Set Bersalin Yang Ibu Berpantang Wajib Pilih Untuk Banyakkan Susu

set menyusu shakleeBiasanya lepas bersalin, ibu-ibu terutamanya ibu-ibu baru selalu risau dan ada masalah penyusuan kan? Selalu tertanya-tanya,

“Susu saya ada ke?”

“Susu saya ni cukup ke untuk baby saya?”

“Susu saya macam sikitttttt je.”

“Baby selalu menangis, susu saya tak cukup ke?”

Bagaimana Nak Atasi Masalah-masalah Penyusuan Ni?

  1. Lengkapkan Ilmu Penyusuan Sepanjang Hamil

    Sediakan ilmu penyusuan yang cukup sebelum bersalin. Silah baca buku atau google ilmu-ilmu penyusuan yang makin mudah didapati sekarang ni.
    Contoh ilmu yang paling penting ialah susu yang baru keluar tu berwarna kuning, beberapa titis pulak tu. Ada yang ingat susu basilah, susu kena buanglah. Macam-macam!! Kalau taknak tertanya-tanya, lengkapkan diri dengan ilmu penyusuan secukupnya ya.

  2. Kongsi Ilmu Penyusuan Dengan Encik Suami

    Kongsikan ilmu penyusuan yang kita baca tu dengan suami, orang yang paling dekat dan memahami kita. Kadang-kadang kita akan hadapi masalah jika suami kita tidak tahu tentang penyusuan ni dan mudah terikut-ikut dengan orang sekeliling.

  3. Jangan Mudah Terpengaruh Dengan Mitos Penyusuan Orang Sekeliling

    Setelah kita sudah khatam ilmu-ilmu penyusuan ni, jangan mudah terpengaruh dengan orang-orang sekeliling kita semasa berpantang yang negatif terhadap penyusuan susu ibu. Cuba pekakkan telinga dan teruskan berusaha untuk menyusu dengan segala ilmu yang kita ada.

  4. Ambil Set Bersalin Yang Boleh Banyakkan Susu

    Set bersalin yang boleh di ambil sejurus selepas bersalin dan banyakkan susu.
    Set bersalin yang boleh di ambil sejurus selepas bersalin dan banyakkan susu.

    Ambil Set Bersalin yang boleh membanyakkan susu ibu dan boleh diambil sejurus selepas bersalin. Kebiasaannya Set Bersalin yang ada di pasaran tidak boleh diambil selagi baby tidak bebas jaundis atau kuning. Jadi, ibu-ibu terpaksa tunggu lebih lama sekiranya baby mengalami jaundis. Badan kita semasa berpantang yang agak lemah akan makin lemah jika tidak dibantu oleh sebarang suplemen atau jamu. Tetapi berlainan dengan Set Bersalin Shaklee ni, ia boleh terus diambil sejurus selepas bersalin.

Apa Yang Membuatkan Set Bersalin Ni Boleh Banyakkan Susu?

  1. Ibu Kurang Stress dan Hilang Penat

    set bersalin shaklee
    Ibu yang lepas bersalin sebenarnya sangat penat dan sentiasa letih kerana kehilangan darah yang banyak semasa bersalin. Stress dan letih menahan sakit lagi kan? Haaa, semua tu akan memberi efek semasa kita dalam pantang. Jadi pengambilan Vitalea yang merupakan multivitamin, B Complex, Vitamin C dan ESP ni dapat membantu ibu-ibu kembali bertenaga dan lebih segar semasa berpantang. Bila badan sihat dan segar, susu ibu pun mudah nak keluar.
    Ibu-ibu tahu tak? Hormon stress tu boleh menghalang pengeluaran susu ibu. Jadi dengan badan sihat dan adanya B Complex ni, susu senang nak keluar.

  2. Luka Cepat Sembuh

    Luka lepas bersalin memang menyakitkan. Kalau diingat2 kembali, memang sakit dan stress!! Kalau boleh tak nak duduk, nak meniarap je. Atau nak mengiring je masa tidur. Tapi macam mana nak susukan baby kita kan? Jadi dalam Set Bersalin ni ada Zinc Complex yang membantu mempercepatkan luka sembuh. Dan bila luka cepat sembuh, senang dan mudahlah kita dalam menyusukan baby kita kan? Stress pun hilang bila luka dah sembuh dengan cepat.

