Idea hadiah untuk baby baru lahir

Asyik-asyik nak belikan hadiah baju, seluar, peralatan baby kalau nak pergi tengok baby baru lahir. Boring dah kan hadiah2 tu? Sebab silap2 haribulan, mak pak baby tu tak suka pun nak guna atas sebab2 tertentu seperti baby allergik dan lain2. Macam saya sendiri, saya memang tak gunakan bedak untuk baby. So, kalau ada orang bagi bedak tu, rasa agak membazir kerana hanya akan disimpan di dalam gerobok je. Nak buang membazir pulak kan.

Apa idea yang best tu? Mari saya cadangkan satu idea baru. Belikan mereka Home Care-Get Clean daripasa Shaklee ini. Apa yang ada dalam GET CLEAN Shaklee ni? Jom kita tengok.

Soft Fabric Concentrate Shaklee
Soft Fabric Concentrate Shaklee
Fresh Laundry Concentrate Shaklee (Serbuk)
Fresh Laundry Concentrate Shaklee (Serbuk)
Dish Wash Concentrate Shaklee
Dish Wash Concentrate Shaklee
Basic H²™ Organic Super Cleaning Concentrate Shaklee
Basic H²™ Organic Super Cleaning Concentrate Shaklee

 Apa yang ada dalam set ni?
1. Softener Shaklee
2. Fresh Laundry Concentrate Shaklee (Serbuk) 
3. Dish Wash Concentrate Shaklee
4. Basic H Organis Super Cleaning Shaklee

Apa yang bestnya ke-empat2 produk di atas berbanding dengan produk di pasaran? Apa bezanya? Mari saya ceritakan satu persatu.
1. Pelembut Kain Shaklee

Soft Fabric Concentrate Shaklee
Soft Fabric Concentrate Shaklee

Selamat

  • Tidak bertoksik
  • Sesuai untuk semua jenis fabrik yang boleh dibasuh
  • Tanpa bahan kimia berbahaya
  • Tanpa gas beracun
  • pH yang seimbang

Continue reading Idea hadiah untuk baby baru lahir

Share Button

Pakar motivasi di pasar tani Bandar Putra Kulai

Haaa, jangan tak percaya tau. Ada pakar motivasi di pasar tani Bandar Putra Kulai. Hehehe. Nak tau siapa? Kak Shima yang jual masakan pantai timur tu haaa…

Hari Selasa memang jadi rutin saya pergi beli sayur-sayuran segar atau makan malam di pasar tani berhampiran rumah saya. Semalam pergi dah agak lewat dan hari macam nak hujan, jadi tak bawak anak2. Dan jadi rutin juga saya akan singgah di gerai Kak Shima yang tersohor dengan masakan pantai timurnya yang sedap dan sangat-sangat LAKU! Semalam beliau start buka gerai pukul 5 dan sebelum pukul 7, semua nasi dan lauk pauk dah licin! Maka, saya lepaklah sekejap di gerainya untuk borak-borak. (Memang jadi habit, suka borak dengan peniaga2, hehehehe)

Borak punya borak bukan borak kosong tau.

Kejar dan buat, mulakannya hari ini.
Kejar dan buat, mulakannya hari ini.

Nak tau apa yang kami borakkan? Ouh, boleh dikatakan bukan borak, tapi saya banyak mendengar je. Ala2 mendengar PAKAR MOTIVASI berceramah gitu. J

Sebelum tu saya ceritakan sedikit tentang Kak Shima ni. Beliau dan suami pernah kerja kilang di sekitar Senai. Beliau mengambil langkah untuk berhenti bekerja dan memulakan perniagaan masakan pantai timur. Setelah 3 tahun berniaga, beliau mencadangkan agar suaminya sama2 berhenti kerja dan membantu beliau sama2 berniaga. Alhamdulillah, perniagaan beliau makin maju dan maju. Yang bestnya, beliau berniaga di pasar tani HANYA 3x SEMINGGU!! Dan dengan berniaga 3x seminggu itu, beliau mampu mendapatkan gaji lebih dari seorang ENGINEER yang telah berkhidmat selama 12 tahun di sebuah syarikat Jepun (sayalah tu… hahahaha… :P)

