Rahsia Berjaya Menyusu di Bulan Puasa Tanpa Rasa Letih, Lemau dan Lesu

Beberapa kali juga saya menyusu dan hamil di bulan puasa, Alhamdulillah semuanya berjalan lancar pada waktu itu. Namun begitu, ada juga hari-hari yang rasa penat dan lemau sebab tak ‘study’ pun bagaimana nak kekal bertenaga sepanjang hari. Yang saya amalkan waktu tu, mesti bersahur dan minum air bergelen-gelen time sahur sampai senak perut dan rasa nak muntah air. Seksa tau!!….. 😛

set menyusu shaklee

Walhal cara tu sebenarnya tak lah betul pun. Sepatutnya ada cara yang lebih bagus untuk terus kekal bertenaga sepanjang Ramadhan atau semasa menggantikan puasa di bulan-bulan lain.

Apa rahsia Puan Salwa yang dah 7 tahun menyusu dan hamil di bulan Ramadhan?

Rahsia Berjaya Puasa Penuh Semasa Hamil dan Menyusu di Bulan Ramadhan

1. Demand dan Supply

Pastikan proses ‘demand dan supply’ tidak terganggu. Sentiasa susukan bayi seperti biasa dan pam di tempat kerja untuk ibu yang berkerjaya.

2. Air Yang Mencukupi

Pengambilan air yang mencukupi iaitu sebanyak 3 liter sehari. Jadualkan pengambilan air sepanjang malam hingga ke waktu sahur. Ibu-ibu boleh tengok chart di bawah sebagai panduan.

Gunakan mug atau shaker 300-400 ml setiap kali minum. 400 ml x 8 kali = 3200 ml!! Cukup 3 liter kan??!!

Hamil dan menyusu semasa bulan puasa
Cara mudah untuk minum air 3 liter sepanjang berpuasa

3. Elakkan Stress

set bersalin shaklee
Cuba kawal stress walaupun ibu-ibu penat menguruskan rumah tangga dan juga penat bekerja.

Elakkan stress dan sentiasa berfikiran positif. Sentiasa percaya bahawa susu kita mencukupi walaupun sedang berpuasa. Tanamkan di dalam minda kita yang susu badan kita sememangnya mencukupi bayi kita. Usah banding-bandingkan dengan orang lain sebab anak-anak ni tak semestinya sama pengambilan susu setiap hari.

4. Nutrisi Lengkap Untuk Ibu Menyusu/Hamil

Mengamalkan Set Menyusu Shaklee dan wajibkan diri untuk mengambil Protein ESP serta Performance Drink semasa sahur. Performance drink ni juga menjadi menu wajib kami anak beranak di rumah ni. Bukan setakat bulan puasa je. Anak saya yang no 2 tu memang sangat suka dengan air oren cap basikal ni. 🙂

Semoga ibu hamil dan ibu menyusu kekal cergas sepanjang Ramadhan ni ya… Dan tips ni juga boleh digunakan untuk ibu-ibu yang menggantikan puasa di bulan-bulan akan datang. Seperti saya ni haaaa, 30 hari nak kena ganti. Wajib ikut rahsia berjaya menyusu sepanjang berpuasa ni. Agak mencabar juga tahun ni sebab saya kini bekerja dari rumah dan perlu keluar masuk untuk hantar dan ambik anak sekolah. Pasti dahaga tu dengan cuaca panas sekarang ni kan. Moga-moga tips yang saya kongsikan ini bermanfaat untuk semua ya.. 🙂

Salam Ramadhan dari Mama DDZ

Share Button

Bahan Kimia Berbahaya Yang Perlu Dijauhi Semasa Membeli Barangan Bayi

Sebelum menjadi ibu, saya memang menganggap semua barangan bayi adalah benar-benar selamat dan sesuai untuk anak-anak. Secara logiknya, barangan bayi yang dijual sepatutnya SELAMATlah kan untuk anak-anak. Rupa-rupanya tanggapan saya tu memang salah sama sekali. 🙁

bahaya bahan kimia untuk bayi

Kebiasaannya barangan yang mengandungi bahan kimia berlebihan ni akan memberi kesan yang CEPAT. Sudah tentu ibu-ibu berpuas hati kan? Tapi cuba ibu-ibu fikirkan dan renungkan sejenak, kesan yang CEPAT tapi bakal memudaratkan anak-anak kita di masa hadapan.. Mahukah begitu? Sudah tentu TAK NAK kan?