  3. Alfalfa Milk Booster Terbaik

    Alfalfa memang dikenali dari dulu lagi sebagai ‘milk booster’ terbaik.

    It has been consumed by nursing mothers for many years to help with the production of breast milk. When taken in moderation, alfalfa is considered safe and nutritious.


    It is used by breastfeeding mothers to make more breast milk.


    Boleh refer ke website Breastfeeding ni ya.

    Taken after birth, it increases milk supply and is reported to increase the fat content of breastmilk.


    Sumber info dari Mobimotherhood ni bagitau, boleh tambah lemak dalam susu ibu lagi tau…
    Dengan pengambilan alfalfa ni, susu sentiasa cepat penuh kembali jika diambil selepas mengepam atau lepas menyusu.
    Pengambilan alfalfa semasa berpantang adalah selamat untuk ibu dan baby.
    Dan selamat juga untuk baby yang jaundis atau kuning. Ini dari pengalaman saya sendiri semasa melahirkan anak ketiga. Kuningnya agak tinggi selepas hari ketiga, jadi saya cepat-cepat ambil alfalfa 2 biji setiap hari. Alhamdulillah. Kuningnya turun sedikit demi sedikit dan tak perlu dimasukkan ke wad.
  4. Tiada Lagi Sakit Sendi dan Pinggang

    Lepas bersalin memang sakit-sakit badan sana sini kan? Saya kena sakit pinggang yang agak teruk lepas bersalin 3 bulan lepas. Memang rasa macam nak patah dan kalau boleh macam nak baring je sepanjang hari. Tapi disebabkan saya berpantang sendiri, maka nak baring-baring je tu memang mustahillah. 🙁
    Mestilah kena bangun untuk jaga baby, susukan baby, mandikan dan jaga 2 orang lagi puteri kesayangan saya. Memang mencabar tapi dengan pengambilan Ostematrix Shaklee yang terkandung di dalam Set Bersalin ni, memang sangat membantu. Alhamdulillah, hilang rasa sakit pinggang dan sakit-sakit sendi yang melampau.
    Bila sakit-sakit ni dah kurang, kita kurang stress menahan sakit dan pengeluaran susu juga tidak terjejas.

Alhamdulillah, sehingga hari ini pengeluaran susu tidak terjejas dan baby saya dapat menyusu dengan baik. Berat badan baby saya juga naik dengan baik.

Anda juga boleh banyakkan susu dengan menyediakan Set Bersalin ni untuk tempoh berpantang anda. Ia bukan sahaja dapat banyakkan susu, tetapi boleh bagi tenaga dan hilangkan stress serta elakkan meroyan.

Banyak lagi kelebihan Set Bersalin ni, boleh baca dengan lebih lanjut di sini ya. Klik link di bawah.

11 Kelebihan Set Bersalin Shaklee

Ibu-ibu yang sedang hamil boleh hubungi saya untuk sebarang pertanyaan dan tempahan Set Bersalin anda ni ya.

❤Laila (ID 854299)❤
☎ H/P : 019-722 8520 (SMS/WhatsApp)
✉ lailaisma2207@gmail.com
✿FB : Lailasani Ismail
✿FanPage : Tips Ibu Hamil, Berpantang dan Menyusu

 

 

 

 

Share Button

MLM Sebenar atau Skim Cepat Kaya?

Apabila disebut Multi-Level Marketing atau lebih dikenali sebagai MLM, ramai orang skeptikal dengan perkataan M.L.M itu sendiri. Pasti terbayang di kepala hanyalah perkataan menindas, makan duit orang, skim cepat kaya, MLM haram jadah dan pelbagai tohmahan lagi.

MLM sebenar

Sebelum kita terus menuduh yang bukan-bukan, jom kita ‘study’ dulu sedikit sebanyak tentang MLM ni.

Bagaimana MLM ini bermula? Ia diasaskan oleh Henry Heinz pada tahun 1860 yang melantik 400 ejen untuk menjual produknya.

Pada tahun 1945, Syarikat Nutrilite telah mencipta pelan pemasaran kepada ejennya :-

-supaya ejennya dapat mempromosi produk kepada penduduk di luar liputan media iklan iaitu kawasan pedalaman.

-dapat mengekalkan harga ekonomi supaya penduduk pedalaman mampu memilikinya.

Ok, kita tinggalkan sejarah MLM ni. Kita tengok pula bagaimana kita nak menilai sama ada MLM tu adalah MLM sebenar atau MLM haram jadah/Skim Cepat Kaya.

