Bahaya Virus Zika Untuk Ibu Hamil

Penularan virus Zika ini amatlah membimbangkan terutamanya untuk ibu mengandung. Kini penyakit Zika ini telah sampai ke Malaysia. Memang membimbangkan!!

Elak jangkitan virus zika
Virus Zika di Malaysia. Amat membimbangkan!!!!

Apa Kaitan Zika Dan Ibu Hamil?

Ia boleh menyebabkan kecacatan otak janin di dalam kandungan atau dikenali sebagai “microcephaly” iaitu kelahiran bayi dengan kepala/otak mengecil. Ia dikaitkan dengan gejala saraf iaitu sindrom “Guillain-Barre”. “Microcephaly” merupakan kecacatan otak/kepala yang kekal yang boleh mempengaruhi kualiti hidup bayi sehingga dewasa.

Virus zika boleh menyebabkan kecacatan otak bayi di dalam kandungan

Keadaan ini sangat banyak berlaku di Brazil. Sangat sedih melihatnya kan?. 🙁

Terkini, seorang wanita hamil dari Johor Bahru disahkan terkena jangkitan Zika. Pihak berkuasa sedaya upaya cuba mengawal pembiakan nyamuk Aedes di sekitar rumah beliau. Semoga keadaan wanita tersebut terkawal dan anaknya dilindungi, InshaAllah.

Elak jangkitan zika
Wanita hamil pertama yang dijangkiti virus Zika di Johor Bahru.

“Seperti denggi, tiada vaksin dan ubat khusus untuk membunuh virus ini. Oleh itu, orang yang dijangkiti akan menjadi sumber jangkitan kepada orang lain jika digigit oleh nyamuk Aedes,” kata Datuk Dr Lokman, Timbalan Ketua Pengarah Kesihatan (Kesihatan Awam)

Setiap orang patut mengambil tahu tentang virus ini kerana ia sedang menular di negara kita terutamanya ibu hamil. Ianya sangat bahaya, ditambah lagi ia tidak menunjuk simptom secara mendadak.

Menurut Datuk Dr Lokman, penyakit ini hanya menyebabkan demam yang ringan serta bintik-bintik (rashes) di badan, sakit sendi dan tidak menyebabkan kematian.

Sumber : TheVocket

Oleh kerana itulah kita patut berjaga-jaga dan sentiasa mengamalkan pencegahan supaya tidak dijangkiti oleh virus Zika ini.

Di antara usaha yang kita boleh buat ialah :-

1. Meningkatkan tahap sistem imun supaya kita tidak mudah dijangkiti dan mudah melawan jangkitan sekiranya dijangkiti.

Bagaimana nak tingkatkan sistem imun secara semulajadi? Ambil Nutriferon. Ia adalah hasil kajian bertahun-tahun oleh Dr Kojima sebelum menemui ramuan terbaik untuk Nutriferon ni.

Elak zika menyerang
Tingkatkan sistem imun dengan nutriferon

6 Sebab Kenapa Saya Cadangkan Nutriferon Untuk Tingkatkan Sistem Imun

1. Terbukti daripada kajian ke atas manusia – campuran fitonutrien yang berkesan & selamat memberi sokongan imun yang tepat pada peringkat sel.

2. Meningkatkan paras interferon secara semulajadi. Interferon adalah kumpulan protein yang sangat penting dalam sistem imun tubuh & paling mahal.

Interferon dihasilkan secara semulajadi dalam badan. Sekarang ada ubat interferon digunakan untuk merawat Hepatis B, AIDS dan kanser.

3. Dicipta oleh penemu interferon – Dr Yasuhiko Kojima yang menemui interferon pada tahun 1954.

4. Rumusan berpaten yang ekslusif. Sebelum dipasarkan Nutriferon telah melalui set2 ujian yang ketat dari segi keselamatan, ketulenan, keberkesanan & prestasi.

5. Dikaji selama 40 tahun. Menggunakan berjuta2 sebatian sebelum Dr Kojima menemui ekstrak 4 tumbuhan yang boleh meningkatkan interferon secara semulajadi.

6. Sejak Nutriferon dibangunkan, beberapa kajian klinikal ke atas manusia telah mendokumenkan keberkesanan suplemen ini. Dimuatkan dalam jurnal perubatan, seperti Journal Gastroenterology, Clinical Pharmacology and Complementary Medicine – mengetengahkan pelbagai faedah Nutriferon.

Sumber : Dr Fyda Noh

Klik gambar di bawah untuk pembelian Nutriferon secara online menggunakan kad kredit atau kad debit anda.

Elak jangkitan zika

2. Menyapu losyen yang tidak disukai oleh nyamuk ke seluruh badan.

Seperti yang biasa dicadangkan, kita boleh menggunakan racun serangga/nyamuk, tetapi ia tidak selamat untuk pernafasan kita dan anak2. Jadi, cubalah cara yang lebih selamat dan natural.

Sapukan losyen herbal blend secara kerap untuk menghalau gigitan nyamuk Aedes. Losyen ini adalah losyen yang selamat untuk digunakan oleh bayi sehinggalah orang dewasa/warga emas.

3. Buang air bertakung di dalam tayar-tayar buruk, alas pasu bunga, botol dan bekas yang menakung air.

4. Tutup semua bekas tadahan air. Sekiranya terpaksa menadah air, masukkan bahan pembunuh jentik-jentik.

5. Pastikan sampah sarap dibuang ke dalam beg sampah dan tong sampah yang bertutup rapat.

6. Pakai seluar panjang dan baju lengan panjang.

7. Gunakan skrin atau langsir yang telah dirawat racun serangga nyamuk untuk menutup tingkap dan pintu.

8. Pasang kelambu di bilik tidur.

Sumber : KKM

Kita usaha apa yang sepatutnya kita buat. Jangan ambil remeh dan sambil lewa ya. Moga dengan usaha kita yang kecil ini, Allah bantu kita dalam menangani masalah penularan penyakit berjangkit yang bernama Zika ini. InshaAllah.

Ketahui dengan lebih lanjut mengenai Virus Zika di sini. Klik link di bawah ya.

Virus Zika

Untuk dapatkan Nutriferon sebagai salah satu usaha meningkatkan sistem imun badan kita dan losyen Herbal Blend mengelakkan daripada digigit oleh nyamuk Aedes, boleh hubungi saya melalui SMS/Whatsapp ke 019-722 8520.

Konsultasi adalah PERCUMA.

❤Laila (ID 854299)❤
☎ H/P : 019-722 8520 (SMS/WhatsApp)
✉ lailaisma2207@gmail.com
✿FB : Lailasani Ismail

Share Button
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge