Azam 2017 Akak Selim

by Lailasani on 11/12/2016

Andainya hari ini ialah 11/12/2017, apa yang akak selim telah capai hari ini? Tahun depan boleh flash back dengan entry ni. 🙂

Ini ialah apa yang akak selim dah capai tahun depan. Kita lihat setahun yang akan datang ya.

1. Akak Selim Dah Benar-Benar Slim!

Cepat kurus versi akak selim

Nak berat lebih 5 kg dari zaman baru kahwin ni. 🙂

Disember 2017 nanti akak selim dah benar-benar slim dah. Bukan sekadar nama sahaja akak selim. 🙂 (dengan syarat jika tidak mengandung… hehehe)

Berat : 55-57 kg

Body fat : 25%

Body fat untuk wanita

Body fat untuk lelaki

 2. Bisnes Shaklee Yang Semakin Berkembang

-Pendapatan 5 angka, RM20 000 sebulan.

-Empayar bisnes yang semakin besar sehingga 5000 orang.

-Leader Shaklee seramai 20 orang yang aktif di bawah empayar Freedom.

3. Khatam Quran Sekurang-kurangnya 4 Kali Setahun

Dengan kiraan akak selim khatam Quran 1 Kali Setiap 2-3 Bulan. Setahun 4 kali khatam InshaAllah.

4. Hadir Kelas Tafsir Quran Seminggu Sekali

Total pembelajaran adalah 48 kali dalam setahun. InshaAllah.

5. 2 Buku Sebulan

 

Wajibkan diri baca 2 buah buku sebulan. Total 24 buah buku setahun. Sikitnya kan? Takpe. Yang penting buat dulu dan istiqamah. Itu yang utama.

Akak selim kongsikan 5 sahaja dulu azam besar akak selim untuk 2017. Yang lain-lain tu akak selim simpan dalam buku nota akak selim. Nanti kita boleh belek-belek setiap hari dan tengok progressnya.

Mohon doa dari kalian semua untuk akak selim juga ya. Di antara kita pasti ada yang doanya Allah makbulkan tanpa hijab. InshaAllah.

======================

Akak Selim

Terima kasih atas doa kalian

======================

Share Button

{ 0 comments }

Zaman sekarang ni bukan macam zaman akak selim habis belajar 10-15 tahun yang lepas. Zaman sekarang ramai yang menganggur walaupun ambil jurusan perubatan, pergigian dan perguruan yang sepatutnya terus dapat kerja selepas tamat belajar di universiti.

Peluang bisnes untuk graduan menganggur

Graduan perubatan dan pergigian yang cantik manis dan hensem pun terpaksa menganggur menunggu peluang pekerjaan.

Dah habis belajar, nak bayar pinjaman PTPTN lagi kan? Bagaimana nak bayar, kerja pun belum dapat. Kesian adik-adik kita. Kusut memikirkannya.

Ini adalah luahan seorang anak muda yang mengalami nasib yang sama, masih menganggur menantikan pekerjaan. Ikuti luahannya di Facebook beliau. Sumber : Aliff Azrai Zain

Bertabahlah wahai sahabat seusia ku,antara umur 22 ke 26 tahun. zaman kita ini ada Diploma ke, Ijazah ke, Master or Phd belum tentu lg mampu untk masuk sektor kerajaan. simpanlah Sijil kita itu sebagai Kenangan dan tanda Ilmu yg pernah kt pelajari. Gambar konvo yg kita melangkah terima skrol tu simpanlah juga untk tontonan anak cucu kita nanti.

Skrg memang susah nak dpt penempatan kerja dlm sektor kerajaan dan swasta. tmasuklah graduan perubatan, perguruan yg dpt biasiswa kerajaan sekalipun ada yg dah hampir nk masuk 2 tahun mengangur mash x di panggil untk penempatan.

saya tpikir juga mcm manalah agaknya generasi adik adik akan dtg. semakin hari semakin bertambah bilangan anak2 Malaysia ni,bgaimana nasib mereka suatu hari nanti.

kalau di lihat dlm website SPA8, kerajaan sdg membekukan pengambilan pekerja. dan mengoptimunkan bilangan pekerja. maksudnya kalau ada kekosongan brulah akan ambil pekerja baru..nak tunggu kekosongan yg letihnya.krn Tngu pakcik dan makcik nak pencen umur 60 tahun bru ada kekosongan. memang agak sikitlahh yg pencen sb bilangan mereka tak ramai.

so,mulai skrg. anak muda kena letak dlm mindset bhawa kita belajar diploma atau ijazah bukan tiket untk dapat kerja. dan perlu fikir juga mcm mana nk byr blik pinjaman Ptptn dan Mara selepas hbis blajar.