Ada 2 Ciri Penting Untuk Menilai MLM Sebenar atau Skim Cepat Kaya

  1. Produk Benar-benar Wujud atau Hanya Mengaburi Mata?

    Produk perlu wujud dalam satu-satu bisnes. Jika produk itu sebenarnya tidak wujud dan hanya semata-mata mengaburi mata pengedar/pembeli, itu bermaksud Skim Cepat Kaya.

  2. Dapat Komisyen dari Jualan atau Menaja?

    Kita perlu selidik komisyen yang diberikan kepada pengedar sesebuah MLM itu adalah daripada hasil jualan produk atau dengan menaja. Jika komisyen yang diberikan itu adalah hasil kita menaja ‘downline’ (ahli bawahan kita), itu tandanya kita patut berhati-hati dan meninggalkan syarikat MLM tersebut. Itu adalah Skim Cepat Kaya yang bertopengkan MLM sahaja.

Ok, sekarang jelas kan? Bagaimana kita nak kenal MLM tu yang sebenar ke atau pun Skim Cepat Kaya yang seterusnya menjadi ‘kayap’.. 🙁

Jika kita lihat pelan pemasaran produk Shaklee, ianya menepati kedua-dua ciri di atas.

-Bonus/komisyen yang dibayar kepada setiap pengedar adalah daripada hasil jualan persendirian dan juga berkumpulan.

-Upline tidak mendapat apa-apa komisyen daripada setiap penajaan ahli baru/downline. SATU SEN pun tak dapat tau. 🙂

Jelas bukan? 

Sekarang kita kenali pula ciri-ciri MLM yang patuh syariah atau pun tidak.

Checklist yang menunjukkan MLM Shaklee adalah patuh syariah.
Checklist yang menunjukkan MLM Shaklee adalah patuh syariah.

Jika kita lihat dari perbandingan di dalam gambar di atas, ternyata bisnes Shaklee ini adalah patuh syariah. Tiada sebarang agenda yang tersembunyi di sebalik pelan pemasarannya. Semuanya jelas dinyatakan di dalam buku manual yang diberikan kepada setiap orang pengedar setelah mendaftar sebagai ahli.

Tapi……………………..

Kenapa Perlunya Multi-Level?

-Shaklee fokus kepada produk dan tidak perlu fokus kepada setiap pelanggannya kerana pelanggan Shaklee itu sendiri boleh merujuk kepada pengedarnya. Jika Shaklee perlu fokus kepada setiap pelanggan, berapa ramai pekerja yang perlu Shaklee sediakan untuk menjawab setiap pertanyaan daripada pelanggan? Jadi di sini Shaklee telah mengurangkan kos untuk mengambil pekerja sebaliknya memberikan komisyen/bonus kepada setiap pengedar yang telah bersusah payah untuk melayan pelanggannya dan juga mendidik ‘downline’nya.

-Lebih ramai yang berpeluang menjadi pengedar dan lebih ramai yang dapat peluang menjana pendapatan.

Kenapa Perlunya Pengedar?

Jika tanpa pengedar, Shaklee perlu mengeluarkan kos yang banyak untuk memperkenalkan produk kepada pengguna. Daripada pengilang, seterusnya kepada pengeksport, pemborong, peruncit dan barulah sampai kepada pengguna.

Jika Shaklee dipasarkan melalui pengedar, Shaklee dapat mengurangkan kos di bahagian pengeksport, pemborong dan peruncit. 3 bahagian tu! Kosnya pasti banyak bukan? Jadi dengan adanya pengedar, setiap barangan Shaklee dari kilang akan dibeli oleh pengedar dan dijual terus kepada pengguna.

Shaklee dapat mengurangkan kos pemasaran dan pengedar juga dapat komisyen/bonus dari hasil jualan mereka kepada pengguna. Bagus bukan? Win-Win gitu.

Kenapa Perlunya Downline?

-Pasaran adalah terlalu luas dan seorang pengedar tidak mampu untuk memasarkan produk Shaklee ke seluruh Malaysia seorang diri. Jadi, di sinilah fungsinya downline supaya pasaran lebih meluas ke serata Malaysia atau pun serata dunia.

-Kita tiada akses kepada lingkungan semua orang sehinggakan kita perlukan bantuan orang lain.