The newborn has eczema on his face

Haa… kalau taknak, jom kita cek setiap kali nak beli barang-barang baby, contohnya losyen, mandian, syampu dan lain-lain. Bukan setakat barang-barang untuk anak kita je tau, barang-barang kita sendiri pun kita boleh cek sama ada mengandungi bahan-bahan merbahaya atau tak.

Cek Dulu Bahan-Bahan Kimia Ni Tersenarai Tak

1. Paraben

bahaya-paraben

Bahan kimia yang digunakan secara meluas sebagai bahan pengawet dalam pembuatan kosmetik dan farmaseutikal. Ia sering dikaitkan dengan karsinogen yang meningkatkan risiko barah jika terdedah secara berterusan.

2. Pewangi Sintetik

Pewangi sintetik atau tiruan ini diperbuat daripada petroleum atau arang batu yang boleh menyebabkan kegatalan kulit. Biasanya bahan kimia sintetik ini lebih kerana ia hanya dibuat dengan meniru aroma semulajadi. Ia banyak digunakan di dalam penghasilan produk-produk penjagaan kulit kerana kos lebih murah berbanding pewangi semulajadi.

3. Diazolidinyl Urea/Iodopropynyl Butylcarbamate

Ia adalah bahan kimia yang berkaitan dengan Imidazolidinyl urea yang merangsang semula pengeluaran semula jadi Formaldehid yang digunakan sebagai pengawet. Formaldehid diklasifikasikan sebagai karsinogen yang akan menyebabkan kanser. Oleh kerana kesannya yang sangat berbahaya, ia telah diharamkan di Eropah.

4. Petrokimia

Boleh dikatakan semua produk penjagaan kulit mengandungi bahan-bahan sintetik yang berasaskan petroleum (kimia). Kajian menunjukkan petrokimia ini boleh menyebabkan anemia, masalah buah pinggang dan kerosakan saraf ke otak serta saraf tunjang.

5. Sodium Lauryl/Laureth Sulfat

Ia juga dikenali sebagai Natrium Lauryl Sulfat (SLS) atau Sodium Laureth Sulfate (SLES yang digunakan secara meluas dalam penghasilan syampu). Setiap kali ingin membeli syampu atau pembersih, sila cek labelnya. Sekiranya SLS/SLES berada di tempat kedua atau ketiga, maka ia adalah merbahaya. Ia boleh melarutkan minyak pada kulit anda dan menyebabkan kekeringan.

6. Phthalates

Dibutylphthalate (DBP, DEP dan butil ester) membantu produk penjagaan kulit menyerap ke dalam kulit. Ia juga diklasifikasikan sebagai karsinogen yang boleh menyebabkan kanser.

Karsinogen : agen-agen yang boleh mencetuskan pertumbuhan barah (kanser) dalam tisu hidup. Ini disebabkan oleh gangguan dan ketidakstabilan pertumbuhan sel yang tidak terkawal.

Sumber : Wiki

Pastikan apa yang kita gunakan tu tidak membahayakan kesihatan anak-anak serta keluarga kita ya. Kita ibu-ibu ni pasti mampu mengubahnya.. InshaAllah. 🙂

Sama-sama kita usaha untuk menukar barangan rumah kita dengan barangan tanpa bahan kimia dan hanya menggunakan bahan semulajadi sahaja ya.

Share Button

Masalah Tangan Menggelupas dan Kasar Hilang Dengan Sabun Basuh Pinggan Semulajadi

Masalah tangan menggelupas, gatal dan alah dengan sabun pencuci pinggan memang amat menyakitkan dan melecehkan. Apa lagi kalau setiap kali nak basuh pinggan mangkuk terpaksa guna sarung tangan getah. Tak selesa gitu kan….

Atasi masalah tangan menggelupas dan kasar dengan sabun pencuci semulajadi
Masalah tangan menggelupas dan gatal memang menyakitkan!

Ibu-ibu tahu ke kenapa tangan jadi allergik sebegitu dengan sabun pencuci pinggan? Sebab utamanya adalah bahan kimia yang terkandung di dalam pencuci tersebut. Sepatutnya ibu-ibu carilah pencuci yang lembut pada tangan dan tidak mengandungi bahan kimia serta jimat seperti Puan Salwa ni.

Selain dari dapat lari dari masalah tangan yang menggelupas, kasar dan gatal kerana alahan kepada pencuci pinggan yang mengandungi bahan kimia, ibu-ibu juga dapat berjimat dengan menggunakan pencuci ni kerana ia sangat pekat. Hanya perlu menggunakan beberapa titis sahaja untuk mencuci pinggan yang banyak.

Dan yang paling best lagi, boleh cuci botol susu anak sekali dan tak perlu dah nak beli pencuci lain. Senang dan jimat kan?

Apa Istimewanya Pencuci Pinggan Semulajadi Ni?

Atasi masalah kulit tangan menggelupas dengan pencuci pinggan semulajadi
Pencuci pinggan lembut pada tangan, jimat dan halal.

Macam-macam keistimewaanya kan? Saya ada seorang customer yang akan order 1 dozen pencuci ni setiap kali habis stok. Memang dah setia sangat dengan pencuci tanpa bahan kimia ni.

Hubungi saya hari ini untuk dapatkan pencuci yang lembut pada tangan anda serta selamat untuk seisi keluarga.

Anda juga boleh dapatkan Set Pencuci Semulajadi yang terdiri daripada sabun basuh baju, pelembut, pencuci serbaguna dan pencuci basuh pinggan ni. Boleh klik link di bawah ni ya.

Set Pencuci Semulajadi Yang Lembut Pada Tangan dan Bayi

Semuanya tanpa bahan kimia tau.

❤Laila (ID 854299)❤
☎ H/P : 019-7228520 (SMS/WhatsApp)
✉ lailaisma2207@gmail.com
✿FB : Lailasani Ismail
✿FanPage : Tips Ibu Hamil, Berpantang dan Menyusu

Share Button

Cara-cara Melakukan Senaman Otot Pelvik (Kegel Exercise) Untuk Elak Rahim Jatuh

Senaman otot pelvik atau dikenali juga dengan senaman Kegel ni sangat penting bagi kaum ibu terutamanya ibu yang hamil dan ibu yang sedang berpantang. Sebab apa? Untuk mengelakkan rahim daripada jatuh dan untuk memudahkan proses kelahiran bagi ibu hamil.

Bukan itu saja, ianya juga bagus untuk perhubungan suami isteri tau!

Elak rahim jatuh
Senaman Kegel boleh dilakukan di mana-mana sahaja dan bila-bila masa sahaja.

Bagaimana Nak Buat Senaman ni?

1. Lakukan kemutan pada otot pelvik iaitu dengan mengemutkan otot yang anda gunakan untuk memberhentikan air kencing. Dengan kata lain, kemut seperti kita ingin menahan daripada terkencing. 😀

2. Kemut selama 5 saat dan rehat 5 saat.

3. Tambahkan kemutan selama 10 saat sekiranya boleh. Makin lama anda dapat tahan, makin bagus. 🙂

4. Lakukan sebanyak 3x sehari dan setiap kali sebanya 10 kemutan.

5. Anda boleh lakukan senaman ini di mana-mana sahaja dan bila-bila masa sahaja, sama ada sambil memandu, menonton TV atau sambil berehat.

Apa Lagi Faedah Senaman Kegel Ni?

Senaman otot pelvik elak rahim jatuh
Senaman Kegel yang memberikan pelbagai faedah untuk wanita, senang pulak tu kan..