Nak tak nak kita kena fikirkan 10 halatuju yg hendak kt lakukan setelah tamat belajar untk teruskan kehidupan.selepas senaraikan 10 halatuju tersbut kaji dan pilihlah yg terbaik. contohnya seperti berniaga ke, kerja kilangke,buat perkhidmatan ke, kerja dgn orang ke dan sbagainya. asalkan halal dan dpt kita teruskn hdup untk sara kehidupan diri sendiri dahulu tanpa mengharapkan duit mak ayah lagi.

jangan risau sahabat rezeki di bumi Allah ni luas,bukan hanya terhad kpd sektor kerajaan sahaja. yg tak ada ijazah,master pun dah ramai yg bjaya dan kaya raya dlm bidang mreka cuburi. Perjalanan hidup kita masih jauh dan kita tak akan jangka apa akan berlaku pd kehidupan kita 10 tahun akn dtg iaitu ktika umur 32 hg 36 tahun.

dan kpd Yang dapat kerja bagus selepas tamat belajar itu,itu adalah rezeki anda. dan hargailah rezeki itu dgn kerja bersungguh2 krn ramai yg menginginkan apa yg anda nikmati itu.

saya sendiri pun kerja sendri.buat bisnes . kadang2 org kata sy mengangur dan tak ada masa depan. tak per. krn manusia boleh jer ckp apa sahaja. Mereka bukan Tuhan yg aturkan khdupan kita, dan mereka tak tahu apa yg kita rasa dan lalui.

Itu sahaja. terima ksh sudi bca ya. lama dah tak tulis panjang2. ini hanyalah pendapat peribadi saya saja. tak kena mengena yg hidup mahupun yg mati.

Itulah hakikatnya nasib anak-anak muda yang tamat belajar zaman kini. Walau cemerlang mana sekali pun, mereka terpaksa menunggu peluang dan kekosongan jawatan. Memang kesian kan? Akak selim juga mempunyai anak saudara lepasan jurusan perubatan, juga masih menunggu peluang pekerjaan. Itu lepasan jurusan perubatan tau. Bukan calang-calang orangnya. Dan sekarang beliau memulakan bisnes Shaklee sementara masih menganggur dan berjaya mendapat bonus pertamanya bulan Oktober yang lepas.

Bisnes Shaklee adalah pilihan yang sangat sesuai dan tepat untuk graduan baru yang menganggur atas beberapa faktor.

Kenapa Bisnes Shaklee Sangat Sesuai Untuk Para Graduan Baru Yang Menganggur?

1. Modal Kecil Kurang Dari RM100

Bisnes yang menguntungkan

Bisnes Shaklee modal rendah kurang dari RM100

Modal rendah dan mampu dibayar iaitu keahlian Shaklee RM68.90 dan ditambah dengan kos pengeposan member kit RM10.60. Jadi total untuk memulakan perniagaan hanyalah RM75.90 sahaja. Sebaik sahaja adik-adik membayar kos keahlian ini, adik-adik terus memiliki satu ruang perniagaan yang sangat luas dengan menjalankannya secara online.

2. Tidak Perlu Keluar Rumah

Adik-adik kan masih menganggur. Masih tiada kenderaan sendiri untuk keluar ke sana ke mari. Jadi bisnes Shaklee ni memang sesuai sebab adik-adik boleh order Shaklee ni secara online sahaja. Tidak perlu keluar ke pejabat pos untuk mengepos barang. Semuanya boleh dilakukan di atas talian.