Contoh yang lebih jelas :
Saya adalah pengedar Shaklee di Johor dan saya ingin memasarkannya ke seluruh Malaysia. Saya memerlukan pengedar di bawah tajaan saya supaya saya boleh memperkenalkan produk Shaklee dengan lebih meluas kepada pelanggan di negeri-negeri/kampung-kampung lain tanpa perlu saya menemuinya sendiri. Pasaran produk Shaklee menjadi lebih luas dengan bantuan daripada downline.

Sekarang sudah jelas kan bagaimana nak kenal MLM Sebenar dan MLM Tipu/Skim Cepat Kaya? Ternyata pelan pemasaran Shaklee adalah mematuhi MLM Sebenar dan juga MLM yang patuh syariah.

Oleh kerana itulah saya benar-benar jatuh cinta dengan Shaklee bukan sahaja kerana produknya yang berkualiti dan membantu meningkatkan kualiti kesihatan saya dan keluarga, tetapi juga membantu saya menjana pendapatan dari rumah tanpa perlu meninggalkan anak-anak dan keluarga.

Anda juga berminat untuk menjana pendapatan dari rumah? Ia boleh dilakukan secara part time atau full time.

Hubungi saya untuk memulakan bisnes Shaklee anda hari ini. Ketahui juga kelebihan menjadi ahli Shaklee. Sila klik link di bawah ni ya. 🙂

Kelebihan menjadi ahli Shaklee

❤Laila (ID 854299)❤
☎ H/P : 019-722 8520 (SMS/WhatsApp)
✉ lailaisma2207@gmail.com
✿FB : Lailasani Ismail
✿FanPage : Tips Ibu Hamil, Berpantang dan Menyusu

 

Share Button

6 Vitamin Penting Yang Ibu Hamil Patut Tahu Untuk Dapat Anak Sihat

Setelah disahkan hamil dan menjalani check-up bulanan, biasanya ibu-ibu akan dibekalkan vitamin oleh doktor. Ada juga ibu-ibu yang tak suka ambil vitamin ni atas sebab-sebab tertentu seperti loya teruk, tak boleh telan, nak muntah dan ada juga yang berpendapat vitamin boleh membuatkan bayi di dalam kandungan menjadi besar.

Vitamin penting untuk ibu hamil
Pengambilan vitamin sangat penting seawal kehamilanuntuk ibu dan bayi

Tahukah ibu-ibu? Vitamin dan nutrien amat diperlukan oleh tubuh manusia, apatah lagi ibu hamil yang membawa bayi di dalam perutnya. Ia sangat penting untuk kesihatan ibu dan bayi di dalam kandungan. Dan pendapat yang mengatakan bayi menjadi besar jika mengambil vitamin tu adalah TIDAK BENAR sama sekali.

Vitamin penting untuk ibu hamil
Pengambilan vitamin tidak membuatkan bayi di dalam kandungan menjadi besar.

Vitamin tidak dapat dihasilkan sendiri oleh badan kita, jadi kita harus mendapatkannya dari pemakanan atau suplemen.

Vitamin-vitamin Yang Sangat Penting Dan Diperlukan Oleh Ibu Hamil

  1. Asid Folik

    Setelah disahkan hamil, ibu perlu terus mengambil asid folik sehingga usia kandungan mencecah 12 minggu dan terus mengambilnya sehingga akhir kehamilan. Dalam tempoh 12 minggu pertama, asid folik amat penting untuk proses pembentukan tulang belakang bayi. Selain daripada itu, asid folik juga membantu membina DNA bayi.
    Asid folik juga membantu menyokong sistem saraf yang sihat, penghasilan hormon dan tenaga.
    Dos yang dicadangkan untuk ibu hamil ialah 1000 mcg sehari. Pastikan vitamin yang anda ambil mudah diserap dan 100% semulajadi.

  2. Zat Besi

    Zat besi amat diperlukan untuk ibu hamil kerana zat besi membantu dalam pembentukan sel darah merah. 10-15% ibu hamil mengalami masalah anemia disebabkan kekurangan zat besi.
    Pengambilan zat besi yang mencukupi juga dapat mengurangkan risiko kelahiran bayi pra matang.

  3. Vitamin C

    Untuk memastikan zat besi dapat diserap dengan baik, ibu hamil perlu mengambil vitamin C bersama-sama dengan zat besi. Ibu boleh mendapat anemia walaupun telah mengambil zat besi tanpa kehadiran vitamin C. Vitamin C juga penting untuk memperkukuhkan sistem imun badan ibu dan bayi.
    Selain itu, vitamin C juga membantu penghasilan kolagen dalam membina tulang rawan, otot-otot dan tulang bayi di dalam kandungan.

  4. Kalsium

    Kalsium yang baik adalah kalsium yang digabungkan dengan vitamin D dan Magnesium. Vitamin D diperlukan untuk membantu tubuh menyerap kalsium dengan lebih efektif. Kalsium sangat penting untuk perkembangan dan pertumbuhan tulang bayi.
    Ibu hamil yang kurang kalsium berisiko untuk mengalami kekejangan otot dan sakit-sakit tulang.

  5. Minyak Ikan

    Minyak ikan amat penting untuk perkembangan otak bayi yang dikandung. Ia juga adalah asid lemak perlu yang tidak dapat dihasilkan oleh badan tetapi sangat penting untuk tindakbalas hormon.
    Pengambilan minyak ikan yang tinggi semasa hamil juga dapat mengurangkan risiko alahan pada bayi.

  6. Protein

    Protein sangat penting untuk membina sel badan dan otot yang sihat. Ia adalah blok binaan asas untuk sel-sel badan ibu dan bayi. Protein amat diperlukan untuk perkembangan tubuh bayi terutamanya di trimester ke 2 dan ke 3 kerana pertumbuhan bayi adalah sangat pantas pada waktu itu.
    Kekurangan protein di dalam tubuh ibu juga boleh menyebabkan keguguran.

Semua vitamin dan nutrien ini terkandung di dalam Set Prenatal by YES.

Vitamin ibu hamil
Vitamin yang sangat penting untuk ibu hamil dan bayi di dalam kandungan.

Anda layak mendapat
-diskaun sebanyak 5%
-1 botol vitalea (multivitamin) PERCUMA sekiranya mendaftar sebagai ahli (Terhad untuk September 2015 SAHAJA!)
-cashback
dengan pembelian Set Prenatal ini.

Dapatkan Set Prenatal ni dengan harga untuk ahli termasuk yuran pendaftaran RM539.80. Harga tanpa pendaftaran ialah RM582. Mana lebih untuk tu?

Haa… fikir-fikir dulu nak yang mana dan boleh hubungi saya dengan cara di bawah ni ya.

 

❤Laila (ID 854299)❤
☎ H/P : 019-722 8520 (SMS/WhatsApp)
✉ lailaisma2207@gmail.com
✿FB : Lailasani Ismail
✿FanPage : Tips Ibu Hamil, Berpantang dan Menyusu

Share Button

Tips Memilih Breast Pump Betul Dan Yang Paling Bagus

Saya sangat bersetuju jika ada ibu yang mengatakan pemilihan pam yang betul dan bagus adalah salah satu faktor kejayaan penyusuan susu ibu.

Pemilihan pam yang betul dan terbaik boleh mempengaruhi penghasilan susu ibu
Pemilihan pam yang betul dan terbaik boleh mempengaruhi penghasilan susu ibu

Kenapa?

Pam yang tidak bagus dan menyakitkan cik B kita semasa mengepam akan membuatkan kita rasa serik dan perit untuk mengepam serta nak mengepam tu bagaikan satu seksaan pula. Bagaimana nak berjaya kan?

Walaupun kejayaan penyusuan bukan bergantung sepenuhnya kepada pam, tapi pam yang bagus boleh membantu kita mengepam dengan lebih cepat, lebih efektif dan lebih banyak susu dihasilkan.

Bagaimana tu? Jom kita tengok tips memilih pam yang betul dan bagus.

Tips Memilih Pam Yang Betul dan Bagus

  1. Jenis Pengepaman

    Medela Freestyle adalah salah satu contoh pam double.
    Medela Freestyle adalah salah satu contoh pam double.

    Terdapat 2 jenis pam yang ibu-ibu boleh pilih iaitu
    -pam single
    -pam double
    Kelebihan pam double ialah boleh memerah kedua-dua belah payudara dalam satu masa berbanding pam single. Ia adalah pilihan terbaik untuk ibu-ibu yang kesuntukan masa di pejabat.

  2. Pam Manual, Letrik atau Menggunakan Bateri

    Pam Avent manual ni adalah pam single dan manual.
    Pam Avent manual ni adalah pam single dan manual.

