Tips Turunkan 5kg Dengan Cepat Dan Mudah Di Bulan Puasa

Alhamdulillah, 1 Ramadhan hari ni. Syukur kerana kita masih lagi bernafas dan dapat merasai nikmat Ramadhan yang penuh berkat. Alhamdulillah.

Selamat Menjalani Ibadah Puasa Dengan Sempurna untuk semua pembaca nutrisisemulajadi.com ya. Moga dapat ilmu bermanfaat daripada blog ini. InshaAllah.

Kita memang selalu berazam untuk turunkan berat badan di bulan puasa kan? Maklumlah nak raya nanti dengan badan kurus cantik molek. Sesekali balik kampung pastilah nak jumpa kawan-kawan lama kan. Setiap tahun jumpa pun asyik kena kutuk je kan?

Cara cepat kurus
Turunkan berat badan dengan cara sihat.

“Kau bila nak kurus?”
“Kau mengandung berapa bulan ni?” Walhal kita masih belum beranak pinak pun lagi.

Sentap tau! Haaaa.. tahun ni kita taknak sentap-sentap lagi dengan gurauan kawan-kawan sekampung kita. Nanti kita nak tunjukkan kita dah berjaya turunkan 5-10kg berbanding raya tahun lepas.

Boleh?

Mari kita tengok apa kita perlu buat sepanjang bulan puasa ni supaya berat kita boleh turun dengan cepat dan mudah.

Turun 5kg Dengan Cepat Dan Mudah Bulan Ramadhan

1. Wajib Bersahur

Turunkan 5kg dengan cepat dan mudah di bulan puasa
Menu sahur yang lengkap nutrisi membantu turunkan berat badan dengan cepat

Ni salah satu contoh menu sahur yang lengkap nutrisi untuk kita dapat turunkan berat badan dengan cepat di bulan puasa.

Jangan tinggalkan sahur dan bersahurlah dengan makanan yang seimbang. Cukup karbohidrat, protein, sayur-sayuran dan lemak sihat. Ambil jus buah homemade sebagai pelengkap kerana jus buah mengandungi karbohidrat, fiber dan air yang tinggi. Kalau tak sempat nak buat jus atau makan buah, boleh ambil minuman oren tanpa karbonat. Ia boleh bantu kekalkan air dalam badan sepanjang seharian kita berpuasa.

Kalau tak sempat nak masak, boleh ambil Set Sahur yang lengkap dengan nutrisi dan cepat untuk disediakan.

Tambah tenaga ibu menyusu di bulan puasa

2. Berbuka Dengan Betul, Bukan Melantak

Badan kita memang teringinkan sangat gula selepas seharian berpuasa. Bila kita start dengan gula (kuih muih/air manis), kita terus menerus nakkan gula masuk dalam badan. Masa nilah paling bahaya sebab kuih manis dan air manis tu boleh cecah beratus-ratus kalori, dan akhirnya kita makan terlalu banyak melebihi keperluan badan kita. Akhirnya berat kita naik sepanjang bulan puasa sebab kita asyik dengan makanan bergula tinggi.

Mulakan dengan 1-2 biji kurma dan air kosong atau jus buah yang kita sediakan sendiri di rumah. Lepas tu, kita solat Maghrib.

Dengan cara ni, kita dapat kurangkan ketagihan gula yang melampau tersebut dan kita dapat kontrol nafsu makan kita.

Turunkan 5kg dengan cepat dan mudah di bulan puasa

Foto kredit : Kevinzahri.com

3. Jangan Kurangkan Makan

Ramai orang yang nak turunkan berat badan silap faham. Dengan mengurangkan pengambilan makanan, badan kita mudah kurus. Memang betul mudah kurus tapi itu bukan cara yang betul kerana ia akan membuatkan berat badan kita cepat naik semula.

Turunkan 5kg dengan cepat dan mudah di bulan puasa

Cara yang betul untuk turunkan berat badan ialah dengan mengambil makanan sekurang-kurangnya 1000kcal setiap hari. Ini untuk mengelakkan tahap metabolisme kita menurun dan membuatkan berat kita susah nak turun dengan cepat.

4. Minum Air Yang Cukup

Minum air sedikit-sedikit dengan kerap bermula daripada lepas buka puasa sehinggalah waktu sahur. Bukannya dengan cara minum 1 liter air sekaligus. Air yang diminum dengan banyak sekaligus hanya akan dikeluarkan sebagai air kencing sahaja. Membazir kan?

Ini adalah cadangan cara minum air yang sesuai sepanjang bulan puasa ni. Paling penting adalah istiqamah.

5. Detoks

Turunkan 5kg dengan cepat

Detoks semasa bulan puasa ni mempercepatkan lagi proses menurunkan berat badan sebanyak 5kg tu. Set detoks semasa puasa ni sama sahaja dengan set biasa cuma, ditambahkan dengan Set Sahur dan Set Terawih untuk beri kesan lebih baik dan beri tenaga lebih lama.

Turunkan 5 kg di bulan puasa

Dapatkan Set Detoks ni hari ini ya untuk kita dapat turunkan sekurang-kurangnya 5kg di bulan Ramadhan ni.

Selain turunkan berat badan, perut pun boleh kempis dengan cepat tau. Mereka berjaya kempiskan perut dalam masa seminggu. Langsing gitu haa… Boleh tengok sini. Klik link di bawah ni ya.

Kempis Perut Cepat.

Boleh hubungi saya di 019-722 8520 untuk dapatkan set detoks ni.

Atau boleh klik link di bawah ni.

Whatsapp AkakSelim

❤Laila (ID 854299)❤
☎ H/P : 019-722 8520 (SMS/WhatsApp)
✉ lailaisma2207@gmail.com
✿FB : Laila Ismail

Share Button
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...