb low beliau dengan mengamalkan Set Hamil Shaklee. Alhamdulillah dengan izinNya, Hb beliau naik dan normal sehinggalah beliau mengandungkan anak ke 4 tanpa sebarang masalah Hb lagi.

Jika ibu-ibu ada masalah Hb rendah ni, saya cadangkan untuk cuba Set Hamil Shaklee ni atau boleh juga ambil Set Naikkan Hb yang berkesan ni.

Whatsapp saya dengan hanya 1 klik di sini.

 

Share Button
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge