Hb Rendah Juga Walaupun Dah Ambil Iron!! Apa Nak Buat?

Naikkan Hb secara semulajadi
Hb low memang membimbangkan ibu hamil.

Ibu-ibu jangan panik yaa…. Tips ni saya nak kongsi berdasarkan pengalaman saya sendiri. Hb turun dan terus turun walaupun dah ambik iron. Dengan syarat ibu-ibu tiada masalah Thalasemmia ya. Bagaimana nak tahu ada Thalasemmia atau tidak? Ibu-ibu perlu buat check up Thalasemmia di mana2 hospital.

Penat Dah Telan Vitalea Shaklee/Pil Iron Tapi Hb Tetap Turun!

Biasanya saya akan sarankan ibu hamil untuk mengambil 2 biji Vitalea untuk mereka yang menghadapi masalah Hb rendah. Begitu juga dengan saya, ambil 2 biji Vitalea selepas makan. Dan kebiasaannya mereka akan berikan ‘feedback’ yang Hb mereka naik selepas beberapa hari mengamalkannya.

Tapi…………

Apa Nak Buat Jika Hb Turun Juga? Jom Tengok Tips Ni.

1. Ambil Vitalea Shaklee sejam sebelum makan atau 2 jam selepas makan. Kenapa? Kerana ada beberapa makanan seperti ikan, daging merah dan hati boleh mengganggu penyerapan Iron yang terdapat dalam Vitalea tersebut.

2. Elakkan mengambil Vitalea bersama-sama pil Kalsium kerana Kalsium boleh mengganggu penyerapan Iron.

3. Elakkan mengambil Vitalea bersama-sama makanan yang mengandungi Kalsium seperti susu, mentega, keju dan lain-lain kerana kehadiran Kalsium ini boleh mengganggu penyerapan Iron ke dalam tubuh kita.

Rujukan

Dari pengalaman saya, tips no 2 dan no 3 tu saya memang cuba elakkan dah. Tapi 4 minggu lepas, Hb saya turun.Dan turun lagi 2 minggu lepas sehingga ke paras 9.6. Bila dah turun, doktor berikan saya pil Iron dan nurse pun berilah pelbagai nasihat… 🙂  Tapi saya ingin buat eksperimen ke atas diri saya. Jadi saya cuba tips no 1 tu. Alhamdulillah, check up minggu lepas, Hb saya naik ke 11.7!!! Syukur Alhamdulillah. Masa tu jugak rasa nak buat sujud syukur.

Sebab apa takut sangat kalau Hb turun ni? Banyak tau kompikasinya. Boleh baca lebih lanjut entry ni, klik link di bawah ni ya.

Bahaya Anemia Kepada Ibu Hamil

Dan saya pun tak nak nurse bising-bising masa pergi check up. So, kenalah pastikan diri kita dalam keadaan tip top sepanjang hamil. Bukan sebab tu saja, untuk kesihatan kita dan bayi dalam kandungan jugak kan?

Ibu-ibu juga boleh baca bagaimana cara untuk naikkan Hb di link di bawah ni.

Naikkan Hb Semasa Hamil

Set Hamil terbaik
Set hamil untuk Trimester 1 : Lengkap dengan semua keperluan nutrisi ibu hamil.

Dapatkan Vitalea yang terdapat di dalam Set Hamil ni. InshaAllah, masalah Hb rendah semasa hamil akan dapat diatasi dengan mudah. 🙂

Set Hamil Trimester 2 Shaklee
Set hamil untuk Trimester 2 dan 3 : Lengkap dengan semua keperluan nutrisi ibu hamil.

 

Hubungi Laila untuk sebarang pertanyaan dan order Set Hamil Shaklee.

❤Laila (ID 854299)❤
☎ H/P : 019-7228520 (SMS/WhatsApp)
✉ lailaisma2207@gmail.com
✿FB : Lailasani Ismail
✿FanPage : Tips Ibu Hamil, Berpantang dan Menyusu

 

 

Share Button
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...