Haaa… banyak kan faedahnya. Rajin-rajinkanlah buat yaa… Senang je pun kan. 🙂

 

Share Button

5 Tips Mendidik Anak Cara Ustaz Don Daniyal

Ustaz Doniyal bin Don Biyajid, seorang ustaz kacak yang terkenal di negara kita. Dengan tutur bicaranya yang sangat lembut dan sedap didengar, beliau berjaya menarik perhatian kita untuk mendengar tazkirah dan nasihatnya. Alhamdulillah.

Gambar Don Mustofa, anak Ustaz Don di UK7

Saya nak share sedikit tips daripada beliau dalam mendapatkan anak yang soleh dan solehah serta tips mendidik anak di zaman serba mencabar ini. Apa kata beliau?

1. Doa Harian

Doa harian yang beliau jadikan amalan ialah Doa Nabi Ibrahim AS.

Ya Tuhan kami,
berikanlah kepada kami pasangan dan anak-anak (zuriat) yang menjadi penyejuk mata dan jadikanlah kami pemimpin kepada orang yang bertakwa

2. Doa Harian Selepas Solat

Toha-1-5

Membaca Surah Toha ayat 1-5 setiap hari selepas solat kerana ia sangat bagus dalam membina keluarga.

3. Ajar Anak Untuk Menyayangi

Ajar anak menyayangi Nabi, ahli keluarga Nabi dan membaca Al-Quran. Nabi SAW bersabda, “Siapa yang tidak menyayangi, dia juga tidak akan disayangi”.

Gambar Don Mustofa, anak Ustaz Don di UK2

Continue reading 5 Tips Mendidik Anak Cara Ustaz Don Daniyal

Share Button

Pentingnya Asid Folik Yang Ibu Hamil Wajib Tahu

Ada ibu yang menyangka pengambilan vitamin semasa hamil boleh menyebabkan baby jadi besar, katanya nanti takut susah nak bersalin. Tapi….

Tahukah anda yang pendapat itu adalah SALAH?? Pakar Sakit Puan Dr Hamid Arshat sendiri mengatakan yang sangkaan itu adalah TIDAK BETUL sama sekali.

Pentingnya asid folik untuk ibu mengandung.
Pemakanan yang sihat dan pengambilan vitamin boleh membantu ibu hamil kekal sihat.

Ramai wanita yg salah anggap multivitamin saperti obimin atau lain jenama yg diberikan waktu hamil menyebabkan saiz bayi besar waktu lahir. Pil vitamin ini penting utk kesihatan ibu dan utk bina darah utk cegah kurang darah waktu bersalin. Pil2 kalsium utk bina tulang, folic utk keperluan semua sel2 baru utk janin dan fish oil sebagai sumber omega3 dan DHA utk sel2 otak bayi utk jadi anak pintar. Setelah bersalin TERUSKAN makan supplemen2 tersebut utk cepat pulih rahim dan kekuatan badan serta utk susu ibu yg bekualiti. Saya cadangkan pil2 tersebut patut dimakan terus menerus hingga akhir hayat seseorang wanita.

Rujukan : DrHamidArshat

Malah yang sebenarnya, vitamin-vitamin ini sangat penting semasa hamil. Ianya penting untuk ibu dan juga bayi yang dikandungnya.

Pernah dengar tak ada pakar perubatan menyarankan untuk mengambil asid folik seawal 3 bulan sebelum kita merancang untuk hamil? Itu bermakna asid folik ini sangat penting untuk ibu yang ingin hamil dan juga untuk bayi di dalam kandungan di awal kehamilan.

Kenapa Pentingnya Asid Folik Semasa Hamil?

1. Perkembangan Fizikal Bayi

Sangat penting untuk perkembangan fizikal bayi di dalam kandungan di awal kehamilan kerana ia membantu pembentukan saraf dan sel2 lain.

2. Mengurangkan Kecacatan Kepada Bayi

Asid folik sangat penting untuk ibu hamil
Spina bifida yang berlaku akibat kekurangan asid folik.

Ia juga membantu melindungi bayi di dalam kandungan daripada kecacatan dalam sistem sarafnya (kecacatan tiub neural) seperti spina bifida.