    Pam manual agak meletihkan tangan berbanding dengan pam letrik atau bateri. Ia mungkin sesuai untuk ibu-ibu yang jarang mengepam atau hanya mengepam di ofis sahaja sebanyak 2-3x. Bagi yang sangat komited mengepam iaitu 2-3 jam sekali, sudah pasti pam eletrik sangat sesuai. Ia menjimatkan masa di samping lebih rileks semasa mengepam. Cuma kekurangannya ialah, ia memerlukan plug point untuk mengepam.
    Bagi pam yang menggunakan bateri, ia mudah digunakan kerana ia boleh dibawa ke mana-mana sahaja anda pergi.Saya pernah menggunakan kedua-dua jenis pam iaitu pam manual dan pam letrik yang boleh digunakan dengan menggunakan bateri. Saya lebih gemar pam manual berbanding pam eletrik kerana suction yang lebih kuat berbanding pam eletrik. Tetapi semasa saya bekerja dan gigh mengumpul stok semasa anak kedua dahulu, saya lebih suka menggunakan pam letrik kerana saya mengepam dengan kerap.

    Boleh juga refer ke website ni untuk tengok jenis2 breastpump yang ada di pasaran sekarang.
    Jenis-jenis breastpump

  3. Keselesaan

    Medela Harmony ni adalah pam single, manual dan mempunyai corong lembut yang sangat selesa. Saya sangat sukakannya.. :)
    Medela Harmony ni adalah pam single, manual dan mempunyai corong lembut yang sangat selesa. Saya sangat sukakannya.. 🙂

    Pilihlah pam yang mempunyai alas getah yang lembut serta selesa membuatkan anda tidak sakit ketika mengepam. Pam yang menyakitkan akan membuatkan anda terasa ‘serik’ setiap kali ingin mengepam.

  4. Mudah Digunakan Dan Bunyi Yang Perlahan

    Belilah pam yang membuatkan anda selesa dan fleksibel untuk anda membawanya ke mana jua. Bagi ibu yang berkerjaya dan sering out-station, sudah pasti memerlukan pam yang tidak mempunyai banyak perkakasan dan bersaiz kecil supaya mudah untuk membawanya.
    Selain itu, pilihlah pam yang mudah dibersihkan dan tidak mengeluarkan bunyi yang kuat supaya anda boleh mengepam berdekatan dengan bayi semasa bayi tidur atau di bilik mesyuarat/di tempat kerja tanpa disedari oleh rakan sekerja.

  5. Kadar Sedutan

    Pastikan pam yang dipilih mempunyai kadar sedutan seakan bayi menyusu. Keadaan ini tidak menyakitkan anda. Apabila anda selesa, ia akan merangsang pengeluaran susu yang lancar. Untuk pam manual, anda boleh kawal sendiri kadar sedutannya. Untuk pam letrik, pastikan ‘suction’nya boleh dilaras kuasa sedutanya. Ini kerana setiap ibu mempunyai keperluan sedutan yang berbeza.

  6. Tahan Lasak

    Sekiranya anda mengepam setiap 2-3 jam sekali di pejabat dan anda akan mengepam di rumah ketika anak tidur, anda memerlukan pam yang tahan lasak terutamanya pam letrik. Untuk pam letrik, pastikan motornya tahan untuk sesi pengepaman yang kerap terutamanya bagi ibu yang bekerja.Untuk pam manual, biasanya memang tahan lasak. 🙂

  7. Bajet

    Belilah pam mengikut kemampuan anda. Tapi kebiasaannya pam yang baik dan tahan lama serta tahan lasak memerlukan sedikit pelaburan. Saya mengesyorkan anda membuat perbandingan dan juga bertanya pendapat rakan-rakan yang sudah biasa menggunakan pam dalam jangka masa yang lama.

Saya lebih suka mencadangkan pam yang telah biasa saya gunakan iaitu pam jenama Avent dan Medela. Semasa melahirkan anak pertama, saya gunakan pam Avent manual. Dan semasa anak kedua, saya melaburkan sedikit wang untuk membeli Medela Free Style. Hasilnya memang berbaloi kerana saya berjaya menyimpan stok yang sangat banyak. Alhamdulillah. Anak ketiga pula saya mencuba Medela Harmony yang juga best! Anak ketiga ni saya bukan pengepam tegar kerana sudah berhenti kerja. Kebanyakannya adalah direct feeding sahaja. Saya hanya pam 1-2 kali je sehari untuk maintain production.

Share Button
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...