Ok, apa kata Kak Shima tentang bisnes?
1. Kalau bisnes, pastikan kita ni kena sentiasa bersihkan hati, ikhlaskan diri.
2. Sentiasalah bersedekah. Cara beliau ialah semasa beliau menjual pun beliau tak berkira sangat dengan harga. Ini memang betul. Beliau sentiasa bagi diskaun. Dan suka bagi FREE. J
Bagi beliau itu adalah sedekahnya untuk hari2 beliau berniaga. Dan satu lagi yang sentiasa dipraktikkan ialah berikan duit kat suami setiap hari Jumaat untuk dimasukkan ke tabung masjid.
3. Jangan tamak. Beliau sentiasa ingat pesanan bonda beliau. Kalau hari ni habis jual ayam 10 ekor, minggu depan tak perlu nak tambah sehingga 13 ekor. Maintain je sebegitu untuk beberapa ketika kecuali pasaran makin besar dan pelanggan selalu tak dapat beli. Kesian juga kalau awal2 pund ah habis kan?
4. Pergi ceramah motivasi. Idola beliau adalah DAO.:)
5. Jaga kebajikan anak2. Dengan berniaga sendiri, beliau tidak ada halangan untuk membawa anak2 berjalan ke sana sini di musim cuti sekolah. Kalau cuti sekolah tu, memang takdelah gerai akan ni.. J
6. Kalau dulu kerja kilang dan overtime bagai nak rak, dapatlah gaji RM2500, tapi sering rasa tak cukup. Sebab apa? Sebab kilang bagi rehat 10 minit, kita dah rehat 20 minit. So, duit yang kita dapat tu hilang keberkatannya. Bisnes ni lain. Banyak kita kerjakan, banyaklah kita dapat. J
Beliau kini boleh tersenyum lega dengan pendapatan RM1K ke atas untuk dirinya sendiri tanpa sebarang komitmen! Kalau dulu dalam RM2500 + gaji suami, yang tulah kena bayar kereta, rumah dan pelbagai lagi. Dan sering rasa tak cukup2.
7. Sentiasa buka peluang untuk bantu orang lain. Melalui bisnes beliau ni, beliau subkan kerja2 pembersihan kepada jiran beliau yang yang memerlukan. Beliau cakap, “buat apa kita nak ambil orang gaji dari luar kalau orang2 kita masih ramai yang perlukan bantuan.
8. Dalam apa jua keadaan, dahulukan ibu bapa. Pastikan kita berikan mereka hasil pendapatan kita walaupun mereka kata mereka tak perlukan wang dah. Itulah dia SENJATA untuk kita berjaya dalam bisnes.
9. Jangan lupa bayar zakat. Yang ni mesti! mesti! mesti.

Kagum saya dengan semangat Kak Shima ni. Saya cakap kat beliau dan mengakhiri perbualan dengan :-

“KAK, KAK BOLEH JADI PAKAR MOTIVASI UNTUK PENIAGA2 PASAR TANI SEPERTI AKAK NI. SUPAYA MEREKA PUN SAMA2 BERJAYA MACAM AKAK.”

Saya doakan akak terus berjaya dan menjadi contoh kepada peniaga2 lain. InshaAllah.

Share Button

Kolagen Shaklee sememangnya TERBUKTI berkesan

Wahhh.. tengok tajuk tu. Konfiden betul kan?
“Kolagen Shaklee sememangnya TERBUKTI berkesan”. Kenapa saya begitu yakin?

“Kerana Shaklee melakukan ujian klinikal terhadap pengguna kolagen ini. Dan tempoh penggunaan ialah selama 8 minggu sahaja. Menarik bukan??”

Ada ujian klinikal ini bermaksud, Shaklee bukan sahaja meng’ada-ada’kan cerita atau testimoni palsu, tetapi produk ini telah dibuat ujikaji ke atas manusia untuk membuktikan secara saintifik yang produk dihasilkan oleh mereka benar-benar selamat dan berkesan untuk digunakan oleh manusia.

Shaklee Collagen Powder
Kesan pengambilan kolagen Shaklee

Apa yang dapat Shaklee buktikan? (Klik gambar untuk melihat imej dengan lebih jelas)
1. Meningkatkan kelembapan kulit sehingga 90%
2. Mengurangkan kekasaran dan kekeringan sehingga 75%
Continue reading Kolagen Shaklee sememangnya TERBUKTI berkesan

Share Button

Apa itu kolagen?