3. Sintesis DNA Semasa Persenyawaan

Untuk sintesis DNA dan pembahagian sel di awal kehamilan, sebaik sahaja persenyawaan berlaku. Sebab tu kita digalakkan ambil asid folik ni awal, sebab kita pun tak tahu bila kita akan hamil. Dan semasa disahkan hamil tu, kita dah hamil dalam 2-3 minggu gitu kan?

4. Tambah Darah

Mengelakkan kurang darah kepada ibu hamil.

Asid folik shaklee
Pengambilan asid folik boleh membantu mengurangkan risiko kecacatan bayi semasa kelahiran

Apa Sumber Asid Folik Yang Terbaik?

Ibu-ibu boleh dapatkan sumber asid folik ni daripada makanan harian dan juga vitamin.

Kadang-kadang kita ni tak cukup pengambilan sayur-sayuran yang mengandungi asid folik ni kan. Jadi kita kena fikirkan juga alternatif lain. Sebab tu lah doktor memberikan pil asid folik kepada ibu hamil setiap kali pergi ke klinik.

Pentingnya asid folik untuk ibu hamil.
Makanan yang mengandungi asid folik.

Dan kalau kita sanggup pun nak telan semua makanan yang ada asid folik ni, kualiti sayur-sayuran dan sumber makanan masa kini semakin hari semakin tercemar, jadi nak atau tak kita mesti juga cari alternatif mengambil pil asid folik ni.

Sepanjang kehamilan anak yang ketiga baru-baru ini, saya mengambil asid folik yang terkandung di dalam B Complex. Alhamdulillah, kesihatan saya sangat baik dan memuaskan di sepanjang kehamilan dan juga semasa berpantang sekarang ni. 🙂

Kenapa saya memilih B Complex Shaklee ni? Boleh klik link di bawah ni ya.

Asid Folik Terbaik

Dapatkan sumber asid folik yang terbaik ini sepanjang Julai 2015. Promosi Beli 6 PERCUMA 1 sedang berlangsung sekarang. Jangan sampai terlepas pula ya.

Cepat-cepat hubungi saya seperti berikut ya.

❤Laila (ID 854299)❤
☎ H/P : 019-7228520 (SMS/WhatsApp)
✉ lailaisma2207@gmail.com
✿FB : Lailasani Ismail
✿FanPage : Tips Ibu Hamil, Berpantang dan Menyusu

Share Button

5 Cara Mengubati Nipple Luka Dalam Masa 1 Hari

Ibu-ibu yang pernah mengalaminya memang sangat memahami betapa sakitnya bila nipple luka semasa menyusukan. Biasanya terjadi semasa awal-awal lepas bersalin dan bila bayi kita dah tumbuh gigi.

Saya mempunyai 3 orang anak dan saya mengalaminya setiap kali selepas melahirkan anak. Sakitnyaaaaaaaaaaa Ya Allah… Hanya Tuhan je tahu. Kadang-kadang sampai berdarah-darah. 🙁

Apa Punca Nipple Luka Semasa Menyusukan?

1. Menyusu Dengan Posisi Yang Salah (Latching Yang Tak Betul)

latch on yang betul

Posisi yang salah semasa menyusu boleh menyebabkan nipple luka. Lekapkan mulut bayi dengan betul semasa menyusukan. Boleh tengok video ni untuk mengetahui bagaimana latching yang betul.

2. Susu Kurang

Hari-hari pertama selepas bersalin, memanglah susu kurang kan. Bila susu kurang, bayi menghisap dengan kuat untuk mendapatkan susu, maka nipple pun melecetlah. Tapi lekapan yang betul boleh membantu mengurangkan masalah ni sebab bayi kita menghisap susu bukan menggunakan nipple tu. Paling penting lekapan yang betul yaa…

Kalau dalam 2-3 hari susu takde jugak tu, kenalah usaha menyusu lebih kerap lagi atau mengepam yaa. Macam saya amalkan Set Bersalin yang boleh terus diambil lepas bersalin, jadi penghasilan susu tu taklah delay sangat. Badan pun terasa cepat sihat.