3. Tiada Kos Tersembunyi Atau Kos Beli Stok

[click to continue…]

Share Button

{ 0 comments }

6 Sebab Kenapa Perlu Bisnes Online Dari Sekarang

9 December 2016

Ramai yang dah mula berjinak-jinak dengan bisnes online sekarang ni. Terutamanya yang baru nak mula berniaga. Besar atau kecil bisnes kita, yang paling penting kita mulakan hari ini. Kalau baru nak mula tu, akak selim cadangkan untuk buat bisnes secara online dahulu. Sama ada bisnes dropship atau bisnes sendiri yang tak perlu keluarkan modal beribu-ribu […]

Share Button
Read the full article →

Smartphone Pilihan Untuk Bisnes Online Akak Selim

8 December 2016

Zaman sekarang ni ramai yang memilih untuk bisnes menggunakan smartphone kan? Hanya dengan smartphone dan line internet je dah cukup untuk kita ada bisnes secara online. Tak perlu nak ada macam-macam yang lain dah. Smartphone pilihan akak selim ialah Samsung Note. Sejak mula bisnes Shaklee secara online ni, memang Samsung Note pertama yang menjadi pilihan […]

Share Button
Read the full article →

Mampu Belanja Family Walaupun Hanya Surirumah

6 December 2016

Hampir 2 tahun dah akak selim berhenti kerja di sebuah syarikat Panaxxx selepas 13 tahun setia berkhidmat. 🙂 Alhamdulillah, akhirnya Allah beri peluang untuk akak selim berkhidmat di rumah pula. Berkhidmat sebagai mak supir, masterchef, manager, tukang sapu, tukang mop, penghibur dan pelbagai ‘kerjaya’ di rumah. Bukan itu sahaja, akak selim adalah ibu yang bekerja […]

Share Button
Read the full article →

Kenangan Terperangkap Banjir Besar Di Kelantan Bersama Nutriferon

3 December 2016

  Masih ingat tragedi banjir besar yang melanda Kelantan pada penghujung 2014? Akak selim pun sama-sama terperangkap dengan banjir besar di kampung Encik Suami di Sungai Pinang, Tumpat Kelantan. Masa tu akak selim (yang tak selim langsung.. haha) sedang mengandung 5 bulan, anak yang ke 3-Baby Zara. Banjir besar ni memang benar-benar menguji minda kami […]

Share Button
Read the full article →

Perkongsian Ilmu Geng iReach Memang Best

2 December 2016

Akak selim ni memang jenis suka menuntut ilmu secara online ni. Mulakan bisnes Shaklee dulu pun tak pernah jumpa mentor ‘face to face’ pun. Berdasarkan kepercayaan dan rasa ukhuwwah, kami bertukar-tukar pendapat dan menimba ilmu dari mentor Shaklee akak selim Lyna Noh secara online. Alhamdulillah akak selim memang suka cara ni. Cuma bila dah lama […]

Share Button
Read the full article →

3 Sebab Kenapa Anda Mesti Pilih Akak Selim Untuk Beli Shaklee

1 December 2016

Isu yang biasa dihadapi oleh pelanggan Shaklee, beli dengan sesiapa sahaja, dan tidak mendapat konsultasi sebaiknya. Cara makan tak dapat, info-info penting pun tak dapat. Lepas tu mulalah sms/whatsapp sana sini untuk dapatkan konsultasi. Mana mungkin kita boleh beli di KFC dan tanyakan cara makan ayam KFC di Burger King kan? Isu pengedar Shaklee pula, […]

Share Button
Read the full article →

Bye Bye Adik Baby, Moga Kita Bertemu Di Syurga Allah, InshaAllah.

30 November 2016

Persoalan demi persoalan tentang adik baby berakhir sudah hari Isnin yang lepas (28.11.2016). Adik baby pergi tinggalkan mama. Sedih tapi mama tabah. Alhamdulillah, lebih tabah dari pengalaman-pengalaman sebelum ni. Benarlah kata orang, pengalaman itu mendewasakan kita. Alhamdulillah. Mama ok, lebih cool, lebih tenang, lebih tabah kali ni. Ini kali ke 3 mama kehilangan baby dalam […]

Share Button
Read the full article →

Aktiviti Cuti Sekolah : Buat Butter Cake Yang Sangat Sedap!

29 November 2016

Ini adalah aktiviti pertama mama dengan anak-anak untuk cuti sekolah ni.  Anak-anak sangat suka aktiviti ni. Mama jelah kena ada semangat RAJIN! Mama suka juga bab baking-baking ni, cuma yang tak suka nak basuh bekas2 tu kan. Nanti diorangdah besar sikit bolehlah mintak diorang tolong basuhkan guna hand dishwash Shaklee, tak merengsakan tangan dan minyak2 mudah […]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Share Button
Read the full article →