Eh, apa kolagen ni? Perlu ke? Hmmmm… saya sebelum ni pun memang tertanya2 sebegini. Ok, sekarang jom kita tengok satu persatu. Apa dia kolagen ni. Perlu ke untuk kita? Sejak bila kolagen makin berkurangan dalam badan kita ni…..

Apa itu Kolagen ?

Kolagen adalah protein utama bagi tisu sokongan dalam badan manusia. Kewujudannya merangkumi 70% daripada keseluruhan protein di dalam badan. Ia  menyokong sebahagian besar sel-sel yang memberikan struktur, kekuatan dan kekenyalan kulit dan tisu badan.. Kolagen disusun tiga rantai polipetida (monomer protein) yang terpilih membentuk rangkaian triple helix (pilihan ganda tiga). Segmen kecil dari tiap rantai mempunyai panjang asid amino sebanyak 1.000-an dan ini merupakan penemuan terpenting abad ini.

Kedudukan kolagen di dalam kulit kita.
Kedudukan kolagen di dalam kulit kita.

Kolagen terdapat pada,kornea, kanta mata. kulit, salurdarah, keratin (rambut, kuku), tulang, tendon ,rawan sendi,  dan gigi,hati,tulang sum-sum dan tisu dan organ seperti  buah pinggang,jantung serta sistem limfatik.

Terdapat  29 jenis kolagen namun 90% adalah dari jenis kolagen I, II, III dan 1V.

  • Kolagen I terdapat pada kulit, tendon, pembuluh darah, ligatur, organ, tulang (komponen utama tulang) dan gigi
  • Kolagen II: tulang rawan (komponen utama tulang rawan) ,mata
  • Kolagen III: reticulate (komponen utama retikuler serat). Rangkaian ini bertindak sebagai penyokong dalam tissue lembut seperti hati,jantung, tulang sumsum,arteri,kulit,usus,rahim
  • Kolagen IV: membentuk asas kepada sel membran dasar(serat yang melapisi permukaan rongga dan organ seperti buah pinggang ) kanta mata, atau endothelium yang melapisi permukaan interior pembuluh darah.
  • Kolagen V: permukaan sel, rambut dan uri.

Jom kita tengok gambar ni.  Kolagen makin berkurang pertambahan usia seawal umur 25 tahun.

Kolagen makin berkurang selepas umur 25.
Kolagen makin berkurang selepas umur 25.

Jom kita tengok pula apa kesan2 kekurangan kolagen ni.

Continue reading Apa itu kolagen?

Share Button

6 Tips Anak Suka Makan Sayur Tanpa Paksaan

Gossip ibu2 di ofis tentang anak2 biasanya berkisar tentang pemakanan anak2, penyusuan susu ibu, keletah anak2 dan pelbagai topik lagi yang dibincangkan. Gossip ni lebih bermakna dan lebih bermanfaat daripada bercerita kisah orang lain kan? Mengumpat tu..:P
Dah laaa tak dapat apa2 kebaikan, tambahkan dosa pulak. Hehehe… (Tazkirah kejap)

Saya tak suka sayur!!
Saya tak suka sayur!!

Ok, berbalik kepada topik kita, anak-anak memang susah nak makan sayur atau langsung taknak sentuh sayur-sayuran. Banyak faktor yang mempengaruhi anak-anak dalam pengambilan sayur-sayuran ni. Di antaranya ialah :-

1. Faktor persekitaran iaitu tiada budaya pengambilan sayur-sayuran oleh ibu bapa atau ahli keluarga yang tinggal serumah.
2. Tidak memperkenalkan sayur semasa anak-anak masih kecil.
3. Ibu/bapa tidak berusaha untuk mencuba pelbagai cara masakan sayur-sayuran.
4. Ibu/bapa tidak mempelbagaikan jenis sayur-sayuran yang ingin diperkenalkan kepada anak-anak.
5. Ibu/bapa cepat ‘give up’ apabila anak-anak tidak menyukai sayuran yang dimakan.