3. Bayi Nak Tumbuh Gigi

Biasanya bayi yang baru nak tumbuh gigi ni suka menggigit. Untuk mengajar bayi supaya tidak menggigit payudara ibu, tekup muka atau picit hidup bayi supaya bayi melepaskan gigitan tersebut. Apabila ibu lakukannya setiap kali bayi menggigit, bayi akan faham yang ibu dalam kesakitan dan takkan menggigit lagi. Tapi ibu-ibu buatlah berpada-pada ya… 🙂

Jangan menjerit kesakitan tau, sebab bayi akan silap faham yang ibu gembira bila digigit. 😛
Silap interpretasi gitu…

Bagaimana Mengubati Nipple Luka Dengan Cepat?

1. Sapu Dengan Susu Ibu

Setiap kali lepas penyusuan, sapu dengan susu ibu sambil berselawat sebanyak 3x. Sapu sekerap mungkin.

Cuma kalau setakat gunakan susu ibu, ambil masa sikitlah. Mungkin 2-3 hari… atau 5 hari jika luka besar. Kalau nak cepat baik, teruskan baca tips yang berikutnya. 🙂

2. Sapu Dengan Krim

Gunakan cream untuk nipple luka yang ada di pasaran. Pastikan cream tersebut selamat untuk menyusu supaya kita tidak perlu membasuh setiap kali ingin menyusukan bayi.

Ubati nipple luka dengan cepat
Krim ajaib yang membantu memulihkan nipple luka

Saya sangat sukakan krim medela, Medela Tender Care Lanolin. Ia sangat mujarab dan berkesan. Pernah juga saya cuba cream2 lain yang disarankan tetapi krim medela inilah yang paling cepat untuk saya mengatasi masalah nipple luka ni.

Krim medela ni saya beli dari Aja, memang peniaga medela yang terkenal dan paling cepat dan bagus servisnya. Boleh ke Kedai Medela Aja ni ya. Klik link di bawah.

Kedai Medela Aja

3. Anginkan Payudara

Seboleh-bolehnya anginkan payudara sekerap mungkin kerana kelembapan boleh melambatkan proses memulihkan luka pada nipple.

4. Rehatkan Sementara Dari Menyusu Tapi Mesti Pam

Jangan rehat terus tau. Sebab apa? Nanti susu makin berkurang. Jadi teruskan memerah susu dengan menggunakan tangan. Luka akan menjadi makin teruk jika kita menggunakan pam. Anda boleh klik link di bawah ni untuk mengetahui bagaimana nak pam susu menggunakan tangan.

Perah Susu Guna Tangan

Mula-mula memang terasa kekok dan susah sedikit. Tapi setelah kita cuba beberapa kali, InshaAllah proses memerah menjadi lebih mudah dan lancar. Yang paling penting, RAJIN!

5. Ambil Vitamin C dan Vitamin E

Cara atasi nipple crack
Vitamin C membantu mempercepatkan penyembuhan luka

Ambil Vitamin C dengan dos yang lebih banyak dari biasa. Jika biasanya kita ambil 500mg, ambillah 1000mg dalam proses penyembuhan luka ni. Dan jangan lupa tambahkan Vitamin E dalam nutrisi harian kerana Vitamin E juga boleh mempercepatkan proses penyembuhan luka. Di samping tu, kulit pun makin cantik. Faedah berganda di situ… 😀

Cara atasi masalah nipple luka
Vitamin E membantu memulihkan luka dengan cepat

Kalau nak sembuh cepat, lakukan kelima-lima cara ni tau. InshaAllah dalam masa 1 hari dah boleh sembuh. Paling lama pun tak samapi 48 jam. Kalau lama-lama, seksa juga jiwa raga kita nak menyusukan. Siap kejang-kejang kaki sebab nak tahan sakit masa menyusu tu kan. 🙁 .. Huhuhu.. memang sakit sangat!!!

Anda juga nak sembuhkan nipple yang luka dengan cepat? Boleh hubungi saya seperti berikut untuk mendapatkan Vitamin C dan Vitamin E dengan harga terbaik.

Sembuhkan luka dari luar dan dalam supaya anda tidak terus menderita.

❤Laila (ID 854299)❤
☎ H/P : 019-7228520 (SMS/WhatsApp)
✉ lailaisma2207@gmail.com
✿FB : Lailasani Ismail
✿FanPage : Tips Ibu Hamil, Berpantang dan Menyusu

 

Share Button

Promosi Julai Yang Sangat Best!

Bulan Julai ni sangat bertuah untuk semua golongan. Sebab apa? Promosi Shaklee kali ni untuk kanak-kanak, orang dewasa, ibu hamil sehinggalah warga emas sama ada nak mengekalkan kesihatan atau yang sedang menderita sakit kronik. Semua orang dapat menikmati harga promosi terbaik bulan ni. Dan boleh juga dijadikan hadiah untuk hari raya ni kan. 🙂

1. Vitalea Kanak-kanak

Vitalea kanak-kanak
Vitalea kanak-kanak

Untuk anak-anak, kami ada Vitalea kanak-kanak. Beli 3 PERCUMA 1.

2. B Complex

B Complex terbaik dan semulajadi
B Complex terbaik dan semulajadi

Untuk orang dewasa sehinggalah warga emas, promosi B Complex. Dan berita baik untuk ibu hamil, kita ada harga terbaik untuk asid folik yang terkandung di dalam B Complex ni. Ia juga baik untuk suami yang inginkan cahaya mata. Beli 3 PERCUMA 1.

3. Vivix

Vivix atasi strok
Vivix yang terbukti berkesan untuk mengatasi masalah sakit kronik dan mengekalkan keremajaan.

Untuk orang dewasa juga sehinggalah warga emas dan juga untuk mereka yang menderita sakit kronik seperti diabetes, strok, tekanan darah tinggi, kita ada harga yang sangat berbaloi-baloi untuk pembelian vivix. Beli 6 PERCUMA 1.

Boleh klik link di bawah ni untuk melihat mereka yang dah berjaya atasi masalah diabetes mereka dengan menggunakan vivix ni.

Vivix bantu atasi diabetes secara semulajadi

Anda juga layak untuk mendapat harga ahli dan harga promosi dengan mendaftar ahli sebanyak RM69.00. Dengan keahlian ni, anda juga layak mendapat BONUS berikut :-

Keahlian Shaklee

1. Sebotol Vitalea (multivitamin) secara PERCUMA yang bernilai RM88.75. Harga vitamin ni pun lebih mahal daripada harga membership tu kan.?

2. Anda layak menyertai program keusahawanan YES yang dianjurkan oleh Shaklee. Banyak sungguh kelebihan program ni.

3. Anda boleh mulakan bisnes anda sejurus selepas mendapat ID Shaklee. Anda boleh lakukannya secara online mahu pun offline. Semuanya terletak di tangan anda.

4. Anda layak menyertai kumpulan sokongan kami yang terdiri daripada mentor2 yang telah berjaya mendapat income 5-6 angka dari bisnes ni.

Anda akan dibimbing sehingga BERJAYA dengan syarat anda sanggup untuk melakukan segala teknik marketing yang kami ajar dan telah dibuktikan berkesan ini.

Cepat-cepat ambil peluang keemasan ini dengan menghubungi saya seperti berikut.

❤Laila (ID 854299)❤
☎ H/P : 019-7228520 (SMS/WhatsApp)
✉ lailaisma2207@gmail.com
✿FB : Lailasani Ismail
✿FanPage : Tips Ibu Hamil, Berpantang dan Menyusu

 

Share Button

Resepi Lobak Putih Yang Paling Simple!