Bagaimana nak mengatasi masalah-masalah ni? Bagaimana nak bagi anak-anak kita sukakan sayur-sayuran? Jom kita tengok tips untuk menggalakkan anak-anak makan sayur. Tips ini adalah daripada pengalaman saya sendiri dengan 2 orang puteri saya Damia chan dan Dinie chan.

1. Kenalkan dan berikan anak-anak sayur2an sejak mereka kecil lagi. Seawal 6 bulan setelah mereka diperkenalkan dengan ‘solid food’.

Tips galakkan anak makan sayur
Damia Dinie makan sayur

Continue reading 6 Tips Anak Suka Makan Sayur Tanpa Paksaan

Share Button

Rahsia ibu menyusu sentiasa cergas dan bertenaga

Ramai ibu yang terasa penat, letih dan lesu bila keluar bekerja dan dalam masa yang sama mereka juga menyusukan bayi sepenuh masa. Sama ada mereka mengepam di pejabat atau pun mereka sentiasa ‘direct-feeding’, . Kadang-kadang, baru sahaja sampai di rumah terpaksa melupakan rutin harian kerana terlalu penat.

Begitulah masalah yang dihadapi oleh Puan Farah yang bekerja syif. Beliau sangat penat sehingga menyebabkan susu badan beliau merudum sehinggalah beliau bertemu penawarnya. Dan akhirnya beliau berjaya menambah stok susu untuk anaknya dalam masa 2 minggu.

Semasa saya menyusu anak pertama dulu, biasanya saya menjaga waktu makan saya dengan baik. Sarapan mesti makan, tengah hari pun mesti ambil. Tapi ada juga waktu-waktu yang masih penat juga sehinggakan rasa tak nak buat apa2 dah bila balik rumah tu. Masa tu belum kenal Shaklee lagi. Tapi anak ke-2, Alhamdulillah kurang sikit tahap kepenatan dan kelesuan saya tu. Sebab dah kenal Shaklee. Dan sentiasa maintain ambil pil Shaklee.

Anda boleh baca kat sini tentang saya dan Shaklee semasa mula2 ‘tergoda’ dengan SET MENYUSU PELIK ni.:)
Pengalaman Laila <–Sila klik link ini.

Apa yang saya ambil? Jom kita cerita sikit pasal set menyusu yang membuatkan saya sentiasa cergas ni.  SET MENYUSU ni PELIK tau, bukan sahaja mampu membuatkan susu ibu makin bertambah, tetapi juga boleh membuatkan si ibu sentiasa cergas dan ceria.

Set ibu menyusu
Set ibu menyusu untuk sentiada cergas dan ceria

Ada apa dalam SET MENYUSU ni?

Vitalea – Lengkap dengan multivitamin dan mineral bagi menampung lopong-lopong keperluan nutrisi harian. Diformulasi dengan Iron ( Zat Besi) yang merupakan antara nutrisi penting dalam pertumbuhan bayi anda.

Continue reading Rahsia ibu menyusu sentiasa cergas dan bertenaga

Share Button

Disclaimer/Penafian

Penafian tentang blog ini, informasi2 yang ada di dalam blog ini.

1. Saya bukanlah ahli farmasi mahupun doktor, jadi segala informasi di dalam blog ini atau fanpage saya tidak boleh dijadikan sumber rawatan kesihatan untuk tujuan menyembuh, merawat atau mencegah penyakit yang anda hadapi.
2. Saya tidak menyediakan sebarang tuntutan ganti rugi, warranty dan assurance di atas pengambilan vitamin yang dicadangkan. Cadangan pemakanan vitamin adalah untuk memaksimumkan penyerapan serta fungsi vitamin tersebut. Ini tiada kaitan dengan perawatan, pencegahan dan penyembuhan sebarang penyakit.
3. Segala tulisan di dalam blog ini @ fanpage saya adalah tiada kaitan dengan syarikat yang menjual vitamin yg dipromosikan di dalam blog ini atau fanpage saya.
4. Semua tulisan di dalam blog ini/fanpage saya tidak bertujuan untuk menggantikan rawatan doktor. Sekiranya anda mempunyai masalah kesihatan yang serius yg memerlukan nasihat doktor dan rawatan susulan, silalah berjumpa doktor untuk mendapatkan nasihat dari segi ilmu perubatan/kedoktoran.

Share Button
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...