Lobak putih ni memang terkenal dengan makanan penambah susu badan kan? Dan memang ianya menjadi sahabat karib ibu-ibu yang sedang berpantang atau pun yang sedang hadapi masalah susu merudum. Saya ni sebenarnya tak berapa gemar dengan masakan lobak putih sebab dia ada sedikit bau yang kurang menyenangkan bagi saya. Tapi, saya telan jugalah…. demi tambah susu ibu ni kan.. 🙂 Demi anak-anak, kurela telan apa sajaa… 😛

Disebabkan saya kurang suka yang masak-masak, minggu lepas saya cuba makan mentah, buat macam salad tu. Hmmm…. sedap rupanya. Memang kena sangat dengan tekak saya ni. 🙂

Lobak putih untuk ibu menyusu
Salad lobak putih

Bahan-bahan :

1/4 lobak putih
3 batang sate kebab (taknak letak pun takpe)

20150623_111856

Cara-cara membuatnya :

1. Sagat lobak putih.

2. Bakar dan potong sate kebab.

3. Campurkan kedua-duanya dan tuang salad dressing. Saya gunakan salad dressing Kewpie yang sedap tu.. hehehe.. Sebab nak cepat dan mudah! hehehe.

Atau untuk lebih sihat, boleh buat sendiri dressing ni ya. Masukkan olive oil + sedikit garam + perahan lemon.

Tadaaaaaaaaaaaaaaaaa… siap!

Kan mudah tu.. 🙂

 

Selamat mencuba..

Share Button

8 Cara Merawat Bengkak Susu Semasa Berpantang

masalah bengkak susu

Ramai ibu yang mengalami masalah bengkak susu lepas bersalin, tambah-tambah lagi kalau lambat berurut. Kalau dah mula berurut tu agak lega sikitlah. Itu pun kalau tukang urut tu ada skill urut payudara yang bengkak. 🙂

Atasi masalah bengkak susu semasa berpantang
Masalah bengkak susu memang menyakitkan… 🙁

Begitu juga dengan saya, 2 kali bersalin 2 kali saya hadapi masalah ni. Bengkak susu yang tak mampu saya selesaikan sendiri kecuali dengan berurut dengan tukang urut. Huhuhu… Alhamdulillah bersalin yang ke 3 ni saya berjaya menyelesaikannya sendiri. 🙂 Nanti saya share apa yang telah saya lakukan yaaa…

Cara Merawat Bengkak Susu

1. Menyusu Bayi Dengan Lebih Kerap

cara atasi payudara bengkak
Kerapkan penyusuan untuk atasi masalah bengkak susu

Berikan bayi anda menyusu dengan lebih kerap. Biarkan bayi mengosongkan payudara anda. Tetapi..
Jika alami masalah untuk menyusu sebab payudara terlalu bengkak, boleh perah dengan menggunakan pam atau dengan tangan.

2. Perah Susu Dengan Menggunakan Pam atau Tangan

Perah susu dengan menggunakan pam atau tangan. Dengan cara ini, susu dapat dikeluarkan dan dapat mengurangkan bengkak susu tersebut. Cuma kadang-kadang, bila terlalu bengkak, nak pam pun sakit…. !!

Tak tahu nak perah susu dengan tangan? Boleh klik link di bawah ni ya.

Memerah susu dengan tangan

3. Tekap Payudara Dengan Menggunakan Kobis

Tekap dengan kobis untuk kurangkan bengkak susu.
Tekap dengan kobis untuk kurangkan bengkak susu.

Walaupun tiada kajian saintifik yang mengatakan kobis boleh mengatasi masalah payudara bengkak, ramai ibu yang telah mempraktikkannya mengatakan ianya berkesan. Tapi saya tidak pernah pula mencuba cara ni.. 🙂

4. Tuam Dengan Tuala Panas

Tuam menggunakan tuala panas ni adalah salah satu cara paling berkesan untuk saya sendiri. Pastikan tuala yang dicelup dengan air panas, bukan air suam yaa… Kerana selepas dicelup dengan air suam, haba panas akan makin menyejuk semasa kita menuam payudara dan membuatkan bengkak tidak surut. Sebaliknya celup hujung tuala dengan air panas, perah (balut bahagian yang dicelup dengan air panas tu dengan hujung tuala yang kering supaya tangan tak sakit terkena air panas) dan cepat2 tuam payudara yang bengkak. Ulang beberapa kali dan bengkak akan berkurang sedikit demi sedikit.

5. Berurut

berurut untuk atasi payudara bengkak

Ada tukang urut yang memang pandai urut untuk mengurangkan

Continue reading 8 Cara Merawat Bengkak Susu Semasa Berpantang

Share Button
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...